Λάρισα » Στήριξη στο «στοίχημα» του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Στήριξη στο «στοίχημα» του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας

Στήριξη στο «στοίχημα» του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας

Την στήριξή του στην υποψηφιότητα του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας – «Εργαστηρίου Ζωής», για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών Pompidou  2018,  που απονέμει το Συμβούλιο της Ευρώπης παρείχε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο νεοκλασικό της οδού Μανωλάκη.

Ο κ. Σκουρλέτης παράλληλα αναγνώρισε το σημαντικό έργο που γίνεται από τον φορέα στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας καλωσόρισε τον Υπουργό «στην Περιφέρεια των έργων όπου γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα και θα συνεχίσουν να γίνονται και το επόμενο διάστημα».

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη αναφερόμενη στην υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο έκανε λόγο για «ένα στοίχημα, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

σκουρλετης (3)

σκουρλετης (2)

Αναλυτικά, στη δήλωσή της η Ευαγγελία Λιακούλη επισήμανε τα εξής:

«  Με μεγάλη συγκίνηση σας υποδεχόμαστε σήμερα, σε μια μέρα σπουδαία για εμάς, για το Κέντρο μας , για τους εταίρους μας,  την πόλη και τη χώρα.

Ας μου επιτραπεί, ειδικά σήμερα, να εκφράσω και την ιδιαίτερη  προσωπική μου συγκίνηση,  καθώς το «Εργαστήρι» ήταν ένα προσωπικό όραμα,  που έγινε ένα συλλογικό στοίχημα. Δεν  υπάρχει μεγαλύτερο δώρο, από το να βλέπεις όσα εμπνεύστηκες και αγάπησες, να προχωρούν και να προκόβουν με πολλούς και ανάμεσα σε πολλούς …

Το «Εργαστήρι Ζωής», είναι ένα εργαστήρι πρόληψης και ανάπτυξης, μια πρωτοποριακή και καινοτόμος δράση, που αφορά στον γενικό  πληθυσμό, απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και στοχεύει στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και των Εξαρτητικών συμπεριφορών, μέσα από βιωματική δραστηριότητα και είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που χρηματοδοτεί τη λειτουργία του με προγραμματική σύμβαση, μετά από ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου .

Η αρχική ιδέα βρήκε ανοιχτά μυαλά και ανοιχτές ψυχές και κατάφερε να ξεπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να υιοθετήσει ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο που έγινε ο χώρος μας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινότητας που το αγκάλιασε και το έκανε μοναδικά δικό της.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια πρόληψης για παιδιά,  εφήβους και ενήλικες, με καινοτομία το γεγονός ότι μέσα από την τέχνη (δημιουργική γραφή, εικαστικά, Θέατρο, Μουσική – Χορό, Φωτογραφία, Παραμύθι, Κούκλα, Έκφραση και Φαντασία, Ιστορία και Πολιτισμό), οι συμμετέχοντες, με την υποστήριξη ομάδας ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων της Τέχνης, ανακαλύπτουν την πραγματική  χαρά και ουσία της ζωής και ταυτόχρονα απομακρύνονται με συστημικό τρόπο και βιωματική εμβάθυνση,  από τις εξαρτήσεις .

Η πρωτοπορία του συγκεκριμένου έργου συνίσταται στο γεγονός ότι μέσα από τα αντικείμενα του Εργαστηρίου, διοχετεύονται στοχευμένα μηνύματα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και των σύγχρονων φαινομένων βίας  (επιθετικότητα, ξενοφοβία , ρατσισμός κλπ) , με ειδικούς εκπαιδευτές και  επιστημονική εποπτεία τους από τα στελέχη ψυχικής υγείας του Κέντρου

Το  πιλοτικό αυτό πρόγραμμα πρόληψης , το οποίο παρέχεται δωρεάν  στο κοινό, έτυχε θεαματικής αποδοχής από τους πολίτες, παιδιά και ενήλικες,  οι οποίοι συμμετέχουν κατά εκατοντάδες, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δυναμική του .

Τα τμήματα του Εργαστηρίου αξιοποιούν όλα τα οφέλη της δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης αναδεικνύοντας κάθε φορά μια θεματική που σχετίζεται άμεσα με την πρωτογενή πρόληψη, δηλαδή με την αποδυνάμωση των παραγόντων κινδύνου που κάνουν πολλές φορές τα άτομα να χάνουν τον έλεγχο της ζωής και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος και την  ενδυνάμωση των προστατευτικών παραγόντων που συντελούν στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής  υγείας .

Οι θεματικές αυτές είναι –ενδεικτικά– η επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση, η έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, οι εξαρτήσεις, η διαφορετικότητα, η διαχείριση συγκρούσεων, ο σχολικός εκφοβισμός, η επιθετικότητα, το διαδίκτυο κλπ

Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με τα παιδιά και το γόνιμο προβληματισμό των ενηλίκων με βιωματικά μέσα, αποκαλύπτονται οι δυσλειτουργικές πλευρές της καθημερινής ανταλλαγής μηνυμάτων που ευθύνονται για τη χρήση στερεοτύπων, την αποκρυστάλλωση εχθρικών συμπεριφορών και τον περιορισμό των δυνατοτήτων της υγιούς κοινωνικής ζωής.

Τι αλήθεια στην πράξη σημαίνει αυτό ;

Οτι σε τμήμα δημιουργικής γραφής αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη ενός ενήλικα, σε τμήμα κουκλοθεάτρου διαχειριζόμαστε το πένθος ενός παιδιού, σε τμήμα εικαστικών ενθαρρύνουμε την έκφραση καλά κρυμμένων συναισθημάτων μέσα από τις γραμμές και τα χρώματα, σε τμήμα φωτογραφίας δουλεύουμε πάνω στη χαμηλή αυτοεκτίμηση εφήβων και σε άλλα πολλά .

Με τον τρόπο αυτό η Πρόληψη και η Τέχνη ερωτεύονται και το πάντρεμά τους γεννά την  Τέχνη της Ζωής.

Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά του προέδρου της ΕΝΠΕ κ Αγοραστού, που πίστεψε σ’αυτό και τον ευχαριστούμε ειλικρινά, το Εργαστήρι μας συναντήθηκε με τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου  νε μεταφέρει την καλή πρακτική και να προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος, με παρόμοιες συμπράξεις και  σημαντικά αποτελέσματα σε όλη πλέον την επικράτεια .

Τώρα, το Εργαστήρι μας  μεγάλωσε και άνοιξε τα φτερά του για να πετάξει ακόμη πιο ψηλά, έξω από τη χώρα, να φτάσει  στο κέντρο της  Ευρώπης.

Φέτος, η υποψηφιότητά μας για το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης , είναι ένα γεγονός.

Η υποψηφιότητά μας αφορά στο Εργαστήρι Ζωής του κέντρου μας, που θεωρείται μια καλή ευρωπαϊκή πρακτική και κερδίζει καθημερινά έδαφος στις συζητήσεις στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα.

Η ομάδα Pompidou αποτελείται από αντιπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και κύρια αποστολή της είναι η προώθηση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Ευρώπη .

Για πρώτη φορά, το 2004, θεσπίστηκε από την ομώνυμη επιτροπή, το βραβείο Pompidou, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε καινοτόμες δράσεις που αφορούν την πρόληψη των ναρκωτικών – καθολική ή επικεντρωμένη,  η οποία εμπλέκει νέους από 16 έως 25 ετών .

Η φιλοσοφία του βραβείου έγκειται στην όσο το δυνατόν πιο ενεργή εμπλοκή των νέων στις δράσεις, μια και η ομάδα Pompidou πιστεύει ότι όσο μεγαλύτερη η εμπλοκή, τόσο πιο επιτυχημένη η πρόληψη .

Οι υποψηφιότητες αξιολογούνται από μια επιτροπή που αποτελείται από 7 νέους, 16-21 ετών με προηγούμενη εμπειρία και συμμετοχή σε προγράμματα πρόληψης των ναρκωτικών . Τα μέλη της επιτροπής δέχονται την βοήθεια ενός παλιού μέλους και ενός ειδικού στον τομέα των εξαρτήσεων, αλλά τελικά η ευθύνη της επιλογής  ανήκει  στους ίδιους τους νέους  .

Βραβεύονται τρεις προτάσεις, οι οποίες λαμβάνουν τρεις διακρίσεις και το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ .

Όλοι οι μέχρι σημερα βραβευθέντες αναγνωρίζουν ότι το βραβείο Pompidou υπήρξε πολύ βοηθητικό για την εξέλιξη της δουλειάς τους  και άνοιξε νέους ορίζοντες στο αντικείμενό τους .

Ο φάκελος της υποψηφιότητάς μας είναι έτοιμος…

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους φορείς του τόπου μας που στηρίζουν το έργο μας και ενθαρρύνουν την προσπάθειά μας, γεμίζοντάς μας με την ευθύνη να προσπαθούμε όλο και περισσότερο, για τον τόπο μας και τους Ανθρώπους μας .

Σε μια εβδομάδα ακριβώς, με την λήξη της υποβολής υποψηφιοτήτων, ξεκινά στη Λάρισα το υποστηρικτικό στην υποψηφιότητά μας διήμερο Πανελλαδικό Φόρουμ με θέμα «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ : Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», στο οποίο θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες φορέων από όλη την χώρα, ευρωπαϊκοί φορείς, κοινωνικοί επιστήμονες και επιστήμονες από το χώρο της ψυχικής υγείας καθώς και άνθρωποι από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, όπως η μοναδική παράσταση της  INDONNATION στην πλατεία του Φρουρίου καθώς και την Gallery δρόμου που θα δημιουργήσουν ενήλικες και παιδιά με μοναδικά μηνύματα συλλογικότητας και αλληλεγγύης.

Εύχομαι η επόμενη συνάντησή μας να έχει ανάμεσά μας το βραβείο Πρόληψης POMPINDOU 2018, που θα είναι αποτέλεσμα της δικής σας ευγενικής και ανυπόκριτης στήριξης στο έργο μας».

 

Διαβάστε επίσης: