Χωρίς κατηγορία » «Βραδιά Ερευνητή» στη Λάρισα

«Βραδιά Ερευνητή» στη Λάρισα

«Βραδιά Ερευνητή» στη Λάρισα

Για 3η συνεχη διετία το τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμίου Θεσσαλίας με τον συντονισμό του καθηγητή  Δημήτρη Κουρέτα με την συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων αλλά και του Δήμου Τρικκαίων, ελαβε χθές τα αποτελέσματα για χρηματοδότηση από το Ευρωπαικό Πρόγραμμα  «Βραδιά του Ερευνητή», μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας. 1.500.000 επισκέπτες σε 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν  στη Βραδιά Ερευνητή, σε ένα θεσμό που κρατά 12 χρόνια!

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης το ΕΚΕΤΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα, Ηράκλειο.

Με στόχο την ανάδειξη της ιατρικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Λάρισας και της περιοχής του όρους Κόζιακα στα Τρίκαλα ,   και τη συνεργασία διαφόρων πανεπιστημικών τμημάτων του ΠΘ, θα δημιουργηθούν δράσεις σε όλη την πόλη και για όλες τις ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε μικροί και μεγάλοι να εξερευνήσουν την ιστορία του «θεραπεύειν», μέσω της τεχνολογίας και της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Παρουσιάσεις, εκθέσεις, ομιλίες, εργαστήρια αλλά και… κοκτείλ με βότανα θα γεμίσουν την πόλη, προσκαλώντας το κοινό σε μια γιορτή επιστήμης και πολιτισμού.

Στην  περιοχή της Θεσσαλίας , χωροθετείται η πατρίδα του Ασκληπιού, του 1ου Γιατρού της Ανθρωπότητας και συγκεκριμένα στις ανατολικές υπώρειες του Κερκέτιου Όρους, τμήματος της Νότιας Πίνδου, του βουνού από το οποίο ο Ασκληπιός περισυνέλεγε τα φαρμακευτικά βότανα, ενώ παράλληλα στην Αρχαία Τρίκκη δημιούργησε το πρώτο «υγιεινοθεραπευτήριο», το πρώτο Ασκληπιείο. Επίσης το τετράγωνο Ελασσόνα-Τύρναβος-Λάρισα-Αμπελάκια ήταν το κέντρο της φαρμακευτικής πρακτικής του 19 ου αιώνα, παγκοσμίως.

Οo εκδηλώσεις θα διεξαχθούν την τελευταία εβδομαδα του Σεπτεμβρίου για το 2018 και το ιδιο διαστημα για το 2019.

 

Διαβάστε επίσης: