Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Εκδήλωση για τον κομμουνιστή Νίκο Βαλιανάτο

Εκδήλωση για τον κομμουνιστή Νίκο Βαλιανάτο

Εκδήλωση για τον κομμουνιστή Νίκο Βαλιανάτο

Αφιερωμένη στον κομμουνιστή Νίκο Βαλιανάτο ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης του 3ου Διαμερίσματος Λάρισας, χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Βαλιανάτος ήταν κομμουνιστής, συνδικαλιστής, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος της ΚΕ της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στην Ειδική Ασφάλεια Αθηνών στις 9 Αυγούστου του 1938.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα και στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από την Δήμητρα Σίσκου, Γραμματέα της ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου – Σουφλαρίων.

Μετά την ομιλία πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία πέρασε από την οδό που πήρε το όνομα του Νίκου Βαλιανάτου και έληξε με κατάθεση λουλουδιών στο σπίτι όπου έμενε.

κκε βαλιανατος (1)

Η Δήμητρα Σίσκου στην ομιλία μεταξύ άλλων τόνισε πως «δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας που να μην πρωτοστάτησε το ΚΚΕ χωρίς να λογαριάσει κόπους, στερήσεις, διώξεις». «Όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε στη χώρα μας, θα βρούμε από κάτω το αίμα, τα νιάτα, τις θυσίες των κομμουνιστών για την κοινωνική απελευθέρωση, για να μπορέσουν οι προλετάριοι, ο ελληνικός και όλοι οι λαοί να ζήσουν χωρίς την μπότα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στο σβέρκο τους, να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.Ένα παράδειγμα τέτοιας δράσης είναι αυτό του Νίκου Βαλιανάτου», σημείωσε.

Ποιος ήταν ο Νίκος Βαλιανάτος

«Ο Νίκος Βαλιανάτος γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1870, όπου ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1909 σε ηλικία 40 χρόνων περίπου εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλία και καλλιεργούσε χωράφια που νοίκιαζε. Αρχικά εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Όμιλο Λάρισας και το 1918 ήταν από τους πρώτους κομμουνιστές που εντάχθηκαν στο νεοϊδρυμένο τότε ΣΕΚΕ. Το 1922 ήταν Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας και Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της ίδιας πόλης. Ο Βαλιανάτος, μετά την παραίτηση του Κουντουριώτη τον Μάρτιο του 1926 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πάγκαλου, είχε προταθεί από το ΚΚΕ για πρόεδρος της Δημοκρατίας αν και εκείνη την εποχή ήταν εξόριστος σε νησί.

Επίσης, ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ για δήμαρχος Λάρισας στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη 1925 και έχασε στις εκλογές εκείνες για 40 ψήφους μετά από μεθοδεύσεις. Ο Νίκος Βαλιανάτος, παρά την τυπική αυτή ήττα, συνέχισε να αγωνίζεται με το ΚΚΕ και περιέτρεχε όλα τα χωριά της Θεσσαλίας διαδίδοντας τις κομματικές θέσεις, χωρίς να εγκαταλείψει και τις γεωργικές εργασίες. Εκείνη την περίοδο πέθανε ο αδερφός του και ανέλαβε το βάρος της οικογένειας του αδερφού του, χωρίς να μειώσει την πολιτική του δραστηριότητα.

Οι συναγωνιστές του έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό για το πρόσωπο του Βαλιανάτου και τον αποκαλούσαν χαρακτηριστικά «παππού». Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 κατέβηκε στην Αθήνα και έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας (ΕΒΕ). Το 1932 ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Εργατικής Βοήθειας που έγινε στη Μόσχα.

Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, ο γηραιός πλέον Βαλιανάτος πέρασε στην παρανομία, συνεχίζοντας την κομματική του δράση παρά την προχωρημένη ηλικία του. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 1938 και οδηγήθηκε στην Ειδική Ασφάλεια Αθηνών. Εκεί ο παλαίμαχος αγωνιστής βασανίστηκε και στις 9 Αυγούστου τα μεσάνυχτα εκπαραθυρώθηκε από το κτίριο της Ειδικής Ασφάλειας στη γωνία των οδών Γ” Σεπτεμβρίου και Δεριγνύ. Το άψυχο σώμα του Βαλιανάτου βρήκαν περαστικοί που γύριζαν από το γειτονικό θέατρο «Ανδρεάδη». Οι εκτελεστές του τον έθαψαν βιαστικά τη νύχτα στο νεκροταφείο Λιοσίων. Η Ασφάλεια απέδωσε τη δολοφονία του Βαλιανάτου σε αυτοκτονία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης: