Κόσμος » Επέστρεψε την κυβερνητική εντολή ο Κόντε

Επέστρεψε την κυβερνητική εντολή ο Κόντε

Επέστρεψε την κυβερνητική εντολή ο Κόντε

Εμπλοκή με τον σχηματισμό ιταλικής κυβέρνησης υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε, ο οποίος αναμενόταν το βράδυ της Κυριακής να παρουσιάσει τη λίστα των υπουργών του.

Μετά τις εντατικές συνομιλίες, στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα (ο οποίος νωρίτερα είχε χωριστές συναντήσεις πρώτα με τον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, και έπειτα με τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο) ο Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Κόντε, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, ευχαρίστησε τα δύο κόμματα για τη στήριξή τους κατά τη διάρκεια αυτού του 4ήμερου και τόνισε ότι κατέβαλε το μέγιστο των προσπαθειών του.

Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι προχώρησε σε μία δήλωση με υπονοούμενα και αιχμές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Εργαστήκαμε επί εβδομάδες για να δώσουμε πνοή σε αυτήν την κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ιταλών πολιτών αλλά κάποιος (υπό την πίεση ποιου;) μας είπε «όχι». Δεν είμαστε υπηρέτες κανενός. Η Ιταλία δεν είναι αποικία. Και τώρα, με εντιμότητα, συνέπεια και θάρρος, η εντολή πρέπει να επιστρέψει σε σας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ο Ιταλός πρόεδρος δεν υποχώρησε στο θέμα της υποψηφιότητας του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ματαρέλα είχε ξεκαθαρίσει ότι θα προτιμούσε ένα πρόσωπο που να μην έχει εκφραστεί τόσο ανοικτά εναντίον του ενιαίου νομίσματος και του ρόλου της Γερμανίας στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο έχει τονίσει ότι η λύση «ή θα βρεθεί μέχρι σήμερα το βράδυ ή δεν πρόκειται να βρεθεί».

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση κυβερνητικού ναυαγίου, η Ιταλία θα οδηγηθεί στις κάλπες, το ερχόμενο φθινόπωρο. Πάντως τα Πέντε Αστέρια δεν δείχνουν να προτιμούν τις εκλογές, σε αντίθεση με τη Λέγκα του Ματέο Σαβίνι, ο οποίος εκτιμά ότι σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση μπορεί να έχει το πάνω χέρι.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: