Λάρισα » «Στην απεργία με σημαία τις δικές μας ανάγκες»

«Στην απεργία με σημαία τις δικές μας ανάγκες»

«Στην απεργία με σημαία τις δικές μας ανάγκες»

(φωτ. αρχείου)

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 30 Μαΐου, όπως και στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στις 10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία, απηύθυνε σήμερα – στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου – ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις του επισήμανε τα εξής:

«Η απεργία για τις 30 Μάη, αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που αποτελείται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, οι οποίες όλες μαζί τον περασμένο Φλεβάρη στην συνεδρίαση του Γ.Σ της ΓΣΕΕ, διατυμπάνιζαν ότι η απεργία σαν μορφή πάλης τέλειωσε.

Αυτές οι πλειοψηφίες, αρνήθηκαν να οργανώσουν την εργατική αντίσταση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, την πάλη ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων να χτυπήσουν το δικαίωμα στην απεργία, αρνούμενοι πεισματικά να κηρύξουν απεργία στις 12 Γενάρη.

Συνειδητά απέρριπταν τις προτάσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να οργανωθεί η πάλη για τις ΣΣΕ και για αυξήσεις στους μισθούς, για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.  Αυτές οι δυνάμεις πριν 2 μήνες, υπέγραψαν στα κρυφά αρχικά, την διατήρηση των άθλιων μισθών των 586 ευρώ και 511 ευρώ μεικτά, παραβιάζοντας ακόμα και την απόφαση που πήρε το Γ.Σ της ΓΣΕΕ στις 1 Φλεβάρη για την διεκδίκηση της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ.

Αφού έβαλαν πλάτη να υλοποιηθεί το αντεργατικό πλαίσιο της κυβέρνησης και να ψηφιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα για την 3η «αξιολόγηση», πριν λίγες μέρες, αυτές οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που έλεγαν ότι θα κάνουν «κάτι άλλο, μεγάλο», μια τον Μάρτη, μια τον Απρίλη, αποφάσισαν τελικά πανελλαδική απεργία στις 30 Μάη, όχι γιατί θέλουν να αντιπαλέψουν την αντιλαική πολιτική, αλλά για να φθείρουν την απεργία και να οδηγήσουν στην αγκαλιά του κεφαλαίου, τους εργαζόμενους.

Αυτό φαίνεται καθαρά και από το πλαίσιο των αιτημάτων που συνυπέγραψαν με τις πλειοψηφίες της ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, Επιστημονικών φορέων και ένα φάντασμα Συνομοσπονδία Συνταξιούχων που δεν έχει καν σωματεία, την οποία ονόμασαν με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Κοινωνική Συμμαχία».

Πρόκειται για ένα πλαίσιο αιτημάτων, που δεν έχει λέξη για την κατάργηση των εκατοντάδων αντεργατικών-αντιλαϊκών και αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν με τα 3 μνημόνια, καμία αναφορά στις ΣΣΕ, στην διεκδίκηση όσων μας έκλεψαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης από μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, καμία κουβέντα για την στήριξη των ανέργων, την κατάργηση της φοροληστείας, του απεργοκτόνου νόμου.

Τα αιτήματα τους, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των φτωχών λαικών στρωμάτων, αλλά αποτελούν «αιτήματα» κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΕΚΝΛ, δεν αποδέχεται αυτό το πλαίσιο αιτημάτων και την συμμαχία των προθύμων υπερασπιστών του εκμεταλλευτικού συστήματος και των πολιτικών στήριξης του. Αυτό πρέπει να κάνει και κάθε σωματείο, κάθε εργατοϋπάλληλος, συνταξιούχος, μικρός ΕΒΕ, αγρότης, επιστήμονας, που ζει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών.

Για εμάς η απεργία στις 30 Μάη, πρέπει να εκφράσει την καταδίκη των εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων και των φτωχών λαικών στρωμάτων, στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Το άθλιο αντεργατικό καθεστώς που έχουν επιβάλει στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων, δεν σκοπεύουν να το πάρουν πίσω, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πήρε τα εύσημα του Γιούνκερ και των εργοδοτικών οργανώσεων, ούτε η Ν.Δ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, αλλά θέλουν να το κάνουν πιο άγριο, έχοντας πολύτιμη στήριξη σ’ αυτή την προσπάθειά τους, από τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές.

Στην απεργία και στην δράση γενικότερα, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι με τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά να κάνουν ένα βήμα μπροστά στον απεγκλωβισμό από τα νύχια του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση του σ.κ, για το γεγονός ότι σε πλατιά τμήματα εργαζομένων καλλιεργείται η λογική του μικρότερου κακού, η λογική της “αναποτελεσματικότητας των αγώνων”.

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, επιστήμονες, νέοι και γυναίκες των λαικών στρωμάτων, δεν μπορούν να είναι μαζί με αυτούς που τους καταστρέφουν, δηλαδή τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τις κυβερνήσεις τους και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Στην απεργία στις 30 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουμε στις 10.30 π.μ, στην Κ. Πλατεία, καλούμε όλους τους εργατουπάλληλους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, να σηκώσουμε τη σημαία των δικών μας αναγκών. Των διεκδικήσεων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Να κάνουμε ένα ακόμα βήμα εμπρός στην κοινή δράση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, διεκδικώντας:

1.           Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων με Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ.

2.           Μόνιμη και πλήρη εργασία για όλους, με ΣΣΕ. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

3.           Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά, μέτρα προστασίας της μητρότητας, καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.

4.           Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, φυσικού αερίου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

5.           Απαγόρευση πλειστηριασμών για τις εργατικές-λαικές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη στις τράπεζες και το δημόσιο ακόμα για 500 ευρώ. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει πλήρως την κύρια κατοικία.

6.           Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο +5.000 για κάθε παιδί. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

7.           Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος «Κατρούγκαλου». Να μην γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις, να μην καταργηθεί η προσωπική διαφορά, να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να μην ξεπερνούν τα 60 έτη για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, και στα ΒΑΕ, τα 55 και 50 αντίστοιχα.

8.           Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

9.           Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ, εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Να λειτουργήσουν κανονικά τα δημόσια νοσοκομεία, κλινικές τους που υπολειτουργούν ή έκλεισαν λόγω περικοπών. Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, σε κοινωνικές δομές και ιδρύματα πρόνοιας. Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, χωρίς προϋποθέσεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος, με επιστημονικά και όχι λογιστικά κριτήρια. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές-φοιτητές σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες.

10.       Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Να πάψει η Ελλάδα να πληρώνει τα 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά στην Κοινωνική Ασφάλιση, την υγεία και παιδεία».

Διαβάστε επίσης: