Αγροτικά » Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τους παραγωγούς της Λάρισας (φωτ.)
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τους παραγωγούς της Λάρισας (φωτ.)

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τους παραγωγούς της Λάρισας (φωτ.)

Ενημέρωση για το ΠΑΑ 2014 – 2020, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη στήριξη του Αγροτικού Τομέα

 Η Τράπεζα Πειραιώς διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για τα Σχέδια Βελτίωσης και τα υπόλοιπα επιχορηγούμενα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 -2020, καθώς και για τη Συμβολαιακή Γεωργία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Ιμπίριαλ στη Λάρισα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας της Πειραιώς κ. Χρήστος Πανάγιος και ακολούθησαν ομιλίες των κκ. Γιάννη Χανιωτάκη, Senior Director Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας, Αλέξη Πολυτάκη, Επικεφαλής της Ανάπτυξης Εργασιών του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς και Ιωάννης Ζαχαρής, Επικεφαλής της Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΙΟΣ 2018 (1)

Ο κ. Γιάννης Χανιωτάκης, Senior Director Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας δήλωσε ότι: «Στην Τράπεζα Πειραιώς πιστεύουμε ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του. Με σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες, προσφέρουμε εξειδικευμένες λύσεις για την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των αγροτών και των φορέων τους». Συμπλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά: «H μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς μας δημιουργεί αίσθημα ευθύνης και δεσμευόμαστε να αναζητούμε συνεχώς τρόπους για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους».

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΙΟΣ 2018 (4)

Ο κ. Αλέξης Πολυτάκης, Επικεφαλής της Ανάπτυξης Εργασιών του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς περιέγραψε τις ευκαιρίες για αγρότες και συλλογικά σχήματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ εστίασε στα Σχέδια Βελτίωσης και τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Μιλώντας για τη φιλοσοφία της Τράπεζας σχετικά με τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις. Ανέλυσε το ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσεων για τη συνολική κάλυψη του επενδυτικού σχεδίου των αγροτών, που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο περιλαμβάνει τη δυνατότητα έκδοσης εγγυητικής επιστολής για τη λήψη προκαταβολής και το επενδυτικό δάνειο, καθώς και το δάνειο έναντι επιχορήγησης. Κλείνοντας, ανέφερε: «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει έτοιμες υποδομές για την υποστήριξη της χρηματοδότησης των μέτρων του ΠΑΑ από τους παραγωγούς και για την πλήρη αξιοποίησή τους».

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΙΟΣ 2018 (5)

Ο κ. Ιωάννης Ζαχαρής, Επικεφαλής της Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασε αναλυτικά το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, το σύγχρονο μοντέλο συνεργασίας παραγωγών με επιχειρήσεις και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς  που επεξεργάζονται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Στα 5 χρόνια εφαρμογής του, έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 300 συμφωνίες μεταξύ συνεταιρισμών και επιχειρήσεων με τους παραγωγούς, οι οποίοι πλέον ξεπερνούν τους 25.000. Το βασικό όφελος για τους παραγωγούς είναι η πρόσβαση στην αναγκαία ρευστότητα, με μόνη διασφάλιση το συμβόλαιο με την εταιρεία/συνεταιρισμό, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που έχουν για την παραγωγή τους. Σημαντικά είναι τα οφέλη και για τις επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς, καθώς, όπως ανέφερε, σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας, την αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΙΟΣ 2018 (9)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΙΟΣ 2018 (11)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΙΟΣ 2018 (12)

Ολιστική στήριξη του αγροτικού τομέα από την Τράπεζα Πειραιώς

με στόχο τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Η ανθεκτικότητα της αγροτικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα παραμένει αξιοσημείωτη,ιδιαίτερα τώρα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και είναι στο σύνολό τους οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

Η ανάγκη που αναδεικνύεται σήμερα για επενδύσεις σε σύγχρονο γεωργικό εξοπλισμό, είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς αυτές φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη της αγροτικής και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας.

Οι επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Βασικό επενδυτικό μέτρο είναι το Μέτρο 4.1, που αφορά στα γνωστά σε όλους Σχέδια Βελτίωσης, δηλαδή στις επενδύσεις των βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Αναλυτικότερα για το σχετικό μέτρο και σύμφωνα με την πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 316 εκατ. ευρώ, η δυνατότητα για υποβολή αιτήσεων «τρέχει» μέχρι τις 5 ΙουΛίου, μετά την παράταση που πήρε.

Πιο συγκεκριμένα, προτεραιότητα δίνεται σε επενδυτικά σχέδια, που συνδέονται κυρίως με τον τομέα των οπωροκηπευτικών, της αιγοπροβατοτροφίας, την παραγωγή ζωοτροφών και την καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, αλλά και με τους τομείς προτεραιότητας της κάθε περιφέρειας. Ιδιαίτερη στήριξη υπάρχει και για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που στρέφονται κυρίως προς τα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, όπως τα βιολογικά, τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, κ.λπ., τα οποία ικανοποιούν τις υψηλές διατροφικές απαιτήσεις των καταναλωτών.

Για τη διευκόλυνση δε της χρηματοδότησης της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, δίνεται η δυνατότητα για χορήγηση προκαταβολής μέχρι το 50% της υπολειπόμενης δημόσιας δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου. Η πληρωμή προκαταβολής μπορεί να υλοποιηθεί με τη σύσταση τραπεζικής εγγύησης ή ισοδύναμης εγγύησης που αντιστοιχεί στο 100% του ποσού της αιτούμενης προκαταβολής.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται, επίσης, και οι σχετικές δράσεις στο πλαίσιο του LEADER, στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν οι επενδύσεις από τους παραγωγούς για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων –αφορά σε επενδύσεις ύψους έως €600.000- και η οικοτεχνία.

Η Τράπεζα Πειραιώς, από την πλευρά της, στηρίζει υπεύθυνα τα επενδυτικά σχέδια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία της και είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες τους και προσφέρει ευέλικτες τραπεζικές λύσεις και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης.

Η Τράπεζα έχει ήδη προετοιμάσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προϊόντα που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των παραγωγών για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης των σχετικών προγραμμάτων.

Η σχέση των αγροτών με τηνΤράπεζα Πειραιώςείναι ιδιαίτερα δυνατή και ουσιαστική. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών την επιλέγει για την είσπραξη των επιδοτήσεών τους.

Παράλληλα,με δεδομένο ότι ο αγροδιατροφικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της, η Τράπεζα Πειραιώς ξεδιπλώνει σταθερά τη βεντάλια των δράσεων και των πρωτοβουλιών της γι΄ αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα προσφέρει ένα ευρύ πακέτο με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, που αφορούν στην παροχή ρευστότητας για την κάλυψη τόσο των παραγωγικών όσο και των επενδυτικών τους αναγκών αξιοποιώντας παράλληλα και τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Συγκεκριμένα:

Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας

  • Συμβολαιακή Τραπεζική. Το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας χρηματοδοτεί, διασφαλίζει την πώληση και την πληρωμή της αγροτικής παραγωγής, με μόνη εξασφάλιση το συμβόλαιο μεταξύ επιχείρησης και παραγωγού. Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής Αγροεφοδίων συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, καθώς υποστηρίζει χρηματοδοτικά τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων.
  • Ανοικτό Δάνειο Αγροτών (ΑΔΑ). Καλύπτει τις ανάγκες της εκμετάλλευσης, με δυνατότητα χορήγησης μεγαλύτερων ποσών προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες παραγωγικές ανάγκες της. Το όριο του ΑΔΑ συνδέεται με το είδος καλλιέργειας ή εκτροφής και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
  • Μικρο-χρηματοδότηση. Ο παραγωγός έχει πρόσβαση σε δάνειο μέχρι 5.000 ευρώ, για άμεση κάλυψη εκτάκτων αγροτικών αναγκών, όπως αποκατάσταση ζημιών γεωργικού εξοπλισμού, μικροεπισκευές και οποιαδήποτε άλλα μη προγραμματισμένα έξοδα.
  • Κάρτα του Αγρότη. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει πρόσβαση σε απαραίτητη ρευστότητα, σε όλους τους αγρότες δικαιούχους επιδοτήσεων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές τους ανάγκες, τη στιγμή που ακριβώς χρειάζεται.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΙΟΣ 2018 (13)

Χρηματοδότηση για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες των αγροτών

  • Χρηματοδότηση για υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης και υπόλοιπων επενδυτικών μέτρων ΠΑΑ. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων, που περιλαμβάνει το επενδυτικό δάνειο, την εγγυητική επιστολή και το δάνειο έναντι επιχορήγησης για συνολική κάλυψη των αναγκών.
  • Χρηματοδότηση για την αγορά γεωργικού εξοπλισμού. Δάνειο αγοράς αγροτικού εξοπλισμού, αλλά και εξειδικευμένο πρόγραμμα μέσω συνεργασίας με την εταιρεία Πετρόπουλος Πέτρος ΑΕΒΕ.
  • Χρηματοδότηση αγοράς γης. Το εξειδικευμένο δάνειο, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Τράπεζα, προσφέρεται σε όλους τους αγρότες, ανεξαρτήτως αν είναι δικαιούχοι οποιασδήποτε μορφής επιδότησης, για αγορά γης και ανάπτυξη γεωργικής εκμετάλλευσης.
  • Χρηματοδότηση νέων αγροτών. Εξειδικευμένο τραπεζικό προϊόν, που λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την εκκίνησή της. Νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών τυγχάνουν και επιδότησης επιτοκίου έως 100% για την αγορά γης κατόπιν έγκρισης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.

Ολοκληρωμένες Τραπεζικές Λύσεις

Αναγνωρίζοντας ότι τα πολυσύνθετα προβλήματα αναζητούν περισσότερες από μια λύσεις, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει άριστη εξυπηρέτηση και μια σειρά από εξειδικευμένα προϊόντα, όπως λογαριασμός ταμιευτηρίου αγροτών, για τη λήψη των αγροτικών ενισχύσεων και τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών μέσω της καλύτερης πλατφόρμας ηλεκτρονικής τραπεζικής, της winbank. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση ασφάλισης, απόλυτα προσαρμοσμένης σε κάθε ανάγκη του σύγχρονου αγρότη με σκοπό τη συμβολή στη μείωση των κινδύνων της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Διαβάστε επίσης: