Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Αυτά είναι τα αιτήματα που θέτουν οι 7 δήμαρχοι στον Π. Σκουρλέτη
ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αυτά είναι τα αιτήματα που θέτουν οι 7 δήμαρχοι στον Π. Σκουρλέτη

Αυτά είναι τα αιτήματα που θέτουν οι 7 δήμαρχοι στον Π. Σκουρλέτη

Τα αιτήματα των δημάρχων της ΠΕ Λάρισας μέσα από τα υπομνήματα που απέστειλαν στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη

Του Πάνου Γαρουφαλιά

H διήμερη επίσκεψη στη Λάρισα -η οποία ξεκίνησε από χθες- του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού να θέσουν τα φλέγοντα ζητήματα των δήμων ώστε να πάρουν καθαρές και πειστικές απαντήσεις για την επίλυσή τους. Σε αυτό το πλαίσιο πριν από την επίσκεψη οι 7 δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κλήθηκαν να στείλουν υπόμνημα προς τον υπουργό με τα πιο σημαντικά προβλήματα της περιοχής τους που άπτονται όμως των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών. Ανταπόκριση και θέληση υπήρξε από όλους, οι οποίοι αφού έστειλαν το υπόμνημα περιμένουν στη σημερινή συνάντηση που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, στην οποία θα παραβρεθεί και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, τις ανάλογες απαντήσεις στα αιτήματα. Η Larissanet σας παρουσιάζει τα ζητήματα που έθεσε ο κάθε δήμος ξεχωριστά και ζητά λύσεις.

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (5)

Δήμος Λαρισαίων: Προσλήψεις και υλοποίηση έργων

Με το υπόμνημά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης φαίνεται ότι θέτει τα ουσιαστικά ζητήματα που θα βοηθούσαν το δήμο να προχωρήσει καλύτερα και πιο άνετα τα επόμενα χρόνια. Επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα προσλήψεων αλλά και υποδομών για την πόλη.

Ο κ. Καλογιάννης βάζει στο επίκεντρο το επικείμενο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Βασικό στοιχείο του είναι η δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα δάνεια θα εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να βαρύνουν τους δήμους. Μέσω του προγράμματος αυτού ζητείται ανέγερση κτιριακών δημοτικών υποδομών στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων επίσης ζητάει πρόγραμμα προσλήψεων από ηλικίες 55 – 67 ετών. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά εάν υλοποιηθούν θα αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα για τα επόμενα δύο χρόνια. Το τελευταίο αίτημα αφορά στην τακτοποίηση με συμβάσεις εργασίας των καθαριστριών των σχολείων που πληρώνονται από το «ΙΝΕΔΙΒΙΜ».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Δήμος Ελασσόνας: Τόνωση επιχειρηματικότητας – στήριξη παραγωγικής διαδικασίας

Η τόνωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αλλά και η στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας είναι τα δύο πρώτα αιτήματα που θέτει στο υπόμνημά του ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου.

Ο δήμαρχος θέτει επιτακτικά και την αντιστροφή της πορείας των επενδυτικών δράσεων (ΣΑΤΑ), αλλά και των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι) οι οποίοι έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Και ο ίδιος θέτει ζήτημα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού κάτι που έχει να συμβεί στο δήμο από το 2009. Ζητάει απλοποίηση των διαδικασιών και βέβαια καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με παράλληλη διατήρηση την διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.

ΣΑΡΧΩΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δήμος Τυρνάβου: Προσλήψεις, πόροι και λύση για τα σφαγεία

Ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης στο υπόμνημά του προς τον υπουργό Εσωτερικών θέτει μια σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τον δήμο και ζητούν άμεσες λύσεις.

Το πρώτο και φλέγον είναι η Διαδημοτική Επιχείρηση Σφαγείων Περιοχής Τυρνάβου – Αμπελώνα και η οικονομική κατάσταση η οποία βρίσκεται. Σε αυτή σήμερα συμμετέχουν ο δήμος Τυρνάβου με ποσοστό πάνω από 90% και ο δήμος Λαρισαίων με ένα ποσοστό λίγο πάνω από 9%. Στο υπόμνημα προτείνεται είτε η συνέχιση λειτουργίας της, εφόσον κριθεί βιώσιμη, είτε η διάλυσή της. Και στις δύο περιπτώσεις προτείνεται τα χρέη να βαρύνουν τους δύο δήμους.

Στο υπόμνημα ζητείται επίσης η στελέχωση με προσωπικό της βιβλιοθήκης του δήμου. Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη που δεν είχε ποτέ βιβλιοθηκονόμο!  Αναφέρεται όμως και στο θέμα της υποχρηματοδότησης την ώρα που ο δήμος δυσκολεύεται σε αυτό τον τομέα. Θεωρεί ότι η χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ δεν είναι η ενδεδειγμένη και ζητάει αλλαγή του καθεστώτος. Τέλος ο κ. Σαρχώσης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο 4440/2016 ζητά την αλλαγή του με σχετική τροπολογία από την Βουλή.

Αντωνης Γκουνταρας

Δήμος Αγιάς: Υποστελέχωση και έλλειψη χώρων

Ο Δήμος Αγιάς μέσω του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα, που υπογράφει το υπόμνημα, αναφέρεται στην υποστελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό. Η Υπηρεσία τεχνικών Έργων έχει μόλις 2 μηχανικούς προκαλώντας πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Ζητά άμεσα προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Επόμενο ζήτημα που τίθεται είναι η υποχρηματοδότηση σε έναν δήμο που έχει διευρυνθεί σημαντικά με τον Καλλικράτη. Αναφέρεται στην έλλειψη χώρων για την λειτουργία του δήμου. Τέλος ζητάει να υπάρξει ένας ενιαίος χώρος για όλες τις υπηρεσίες και την έδρα του δήμου.

Νασιακόπουλος

Δήμος Κιλελέρ: Κλεισθένης, πόροι και ενίσχυση αγροτικού τομέα

Τρία  ζητήματα – αιτήματα αιχμής για Δήμο Κιλελέρ θέτει στο υπόμνημά του ο δήμαρχος Αθανάσιος Νασιακόπουλος.

Ο Δήμαρχος Κιλελέρ ζητά να υπάρξει κατά τη συνάντηση  γενική συζήτηση επί του Νομοσχεδίου «Κλεισθένης» ώστε να υπάρξει αποσαφήνιση αρκετών ζητημάτων στα οποία υπάρχει διαφωνία. Και σε αυτό το υπόμνημα ζητείται η ανακατανομή των ΚΑΠ με βάση όχι μόνο πληθυσμιακά κριτήρια. Τέλος αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ειδική μεταχείριση για τη βελτίωση της Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση την καλλιεργητική έκταση γης.

ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δήμος Τεμπών: Πρόσληψη προσωπικού, αναβάθμιση δικτύου και χρηματοδότηση

Ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος ανταποκρινόμενος στην αποστολή του υπομνήματος θέτει όλα τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης.

Ο δήμαρχος αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού Οικονομικής, Διοικητικής και Υπηρεσίας Καθαριότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει να επισπευστεί η έκδοση των οριστικών πινάκων για το μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, όπως επίσης να πάει γρηγορότερα και η διαδικασία της κινητικότητας (ο Δήμος Τεμπών είναι στους τέσσερις Δήμους πανελλαδικά που συμμετέχουν στο πρώτο κύμα κινητικότητας).

Σημειώνει ότι χρειάζεται αναβάθμιση δικτύου ίντερνετ για πιο αποτελεσματική λειτουργία προγραμμάτων, όπως είναι το Μητρώο Πολιτών, Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, Εκλογικά και Μητρώο Αρρένων.

Επίσης ζητάει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ληξιπρόθεσμων το οποίο λήγει 30/06/2018, ή προκήρυξη καινούριου προγράμματος καθώς επίσης και επίσπευση της διαδικασίας επιχορήγησης για την εξόφληση διαταγών πληρωμής και δικαστικών αποφάσεων που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 22/02/2018.

Διεκδικεί τέλος την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Αρης Καραχαλιος

Δήμος Φαρσάλων: Έργα για ύδρευση και οδοποιία

Ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος θέτει μια σειρά αιτημάτων που ζητούν άμεση επίλυση.

Κεντρικό ζήτημα για την πόλη των Φαρσάλων είναι η επίλυση του προβλήματος ύδρευσης από τις πηγές στην Σκοπιά είτε με επισκευή, είτε με νέο έργο. Ζητείται η χρηματοδότηση του έργου τηλεδιαχείρισης και αυτοματισμού των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑ. Είναι επιτακτική η αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές που σημειώθηκαν το χειμώνα καθώς επίσης απαιτείται και η ολοκλήρωση του δικτύου υποδομών της Βορειοανατολικής και Βορειοδυτικής Πολεοδομικής Ενότητας της πόλης των Φαρσάλων με την κατασκευή υποδομών ύδρευσης – αποχέτευσης και οδοποιίας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: