Λάρισα » «Η τέχνη της ζωής»-Όλο το πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ

«Η τέχνη της ζωής»-Όλο το πρόγραμμα

«Η τέχνη της ζωής»-Όλο το πρόγραμμα

Το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας θέτει υποψηφιότητα για το Βραβείο πρόληψης POMPIDOU 2018 και με αφορμή αυτή την υποψηφιότητα διοργανώνει πανελλήνιο διήμερο forum διαλόγου με θέμα «Πρόληψη και τέχνη: Η τέχνη της ζωής».

Ενόψει αυτού του διημέρου παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, εκεί που η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Ορφέας κ. Ευαγγελία Λιακούλη επισήμανε:

«Η υποψηφιότητα του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας για το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ένα γεγονός. Η υποψηφιότητά μας αφορά στο  Εργαστήρι Ζωής του κέντρου μας, που θεωρείται μια καλή ευρωπαϊκή πρακτική και κερδίζει καθημερινά έδαφος στις συζητήσεις στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα.

Την ημέρα κατάθεσης της υποψηφιότητάς μας, ξεκινά στη Λάρισα το  Πανελλήνιο  διήμερο Forum Διαλόγου με θέμα: “Πρόληψη και Τέχνη : Η Τέχνη της Ζωής” που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31/05 και την Παρασκευή 01/06  2018, στη Λάρισα (αίθουσα εκδηλώσεων ξενοδοχείου DIVANI Palace) , υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.   

Στο φόρουμ θα συμμετέχουν οι φορείς πρόληψης από όλη την Ελλάδα, τα κέντρα πρόληψης, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών ψυχικής υγείας, ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες φορέων, καθώς και άνθρωποι από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα του Φόρουμ αφορά αφενός την παρουσίαση του «Εργαστηρίου Ζωής», της πρωτότυπης και καινοτόμου δομής του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που συνδυάζει μέσα από πρωτότυπες μεθόδους βιωματικής επικοινωνίας, διάφορες μορφές τέχνης και πολιτισμού, με τα σύγχρονα μηνύματα της Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και ταυτόχρονα ανοίγει για πρώτη φορά έναν γόνιμο διάλογο με τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, για την ανακάλυψη νέων προσεγγίσεων στο θέμα της αντιμετώπισης των εξαρτητικών συμπεριφορών μέσα από την Τέχνη.

Στη διάρκεια των εργασιών του διημέρου, θα παρουσιασθούν οι εκπαιδευτικές μέθοδοι του Εργαστηρίου μας, με διαδραστικά και βιωματικά εργαστήρια, καθώς και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από σημαντικούς ανθρώπους της Τέχνης και της Επιστήμης.

Ετσι ανάμεσά  μας θα βρεθούν κοινωνικοί επιστήμονες που δούλεψαν πάνω σε θέματα πρόληψης και ψυχοκοινωνικής υγείας όπως ο Γιώργος Γουρνάς, η Αμαλία Ατσαλάκη, ο Ηλίας Πούλος, η Εφη Τζούρα  και άνθρωποι από το χώρο της τέχνης όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Μανούσος Μανουσάκης, η Ξένια Καλδάρα, η Κυριακή Σπανού,  ο Κώστας Λάνταβος, ο Κώστας Λαμπρούλης και πολλοί άλλοι και μεταξύ αυτών και των κοινωνικών επιστημόνων θα δημιουργηθεί ένας ζωντανός διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις, αναζητήσεις και αμφισβητήσεις, με προτάσεις και συμπεράσματα.

ΟΚΑΝΑ (5)

Στο πέρας της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, Πέμπτη 31/05 ώρα 20.15 το Εργαστήρι Ζωής θα δώσει την παράστασή του στην αυλή του νεοκλασικού κτηρίου μας με τίτλο «Η Ζωή Αλλιώς» , με τα παιδιά μας να στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ποιότητα της καθημερινότητάς μας και οι έφηβοι να στήνουν τη δική τους υπαίθρια γιορτή  και μας  καλούν να αλλάξουμε οπτική γωνία και να δούμε πώς θα μπορούσε να είναι… Η Ζωή Αλλιώς.

Την δεύτερη ημέρα , Παρασκευή 01/06, με το πέρας του φόρουμ, θα λειτουργήσει Gallery δρόμου-Οpen Art στο χώρο του Φρουρίου από ώρα 19.00, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών (εικαστικών, φωτογράφων, αγγειοπλαστών κλπ) οι οποίοι θα εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μπροστά στο κοινό εικαστικές δημιουργίες. Η παράλληλη αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με συνδιοργάνωση του «Χορίαμβου» , τον οποίο θερμά ευχαριστούμε για την μεγάλη του συμβολή.

Οι αντιπροσωπείες θα ξεναγηθούν το απόγευμα της Παρασκευής στα πιο σημαντικά σημεία της πόλης, στα πλαίσια μιας οργανωμένης τουριστικής ξενάγησης που έχουμε προγραμματίσει, θα συμμετέχουν αμέσως μετά  στη Gallery δρόμου ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το σημαντικό πολιτιστικό  γεγονός μιας  μοναδικής παράστασης της χορωδίας INDONNATION στην πλατεία του Φρουρίου- μια μεγάλη διοργάνωση με χορωδιακή μουσική και χορό,  με τίτλο  «ΒLACK and WHITΕ», που δίνεται προς τιμή των αντιπροσώπων και είμαστε βέβαιοι ότι θα εντυπωσιάσει, ενώ βεβαίως η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Θερμές ευχαριστίες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας , στο μαέστρο Δημήτρη Κτιστάκη και σε όλες τις χορωδούς που θα μας ταξιδέψουν μαγικά.

Το ΔΣ του Κέντρου μας, τα στελέχη μας και οι εκπαιδευτές μας, οι φορείς μας, οι αιρετοί, οι εθελοντές, οι κοινωνικοί επιστήμονες, οι άνθρωποι του πολιτισμού και της Τέχνης, οι αντιπροσωπείες των επιστημόνων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι πολίτες της Λάρισας και της Θεσσαλίας, θα έχουμε μια σπουδαία συνάντηση στη Λάρισα, στην πόλη μας, στην πόλη που δημιουργεί, που αφουγκράζεται, που συνθέτει..

Την Πέμπτη και Παρασκευή η Λάρισα ζωντανεύει και φιλοξενεί την Ελλάδα και την Ευρώπη .

Ο τόπος μας, εδώ που γεννηθήκαμε, ζούμε και αγαπάμε, γίνεται το επίκεντρο των εξελίξεων και της πρότυπης δημιουργίας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν τις κεντρικές εκδηλώσεις του φόρουμ την Πέμπτη το απόγευμα στο νεοκλασικό κτήριο της Μανωλάκη και την  Παρασκευή το βράδυ στην ιστορική πλατεία  του ΦΡΟΥΡΙΟΥ .

Η παρουσία όλων θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Λάρισα είναι η πόλη των ανοιχτών οριζόντων και των μεγάλων προοπτικών.

Σας περιμένουμε για να είμαστε και πάλι ΟΛΟΙ και πάλι ΜΑΖΙ» 

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 31/5 και Παρασκευή 01/06/ 2018 (Κεντρικός χώρος συνεδρίου: Divani Palace, Λάρισα Βοηθητικοί χώροι συνεδρίου : Νεοκλασικό κτήριο Κέντρου Πρόληψης

Λάρισας , Μανωλάκη 9-11 δ  )

1η ημέρα  Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Α.

09:00 – 10:00: Εγγραφές

10:00 – 11:00

 • Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης   Ευαγγελία Λιακούλη
 • Χαιρετισμοί

Β.

11:00 – 11: 15: Παρουσίαση Κέντρου Πρόληψης Κουφάκη Ειρήνη , Επιστημονική Υπεύθυνη του Κ.Π. Λάρισας

11:15- 11:45: Παρουσίαση Εργαστηρίου Ζωής

11:15 – 11:30: Βίντεο Εργαστηρίου Ζωής

11:30-11:35: Παρουσίαση Δομής του Εργαστηρίου Ζωής, Κασούμη Κων/να,  συντονίστρια Εργαστηρίου  Ζωής

11:35-11:45: Παρουσίαση Εργαστηρίου από την Μπουνίτση Δέσποινα Καλλιτεχνική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου

11:45-12:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της  Τέχνης και του Πολιτισμού

12:00 – 12:15: Διάλειμμα για καφέ (Divani)

Γ.

12:15- 12:45: «Σχεδιάζοντας το …Απρόβλεπτο» Γιώργος Γουρνάς, Δρ. Ψυχιατρικής, Ψυχοθεραπευτής   Ομάδας και Οικογένειας, C.G.P., E.C.P.

12:45 -13:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

13:00 -13:30: Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης της νεολαίας»

 • Γκανάτσιος Γεώργιος, Διευθυντής Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
 • Γιαννουχίδου Σοφία, Προϊσταμένη Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Υπεύθυνη του Κέντρου πληροφόρησης Νέων

13:30-13:45: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

13:45– 14:45: Ελαφρύ Γεύμα  (στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης )

Δ.

14:45 –16:45: Βιωματικά Εργαστήρια  «Εργαστηρίου Ζωής» – Παράλληλη λειτουργία τμημάτων :

 • Δημιουργικής Γραφής
 • Ιστορίας-Πολιτισμού
 • Μουσικής Χορού-Θεάτρου
 • Εικαστικών – Παραμυθιού
 • Φωτογραφίας

Δ1.

Παράλληλες δράσεις

14:45 –  16:45: Βιωματικό εργαστήρι  (σε εκπαιδευτικό υλικό του ΚΠ Λάρισας : «Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο»)

16:45 –  17:15: Συμπεράσματα – Σύνοψη

Ε.

20:15 – 21:30: «Η Ζωή αλλιώς» Τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Εργαστηρίου Ζωής του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων  και Ψυχοκοινωνικής Υγείας του ΟΚΑΝΑ Λάρισας στήνουν τη δική τους υπαίθρια γιορτή  και μας  καλούν να αλλάξουμε οπτική γωνία και να δούμε πώς θα μπορούσε να είναι… Η Ζωή Αλλιώς.

22:00 – 24:00: Επίσημο Γεύμα

2η ημέρα Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

09:00-09:30: Προσέλευση

Α.

Παρουσίαση δράσεων αξιοποίησης της Τέχνης στην Πρόληψη

09:30-09:45: Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας Δήμου Ζωγράφου  «Από τις «συναντήσεις παιδιών» στην «γκαλερί»! Μαρία Μαμιδάκη, Κοινωνική Ψυχολόγος DEA – Στέλεχος πρόληψης

09:45-10:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

10:00 – 10:20: Τμήμα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Μονάδα Εφήβων  ΟΚΑΝΑ –  «Η τέχνη στην Πρόληψη» Αμαλία Ατσαλάκη, Κλινική ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια μέσω τέχνης

10:20 – 10:45: «Θραυσματική εικόνα» Ηλίας Πούλος,  Εικαστικός

10:45 – 11:15: Διάλειμμα (Divani)

Β.

11:15 – 11:45: Δήμος Θήρας – Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» – Παράρτημα Σαντορίνης  « Η πρόληψη πάει Φεστιβάλ!» Μαθητικό Φεστιβάλ Δήμου Θήρας – Θηρασίας. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, συνδέοντας τους μαθητές μέσα από διάφορες μορφές τέχνης

 • Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας
 • Βαμβακούρη Ιωάννα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Δήμου Θήρας, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου Θήρας
 • Ζωή Σωτηρίου, Ψυχολόγος, Στέλεχος Πρόληψης Κέντρου Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» Παράρτημα Σαντορίνης

11:45–12:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

12:00 – 12:15: Κέντρο Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» (παράρτημα «Αθηνά Πολύβουλος»)»Προσεγγίζοντας τον εαυτό μας και τους άλλους με τη χρήση φωτογραφιών» Ναταλία Τζοβάρα, Ψυχολόγος, M.A

12:15-12:30: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

12.30-13.30: Βόλτα και Διάλειμμα για καφέ στο νεοκλασικό κτήριο του Εργαστηρίου Ζωής

Γ.

13:30 – 13:50: Κέντρο Πρόληψης Κιλκίς «Νηρέας»  Όταν η πρόληψη συναντά τον εθελοντισμό στη θεατρική παράσταση «Γυναίκες, έννοιες, ρόλοι»

 • Έφη Τζούρα, Ψυχίατρος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη
 • Μαρία Χατζηγεωργιάδου, Ψυχολόγος, Στέλεχος Πρόληψης

13:50 – 14:00: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

14:00-14:15: «Θέατρο: Η αναπαράσταση τρομερών πράξεων είναι καθαρτική για τους ηθοποιούς και τους θεατές» Κυριακή Σπανού,  Σκηνοθέτιδα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεσσαλικού Θεάτρου

14:15-14:30: Παρέμβαση προσκεκλημένου από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού

14:30- 15:30: Σύνοψη  – Κλείσιμο

Δ.

19:00 – 20:00: Ξενάγηση στη Λάρισα (Οργανωμένη μετακίνηση των συνέδρων σε σημαντικά σημεία της πόλης και επαφή τους με την κουλτούρα της και τον πολιτισμό της)

Παράλληλη   εκδήλωση

19.00-21.00: Gallery δρόμου- Open Art, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών οι οποίοι θα εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν από τους επισκέπτες

Κεντρική Εκδήλωση

21:00 :  Εκδήλωση προς τιμήν των συνέδρων με το βραβευμένο, διεθνούς φήμης χορωδιακό σχήμα της Λάρισας   «Indonnation», στην  πλατεία Φρουρίου, σε μια  μοναδική παράσταση με τίτλο «ΒLACK  &  WHITE»

 • Συντονιστής του Forum: Ανδρέας Αλμπάνης, Επιστημ. Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ζωής, Δρ. Κοινωνιολογίας

Διαβάστε επίσης: