Άρθρα » POS, ΦΠΑ, εξισώσεις και φοροδιαφυγή*

POS, ΦΠΑ, εξισώσεις και φοροδιαφυγή*

POS, ΦΠΑ, εξισώσεις και φοροδιαφυγή*

Του Θεόδωρου Στάθη, πρώην Υπουργού

Κύριε διευθυντά
«Σε αχρηστία το ένα τρίτο των POS». Ο πρόσφατος πρωτοσέλιδος τίτλος της «Καθημερινής» αναδεικνύει ένα διαχρονικό πρόβλημα είσπραξης του ΦΠΑ στην Ελλάδα και όχι μόνον, το οποίο, λόγω του υψηλού 23% (συν 29% φόροι, συν συνολικά 42% ασφαλιστικά), έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά αυτό που έχω ξαναπεί. Ότι, δηλαδή, αυτοί (Ε.Ε.) που επινόησαν τον ΦΠΑ, και κυρίως τον τρόπο είσπραξής του, στην πράξη άνοιξαν την πόρτα στο έγκλημα. Στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ, λόγω του τρόπου είσπραξης, ανέρχεται ετησίως σε 6 με 7 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία του 2015 αναφέρουν συνολική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών 124 δισ. Με 11 δισ. συνολικές εισπράξεις ΦΠΑ που είχαν, αντί 19 δισ. που προϋπολόγιζαν, θα έπρεπε οι πολίτες να αγόραζαν καταναλωτικά αγαθά με συντελεστή ΦΠΑ 10,5% και όχι 19% (μέσος όρος) που πλήρωσαν (15% ελάχιστος επιτρεπτός συντελεστής από Ε.Ε.). Ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ έκανε αρκετούς φοροφυγάδες εκατομμυριούχους με λεφτά των φορολογούμενων πολιτών! Με «συν» τις ετήσιες δαπάνες για κάθε είδος υποδομής για είσπραξη του ΦΠΑ, αντιμετώπιση του παραγόμενου εγκλήματος κ.λπ., ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους πολίτες φτάνει στα ύψη.

Αποφυγή των παραπάνω δαπανών προσφέρει η είσπραξη του ΦΠΑ απευθείας από τον κάθε καταναλωτή με βάση ορισμένα κριτήρια. Ετήσιο εισόδημα έως 12.000 δεν διαθέτει δυνατότητα αποταμίευσης. Το σύνολο δαπανών «μείον» ενοίκια και άλλα τινά ξοδεύεται σε καταναλωτικά προϊόντα. Για εισοδήματα πάνω από 12.000, γραμμικοί ή μη, συντελεστές (μειούμενοι όσο αυξάνεται το εισόδημα) θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του εισοδήματος που πάνε σε καταναλωτικά αγαθά. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα εισπράττει τον προβλεπόμενο από τον προϋπολογισμό ΦΠΑ. Αλλα θετικά που μπορούν να προκύψουν είναι η εξυγίανση της αγοράς και λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο.

(Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 18/5/2018)

 

Διαβάστε επίσης: