Λάρισα » Καταγγελίες ενόψει των αρχαιρεσιών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ:

Καταγγελίες ενόψει των αρχαιρεσιών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Καταγγελίες ενόψει των αρχαιρεσιών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Είναι γνωστές οι περιπέτειες μέσα από τις οποίες πέρασε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τα τελευταία έξι χρόνια. Οι περιπέτειες αυτές, που οδήγησαν τον οργανισμό σε δικαστικές εμπλοκές, αλλά και στην απώλεια της αξιοπιστίας του έναντι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κόστισαν ιδιαίτερα στο κύρος του οργανισμού και εντός της χώρας μας.

Η ανακοίνωση της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στον Ε.Ε.Σ. στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (3 Ιουνίου) αποτελεί βεβαίως μία θετική εξέλιξη για την επάνοδο του οργανισμού στην κανονικότητα και στη νομιμότητα.

Προκαλούν, όμως, ιδιαίτερο προβληματισμό οι καταγγελίες πολλών μελών και στελεχών του, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και έλαβαν αρκετή έκταση στα ΜΜΕ, σχετικά με τον τρόπο της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών: το καταστατικό, το μητρώο των μελών και εθελοντών (φέρονται αποκλεισμένα από τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες όλα τα μέλη και οι εθελοντές που έχουν εγγραφεί από το 2013 και εξής), ασάφεια και αδιαφάνεια ως προς το σχέδιο διεξαγωγής των εκλογών.

Επειδή πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο οργανισμό, με τεράστιο έργο διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κκ. Κωνσταντινόπουλος και Μπαργιώτας, ρωτούν τον Υπουργό Υγείας: Ποιες είναι οι ακριβείς διαδικασίες που προβλέπονται για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό; Ποια μέριμνα έχει αναλάβει το Υπουργείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της εγκυρότητας και την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας εφεξής στον ΕΕΣ;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Αναταράξεις και καταγγελίες ενόψει των αρχαιρεσιών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό»

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστές σε όλους μας οι περιπέτειες μέσα από τις οποίες πέρασε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τα τελευταία έξι χρόνια. Οι περιπέτειες αυτές, που οδήγησαν τον οργανισμό σε δικαστικές εμπλοκές αλλά και στην απώλεια της αξιοπιστίας του έναντι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κόστισαν ιδιαίτερα στο κύρος του οργανισμού και εντός της χώρας μας.

Η ανακοίνωση της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στον Ε.Ε.Σ. στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (3 Ιουνίου) αποτελεί βεβαίως μία θετική εξέλιξη για την επάνοδο του οργανισμού στην κανονικότητα και στη νομιμότητα. Προκαλούν όμως ιδιαίτερο προβληματισμό οι καταγγελίες πολλών μελών και στελεχών του, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και έλαβαν αρκετή έκταση στα ΜΜΕ, σχετικά με τον τρόπο της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών: το καταστατικό, το μητρώο των μελών και εθελοντών (φέρονται αποκλεισμένα από τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες όλα τα μέλη και οι εθελοντές που έχουν εγγραφεί από το 2013 και εξής), ασάφεια και αδιαφάνεια ως προς το σχέδιο διεξαγωγής των εκλογών.

Επειδή πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο οργανισμό, με τεράστιο έργο διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας, που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ανάκτηση της αξιοπιστίας του και την προσήλωση των μελών, εθελοντών και στελεχών του στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό τους έργο και όχι σε εσωτερικές συγκρούσεις.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιες είναι οι ακριβείς διαδικασίες που προβλέπονται για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό; Ποια μέριμνα έχει αναλάβει το Υπουργείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της εγκυρότητας και την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας εφεξής στον ΕΕΣ;».

Διαβάστε επίσης: