Κόσμος » Στον αέρα η νέα ιταλική κυβέρνηση

Στον αέρα η νέα ιταλική κυβέρνηση

Στον αέρα η νέα ιταλική κυβέρνηση

AP Photo/Alessandra Tarantino

Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει με τον σχηματισμό ιταλικής κυβέρνησης υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε, ο οποίος αναμενόταν σήμερα να παρουσιάσει τη λίστα των υπουργών του.

Σήμερα (Κυριακή), το βράδυ, λοιπόν, διεξάγονται εντατικές συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο, με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να δείχνει διστακτικός τόσο στον ορισμό του Κόντε ως πρωθυπουργού, όσο και στην υποψηφιότητα του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με τον Σαβόνα, ο Ματαρέλα ξεκαθάρισε ότι θα προτιμούσε ένα πρόσωπο που να μην έχει εκφραστεί τόσο ανοικτά εναντίον του ενιαίου νομίσματος και του ρόλου της Γερμανίας στην ευρωζώνη.

Στο μέγαρο Κυρηνάλιο έχει μεταβεί και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο, με αναλυτές να σχολιάζουν ότι αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με αδιέξοδο. Νωρίτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La 7, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο έχει τονίσει ότι η λύση «ή θα βρεθεί μέχρι σήμερα το βράδυ ή δεν πρόκειται να βρεθεί».

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση κυβερνητικού ναυαγίου, η Ιταλία θα οδηγηθεί στις κάλπες, το ερχόμενο φθινόπωρο. Πάντως τα Πέντε Αστέρια δεν δείχνουν να προτιμούν τις εκλογές, σε αντίθεση με τη Λέγκα του Ματέο Σαβίνι, ο οποίος εκτιμά ότι σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση μπορεί να έχει το πάνω χέρι.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: