Λάρισα » Η αξία του εθελοντισμού στην αιμοδοσία

Η αξία του εθελοντισμού στην αιμοδοσία

Η αξία του εθελοντισμού στην αιμοδοσία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια ημέρα Αιμοδότη 2018, το τμήμα της Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σε συνεργασία με τον σύλλογο εθελοντών Αιμοδοτών Πηγή Ζωής  και υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  πραγματοποίησε με επιτυχία  την ημερίδα «Η  Αξία του Εθελοντισμού στην Αιμοδοσία» στις  10 Μαΐου.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό σχολείο της Λάρισας όπου και συμμετείχε και μουσικό σύνολο του σχολείου με δυναμική προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών και την ενθάρρυνση όσο περισσοτέρων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί αιμοδότες προσφέροντας ζωή.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Παιδής, Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λάρισας κ Δημήτριος Δεληγιάννης, ο κοσμήτορας σχολής επιστημών Υγείας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος ιατρικής σχολής κ.  Χρήστος Χατζηχριστοδούλου,  ο διοικητής της 5ης Υ.Π.Ε Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος κ. Νέστορας Αντωνίου, o Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας Κουτλιμπάνειο Τριανταφύλλειο,  κ. Παναγιώτης Νάνος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κ. Χρήστος Χρήστου, ο Πρόεδρος συλλόγου Νεφροπαθών Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Μπριτζάς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. Επίσης απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Ηλίας Παλαιοχωρλίδης, ο οποίος παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Νικόλαο Κουτσοδόντη για την συνεχή προσφορά αιμοπεταλίων στο τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ κ. Βασίλειος Μπούσδας, και παρέδωσε και τιμητική πλακέτα στον κ. Βασίλειο Δελησάββα ως τον αιμοδότη με την μεγαλύτερη προσφορά μονάδων αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη 2018 με κεντρικό σύνθημα «Να είσαι εκεί για τον άλλο. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή».  Η καθηγήτρια  Ιατρικής των μεταγγίσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δέσποινα Κυριάκου στην κεντρική ομιλία της αναφέρθηκε στην ιστορία της Αιμοδοσίας από την Προχριστιανική εποχή και τις αναφορές στον Όμηρο μέχρι  και σήμερα με ιδιαίτερες αναφορές στην σύγχρονη αιμοδοσία  στην Ελλάδος.

Ακολούθησαν ομιλίες με θέματα:

- «Συστατικά του αίματος», Στεργίου Ειρήνη Msc Νοσηλέυτρια Αιμοδοσίας ΠΓΝ Λάρισας,

- «Η ανάγκη αίματος στα χειρουργεία», Ιωάννης Καραδόντας Μsc PhD νοσηλευτής Αναισθησιολογικού Τμήματος ΠΓΝ Λάρισας,

- «Σημασία του εθελοντισμού στην ασφάλεια και επάρκεια αίματος» Ρούκα Ερασμία Msc PhD βιολόγος  ΠΓΝ Λάρισας,

- «Μεταμόσχευση Μυελού Οστών», Καλλιόπη Ζησάκη ειδικός αιματολόγος ΓΝ Παίδων Αγία Σοφία.

Η εκδήλωση έκλεισε με ειδική αναφορά για τους εθελοντές Αιμοδότες από την Δέσποινα Κιουτσούκουστα, νοσηλεύτρια Αιμοδοσίας ΠΓΝ Λάρισας.

Την οργανωτική επιτροπή της ημερίδας αποτελούσαν οι Ζωρζ Ναρκησία, Ιωάννα Δουκατζή, Χαρίκλεια Γιάγκου και Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου.

Διαβάστε επίσης: