Ελλάδα » Κοτζιάς: Συμφέρουσα η λύση

Κοτζιάς: Συμφέρουσα η λύση

Κοτζιάς: Συμφέρουσα η λύση

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για τη λύση στο ονοματολογικό με τις δύο πλευρές, τουλάχιστον επίσημα, να υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην επίλυση του ζητήματος. Με την Αθήνα να σημειώνει πως η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον και τα Σκόπια να αναφέρονται σε έναν συμβιβασμό «win-win», ο στόχος είναι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου. 

Ήδη, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, ώστε να κάνει και τις τελευταίες προτάσεις.

Στη συνέχεια, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών (European Policy Center – EPC) στις Βρυξέλλες, όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις».

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως υπάρχει μια «ισχυρή αποφασιστικότητα» τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα, για επίτευξη συμφωνίας και επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε «τελικό στάδιο», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αλλά και η συνάντηση που είχε τετ-α-τετ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, ήταν πολύ χρήσιμες.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός «win-win» , όπου όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες και προσέθεσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία στο ονοματολογικό θα ήταν ουσιαστική για να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» για λύση, η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί και επισήμανε πόσο σημαντική θα είναι η επίλυση του ονοματολογικού, όχι μόνο για τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ.

O N. Nτιμιτρόφ σημείωσε, επίσης, ότι το πρόβλημα της ονομασίας κράτησε σχεδόν μια ολόκληρη γενιά στη χώρα του «κλειδωμένη» στην «αίθουσα αναμονής» προς την ένταξη στην ΕΕ. Ο λόγος, παραδέχτηκε ο Ν. Ντιμιτρόφ, ήταν ότι «ψάχναμε για απαντήσεις σε λάθος αιώνα», στην εποχή του Μέγα Αλέξανδρου και όχι στο σήμερα, όπου δύο γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι σε θέση να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε από το γεγονός ότι μοιράζονται μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία.

Νωρίτερα και μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε σε συμφωνία.

«Η συμφωνία με την πΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε-, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Ο  Έλληνας υπουργός εξέφρασε μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες

Εξήγησε, δε, «ότι  Το θέμα, κατόπιν, θα παραπεμφθεί στους δύο πρωθυπουργούς.

Γερμανός ΥΠΕΞ:  Όπου μας ζητήθηκε επιδράσαμε παραγωγικά, εξισορροπητικά

Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, διευκρινίζοντας ότι «εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά». Επανέλαβε ωστόσο ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα. Πρόσθεσε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και ότι θεωρεί σημαντικό να δοθεί ώθηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: