Εκπαίδευση » «Οργάνωση και αγώνας να είναι η απάντηση των μαθητών»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

«Οργάνωση και αγώνας να είναι η απάντηση των μαθητών»

«Οργάνωση και αγώνας να είναι η απάντηση των μαθητών»

Ανακοίνωση από την Τομεακή Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ για τα ΕΠΑΛ που αναφέρει:

«Για ακόμα μία χρονιά συνεχίζεται ο εμπαιγμός των μαθητών των ΕΠΑΛ, των γονιών τους αλλά και των Εκπαιδευτικών από το υπουργείο και την κυβέρνηση, με την μετατροπή των μαθητών σε «μπαλάκι», μετακινώντας τους από ΕΠΑΛ σε ΕΠΑΛ στέλνοντας τους από το ένα ΕΠΑΛ στο άλλο διάφορες ειδικότητες. Πιο συγκεκριμένα μεταφέρονται οι ειδικότητες Μηχανολογίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών,  Οικονομίας και Ναυτιλίας από το 7ο ΕΠΑΛ, καθώς και οι ειδικότητες Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εγκαταστάσεων από το 4ο ΕΠΑΛ.

Αλήθεια, διασφαλίζεται έτσι η ύπαρξη του κατάλληλου διδακτικού προσωπικού και των εργαστηριακών εγκαταστάσεων για την διδασκαλία της ειδικότητας; Μάλλον όχι, άλλωστε δεν αποτελεί αυτό το κριτήριο για το Υπουργείο Παιδείας για τη μετακίνηση, συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων, αύριο μεθαύριο τη συγχώνευση σχολικών μονάδων. Αν ενδιέφερε αυτό άλλωστε μάλλον θα γίνονταν αναβάθμιση των εργαστηριών, θα έρχονταν τα βιβλία στην ώρα τους, θα γίνονταν προσλήψεις καθηγητών ώστε να αντιστοιχούν 2 καθηγητές σε 10 μαθητές (για την ειδικότητα) ώστε να γίνεται καλύτερα το μάθημα!!! Θα αναρωτηθεί κάποιος, ποιο είναι τελικά το αίτιο, για αυτό το «αλισβερίσι» ειδικοτήτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια και που αφήνει ξεκρέμαστους μαθητές, γονείς και καθηγητές;;;

Αυτή η κατάσταση είναι απόρροια της ταξικότητας της κοινωνίας μας, των πρόσκαιρων αναγκών που έχουν επιχειρηματίες, βιομήχανοι κλπ, από την εκπαίδευση, για ταχύρρυθμες καταρτίσεις, που αντικειμενικά απαξιώνονται πιο γρήγορα και ο κάτοχός τους επανακαταρτίζεται μετά με δικό του κόστος, κυνηγά πιστοποιητικά και προγράμματα. Το κριτήριο είναι το πώς μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα θα βγουν πιο φθηνοί οι αυριανοί εργαζόμενοι, με σκυμμένο κεφάλι, που δεν θα διεκδικούν…

Παράλληλα μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες κόβει συνεχώς τα χρήματα που δίνει για την παιδεία (την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί περίπου 40% οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό!!!), διασφαλίζοντας έτσι «ζεστό χρήμα» για να δίνουν στους μεγάλους επιχειρηματίες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες που κάθε χρόνο επιδοτούνται με δισ. Ευρώ μέσα από μία σειρά μέτρα, για να τα δίνουν σε ΝΑΤΟϊκές δαπάνες που κάθε χρόνο η χώρα μας δαπανά κοντά 4 δισ. Ευρώ, διευκολύνοντας, συμμετέχοντας στα ΝΑΤΟϊκά εγκλήματα όπως αυτό που διεξάγεται εδώ και περίπου 10 χρόνια στη Συρία!!!

Με άλλα λόγια, για την εκπαιδευτική υστέρηση και των ΕΠΑΛ ευθύνονται η κοινωνική ανισότητα, η πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν, η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία και διαφεντεύει τον πλούτο και τη γνώση που παράγουν τα χέρια και το μυαλό του εργάτη. Από τα παιδιά των ΕΠΑΛ στερούν σήμερα τη μόρφωση αυτοί που αύριο θα τους στερούν τα δικαιώματά τους στη δουλειά και τη ζωή.

Οι μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ, δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια, αντιδρώντας σε αυτές τις εξελίξεις βγήκαν για ακόμα μία φορά στους δρόμους, διεκδικώντας να μην μετακινηθούν οι ειδικότητές τους, να μην γίνουν για ακόμα μία φορά «μπαλάκι» από σχολείο σε σχολείο. Ο δρόμος του αγώνα είναι η μοναδική διέξοδος για τη ζωή τους. Ο δρόμος του οργανωμένου συντονισμένου αγώνα. Αξιοποιώντας τα 15μελή και τα 5μελή σαν οργανωτές του αγώνα, ενισχύοντας τη συζήτηση μέσα στα σχολεία για να ενημερώνονται και να συμμετέχουν περισσότεροι μαθητές, περιφρουρώντας τον αγώνα τους,  από προβοκάτσιες κα μπάχαλα που στόχο έχουν να τους φέρουν απέναντι στους συμμαθητές τους, στους καθηγητές, στους γονείς τους. Οι μαθητές, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά  έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην οργάνωση της πάλης τους, με τη συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού σχολείων!!!

Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός το ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των μαθητών την Τρίτη 24 Μάη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εμφανίστηκαν δυνάμεις της αστυνομίας να απομακρύνουν μαθητές από το κτήριο. Η Περιφερειακή Διεύθυνση έχει πολύ σοβαρές ευθύνες που κάλεσε την αστυνομία απέναντι στους μαθητές που παλεύουν για τη ζωή τους!!!

Σημαντικός σταθμός για τη συνέχεια της πάλης των μαθητών μπορεί αποτελέσει η Απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 30 Μάη. Οι μαθητές με τα συνθήματα και τα αιτήματα τους να βρεθούν στο δρόμο τα ταξικά σωματεία, με τους γονείς τους, να αγωνιστούν, για να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, για να σταματήσει αυτό το «παιχνίδι» με τις ζωές τους, για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, για αναβάθμιση των εργαστηρίων, συνολικά για μόρφωση, δουλειά και ζωή!!!

Η ΚΝΕ αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της για να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης των μαθητών, στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας, μαζί με το Κόμμα μας το ΚΚΕ, στην οργάνωση της πάλης του λαού μας για μια κοινωνία χωρίς κρίσεις, φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους!!! Για μία κοινωνία Σοσιαλιστική – Κομμουνιστική!!! Από αυτό το σπουδαίο σκοπό δεν περισσεύει κανένας νέος, καμία νέα, που νιώθει την αδικία, την εκμετάλλευση στο πετσί του.

«Όταν πουν ότι είχαν οι κυρίαρχοι να πούνε

Θα μιλήσουν οι κυριαρχούμενοι.

Όποιος γονατισμένος είναι,

Όρθιος να σηκωθεί!

Όποιος χαμένος είναι να παλέψει!

Όποιος την κατάσταση του έχει αναγνωρίσει

πώς να εμποδιστεί;

Γιατί οι νικημένοι του σήμερα είναι νικητές του αύριο

Και το Ποτέ γίνεται: Σήμερα ακόμα!

Μπέρτολντ Μπρεχτ «Εγκώμιο στη Διαλεκτική»».

Διαβάστε επίσης: