Κόσμος » Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν οι δημοσκοπήσεις – Θρίλερ η αυτοδυναμία

Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν οι δημοσκοπήσεις – Θρίλερ η αυτοδυναμία

Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν οι δημοσκοπήσεις – Θρίλερ η αυτοδυναμία

Για τη διεξαγωγή δύο εκλογικών γύρων, προκειμένου να αναδειχθεί πρόεδρος στην Τουρκία, στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, κάνει λόγο νέα δημοσκόπηση την οποία προβάλλουν τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ δηλώνει ότι σύμφωνα με τις δικές τους δημοσκοπήσεις ο Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας ερευνών IE τα οποία ανακοίνωσε μέσω του τουίτερ, κανένα κόμμα και καμιά συμμαχία δεν καταφέρνει να πάρει την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ η εκλογή του προέδρου θα πάει σε δεύτερο γύρο.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα λάμβανε 44% και το ΑΚΡ 42%. Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ λαμβάνει 48% και η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης 37% ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα HDP 12,8%. Τα ίδια αποτελέσματα δείχνουν τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν να έχουν πέσει από το 52% που ήταν στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο στο 44% στη δημοσκόπηση του Μαϊου.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι τα δικά του ποσοστά του μόλις ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία ήταν στο 30% και τώρα είναι πάνω από αυτό το ποσοστό.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μαχίρ Ουνάλ δήλωσε ότι σύμφωνα με τις δικές τους δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του κόμματος είναι 46-48% ενώ τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία είναι 54-56%.

Επίθεση Ερντογάν σε Γερμανία και Γαλλία
Υπό το βάρος των νέων δημοσκοπήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε τη Δευτέρα, νέα επίθεση κατά της Γερμανίας, καθώς επέτρεψε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων οπαδών του φιλοκουρδικού ΡΚΚ, τους οποίους χαρακτήρισε εκ νέου ως «τρομοκράτες».

«Δεν επιτρέπουν στους φίλους μας να παραστούν σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία, ακόμη και για κρατικά ζητήματα, αλλά το επιτρέπουν στο ΡΚΚ», δήλωσε, κατά την προεκλογική του περιοδεία στη δυτική επαρχία Μανίσα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Αυτοί (η Γερμανία) λένε ψέματα σε εμάς. Επιτρέπουν στους τρομοκράτες να κάνουν συγκεντρώσεις υπό την προστασία αστυνομικών», πρόσθεσε.

Η καταγγελία του Ερντογάν, αφορούσε τη συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών (HDP) που η κυβέρνηση κατηγορεί ότι έχει συγκροτήσει πολιτικό μέτωπο με το ΡΚΚ, που πραγματοποίησε συγκέντρωση σε πόλη της Κολονίας, ενώ τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας είχε πει ότι η χώρα του δεν θα επέτρεπε σε πολιτικούς της Τουρκίας να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία.

Θύμα των καταγγελιών του Ερντογάν, έπεσε και το πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού Le Point που πρόσφατα κυκλοφόρησε με τίτλο: «Ο δικτάτορας: Πόσο μακριά μπορεί να πάει ο Ερντογάν;».

«Εκείνοι που επιτρέπουν στους τρομοκράτες να συσπειρωθούν και υπό αστυνομική προστασία, ενώ αποτρέπουν όλους τους φίλους μας σε κάθε βήμα που κάνουν, προστατεύουν επίσης με την αστυνομία τις αφίσες που είναι εναντίον μας κάτω από το όνομα του περιοδικού», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη Χουριέτ.

«Έχω δεσμό με το λαό μου, ανεξάρτητα από το τι αφίσα κρεμάτε και τι λέτε», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: