Εκπαίδευση » ΠΚΣ: Προσπάθεια εκφυλισμού του φοιτητικού κινήματος

ΠΚΣ: Προσπάθεια εκφυλισμού του φοιτητικού κινήματος

ΠΚΣ: Προσπάθεια εκφυλισμού του φοιτητικού κινήματος

Για προσπάθεια εκφυλισμού του φοιτητικού κινήματος έκανε λόγω η Πανσπουδαστική σε σημερινή συνέντευξη Τύπου:

«Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές της Λάρισας που συμμετείχαν στις εκλογές των Συλλόγων του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου ενισχύοντας με την ψήφο τους τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Πράγμα που αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν στη Λάρισα αλλά και πανελλαδικά, όπου η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχτηκε 2η δύναμη στα ΑΕΙ και με υψηλά ποσοστά στα ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, στην Θεσσαλία η Πανσπουδαστική ΚΣ έχει ανεβασμένα ποσοστά σε σχέση με τα περσινά και στο Πανεπιστήμιο ως πρώτη δύναμη με ποσοστό 29.36%  αλλά και στο ΤΕΙ με ποσοστό 33.26%.

Σε μια σειρά Συλλόγους διαμορφώνεται μια δυναμική που το επόμενο διάστημα θα παίξει ρόλο στην αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο φοιτητικό κίνημα. Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το προηγούμενο διάστημα με  την προσπάθεια που κάναμε για την ανασυγκρότηση των Συλλόγων. Από καλύτερες θέσεις και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα συνεχίσουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί στους Συλλόγους, για να έρθουμε σε ρήξη με την διάλυση και τον εκφυλισμό σε σύγκρουση με την γραμμή της υποταγής στην πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου και των δυνάμεων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα τους στα ιδρύματα. Σε αυτή την υπόθεση «κατέθεσαν» την ψήφο τους οι εκατοντάδες φοιτητές της Λάρισας αλλά και οι χιλιάδες πανελλαδικά που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στην αποχή που καταγράφεται. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα στους φοιτητές που απείχαν, να βγάλουν συμπέρασμα από τη στάση της ΔΑΠ, από την προσπάθεια της να διαλύσει το φοιτητικό κίνημα. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καταδικάζουμε και καλούμε τους σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα απο ακόμα μία προσπάθεια εκφυλισμού του φοιτητικού κινήματος που σημειώθηκε στις εκλογές του ΤΕΙ Λάρισας στον σύλλογο σπουδαστών της ΣΕΥΠ, από τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, που όπως φάνηκε από την αρχή της διαδικασίας δεν ήθελε ο σύλλογος να κάνει ΟΥΤΕ εκλογές.

Τα κρούσματα πολλά, συγκεκριμένα:

•Την Παρασκευή 10 Μάη κάποιοι ΔΑΠίτες κάνοντας ένα μάζεμα «στα κρυφά» το οποίο ονόμασαν ΔΣ (ένα χρόνο μετά τις περυσινές φοιτητικές εκλογές) αποφασίζουν να μεταφερθεί ο τόπος διεξαγωγής των εκλογών μακριά από το ΤΕΙ, επιδιώκοντας να απομαζικοποιηθεί η εκλογική διαδικασία και παράλληλα ανοίγοντας τη συζήτηση για να χτυπηθεί το Πανεπιστημιακό Άσυλο, με το επιχείρημα ότι δήθεν στο ΤΕΙ δεν μπορούν να γίνουν εκλογές.

•Τετάρτη 16 Μάη, και ενώ οι εκλογές είναι να ξεκινήσουν στις 7:00, οι ορισμένοι στις εφορευτικές επιτροπές από τη ΔΑΠ, οι οποίοι είχαν τις σφραγίδες των φοιτητικών συλλόγων και τις λίστες με τους εγγεγραμμένους φοιτητές εμφανίστηκαν στις 9:00. ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ώρες μετά από την ώρα που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

•Στην πορεία σταματούν τη διαδικασία των εκλογών για να προσπαθήσουν να επιβάλουν να βάλουν στην εφορευτική επιτροπή στέλεχος της ΝΔ η οποία δεν είναι μέλος του συλλόγου, για να μπορέσει να προχωρήσει τη νοθεία τους.

•Και αφού δεν τους βγήκε αυτό, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι οι λίστες είχαν σβησμένα ονόματα που δεν έπρεπε να είναι σβησμένα. Αυτοί που είχαν στα χέρια τους στις λίστες τις προηγούμενες 2 ημέρες και άρα τη δυνατότητα να τις «πειράξουν», όπως θέλουν και να νοθεύσουν τη διαδικασία. Με το «έτσι θέλω» σταμάτησαν τη διαδικασία παίρνοντας τις λίστες των φοιτητών παραμάσχαλα, για περίπου δύο ώρες!

•Με στόχο να σταματήσει η εκλογική διαδικασία οριστικά στο Σύλλογο της ΣΕΥΠ, ΔΑΠίτης 45 χρονών «φοιτητής» αποφάσισε πως ήταν καλή ιδέα να πάρει τις λίστες της ΣΕΥΠ με τα ονόματα όλων των φοιτητών και να τρέξει έξω από το κτίριο της περιφέρειας.

•Προς το τέλος της διαδικασίας και αφού φαινόταν πως δεν ήταν καθόλου σίγουροι για το αποτέλεσμα αποφάσισαν να πάρουν μέτρα, απειλώντας κοπέλα που πήγε να ψηφίσει πως δέν θα πάρει πτυχίο ποτέ, υσχιριζόμενοι πως η σπουδάστρια έχει ξαναψηφίσει και προηγουμένως. Ενδεικτικά φωνάζανε όλοι μαζί: «Σε είδα και πριν να ψηφίζεις, αν ψηφίσεις δεν θα πάρεις πτυχίο ποτέ…»

Η προσπάθεια τους να σαμποτάρουν τις εκλογές του συλλόγου της ΣΕΥΠ, βέβαια δεν πέρασαν! Οι σπουδαστές και σπουδάστριες της ΣΕΥΠ, μαζί με υποψηφίους με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ. με τη συμμετοχή τους επέβαλλαν τη συνέχιση της διαδικασίας μέχρι το τέλος.

Λύση για το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν υπήρχε. Όμως τι ζητούσαν τελικά; Αυτό που και οι ίδιοι ομολόγησαν επανειλημμένα ήταν ότι ήθελαν να σταματήσουν οι εκλογές και να μην επικυρωθεί η διαδικασία. Να μην γίνουν εκλογές στη ΣΕΥΠ. Ο φόβος τους είναι μήπως οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, τους οποίους οι ΔΑΠίτες βλέπουν σαν «ψήφους με πόδια» για να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική που περνάει στα ΤΕΙ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε με ΝΔ είτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ξυπνήσουν, σηκώσουν κεφάλι, αντιπαρατεθούν με αυτή την πολιτική. Θέλουν τους σπουδαστικούς συλλόγους χωρίς λειτουργία, να αποδέχεται το κλείσιμο του ΤΕΙ που θα αφήσει ξεκρέμαστους χιλιάδες φοιτητές, τα χαράτσια στις εστίες, τα δίδακτρα στις σπουδές προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, το να γίνουμε τελικά πιο φθηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι αύριο μεθαύριο, να δουλεύουμε για 40 Ευρώ και να λέμε και «ευχαριστώ», να μη βγάζουμε «κιχ» για το ΝΑΤΟ, την  εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επεμβάσεις!

Η αλήθεια είναι ότι οι προσπάθειες της ΔΑΠ να διαλύσει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες των συλλόγων έπεσαν στο κενό. Πείραν την πρώτη απάντηση. Στη συνέχεια μπορούμε να απαντήσουμε καλύτερα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, δυναμώνοντας και μαζικοποιώντας τους συλλόγους μας, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα μας, κόντρα στο πανεπιστήμιο – επιχείρηση που όλες οι δυνάμεις του συστήματος προωθούν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση βρήκαν πάτημα και άλλοι να μας πούνε πως «η θέση μας είναι προβληματική» επειδή συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές (ΕΑΑΚ) αυτοί που δεν υπάρχουν στο ΤΕΙ, δεν συμμετέχουν σε καμία συλλογική διαδικασία, που εμφανίστηκαν και φέτος όπως και πέρυσι μία μέρα πριν τις εκλογές ή και οι άλλοι («αντεξουσιαστές»), που με τις τυχοδιωκτικές τους δράσεις υπονομεύουν τη συλλογική, οργανωμένη πάλη. Αποπροσανατολίζουν με την παρέμβασή τους σπουδαστές από την βασική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το κεφάλαιο. Είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άλλων αστικών κομμάτων για να περάσουν διάφορους σχεδιασμούς, για το άσυλο, για να βάλουν χέρι στο φοιτητικό κίνημα.

Είναι ώρα να γυρίσουμε την πλάτη στους «πουθενάδες» που τόσα χρόνια έχουν συμβάλλει στην διάλυση του σπουδαστικού κινήματος και των συλλόγων.

Ισχυροποιούμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τη δύναμη του φοιτητικού κινήματος που αναγνωρίζεται από πλατιά τμήματα φοιτητών ως η μόνη συσπείρωση που συγκρούεται με τη σημερινή κατάσταση. Όλη την προηγούμενη χρονιά μέσα από τον Σύλλογο Εστιακών Σπουδαστών του ΤΕΙ, τις Επιτροπές Ανασυγκρότησης των Σχολών, την Επιτροπή Αγώνα Ιατρικής κάναμε προσπάθεια και ηγηθήκαμε στην υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των φοιτητών ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, μετρήσαμε βήματα στο συντονισμό και την οργάνωση, στη συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ.

Είναι πλέον δυνατό να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων που παραμένει αρνητικός στο φοιτητικό κίνημα, 7 Σύλλογοι στην Θεσσαλία που η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι αυτοδύναμη, μαζί με τις επιτροπές αγώνα είναι ένα σημαντικό μπλοκ δυνάμεων που θα παλεύουν στην κατεύθυνση της οργάνωσης, της διεκδίκησης, της συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες με γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις και επιτροπές ετών.

Τέλος, από σήμερα κιόλας μπαίνουμε μπροστά για να συγκροτήσουμε τα Διοικητικά Συμβούλια των σχολών του ΤΕΙ που έχουν πολλά χρόνια να συγκροτηθούν με δική της ευθύνη ως πρώτη δύναμη. Με θέμα συζήτησης την Απεργία στις 30 Μάη για να εκφραστούν πλατύτερα τα αιτήματα και οι ανάγκες μας. Καλούμε τη ΔΑπ να ξεχάσουν την κακή συνήθεια να εμφανίζονται στο ΤΕΙ μόνο μια βδομάδα πριν τις εκλογές κάθε χρόνο».

 

Διαβάστε επίσης: