Εκπαίδευση » Σχολεία » Αγωνιστική Παρέμβαση: «Ηλεκτρονικό ράβε – ξήλωνε στα ΕΠΑΛ»

Αγωνιστική Παρέμβαση: «Ηλεκτρονικό ράβε – ξήλωνε στα ΕΠΑΛ»

Αγωνιστική Παρέμβαση: «Ηλεκτρονικό ράβε – ξήλωνε στα ΕΠΑΛ»

Σε ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών» επισημαίνονται τα εξής:

«Με το ξεκίνημα των  ηλεκτρονικών εγγράφων στα ΕΠΑΛ  φάνηκε το σχέδιο  του υπουργείου για την επαγγελματική εκπαίδευση. Μετακινήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων. Η  περσινή εξαγγελία για μείωση της γραφειοκρατίας μέσω των ηλεκτρονικών εγγραφών αποδείχτηκε, όπως είχαμε έγκαιρα επισημάνει,  ένα χρήσιμο  εργαλείο στο γραφείο του υπουργού για το κόψε-ράψε, έτσι ώστε  να ανταποκρίνονται τα νούμερα στις απαιτήσεις των «θεσμών» (ΕΕ,ΟΟΣΑ,ΔΝΤ). Άλλωστε η εξοικονόμηση προσωπικού και δαπανών σε  βάρος  των  μορφωτικών δικαιωμάτων είναι μόνιμη επιδίωξη των τελευταίων κυβερνήσεων. Για να προλάβουν  δε τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης κουρελιάζουν  ακόμα και τους νόμους που οι ίδιοι έφτιαξαν.

Τα ¨ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα¨ περί ορθολογικής κατανομής δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν, γιατί απλά δεν μεταφέρουν τομείς  και ειδικότητες αλλά τις συγχωνεύουν. Τις μεταφέρουν δηλαδή εκεί που ήδη υπάρχουν και αυτό είναι ο ορισμός της συγχώνευσης. Ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια περί δίκαιης κατανομής γιατί μας έρχεται στον νου τα περί ‘’δίκαιας ανάπτυξης’’. Είναι υποκριτές όταν μιλάνε για αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η  απόρριψη του αιτήματος του ΕΠΑΛ Ελασσόνας για ίδρυση της ειδικότητας ‘’Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου’’. Με δεδομένα, τις απαραίτητες εγγραφές μαθητών, την ανάπτυξη του Φυσικού Αερίου  στην περιοχή, την ύπαρξη του εξοπλισμού και όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και  με  εκπαιδευτικούς της ειδικότητας υπεράριθμους. Ο δε διευθυντής του γραφείου του υπουργού  κ. Κοτσιφάκης  δήλωσε ορθά κοφτά στην συνάντηση με την ΟΛΜΕ ότι: «κάθε χρόνο με ευθύνη του υπουργού θα υπογράφονται καταργήσεις, μεταφορές και  συγχωνεύσεις, τομέων, σχολείων κλπ. Θα παίρνεται δε υπόψιν μόνο η γνώμη των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης». Η Δημοκρατία στο μεγαλείο της!!! Τα  λόγια  περιττεύουν. Η διοίκηση σε επίπεδο νομού (ΔΔΕ)  και περιφέρειας (ΠΔΕ) να σταματήσουν να κρύβονται  και  να  πάρουν  θέση.

Συνάδελφοι είναι σίγουρο ότι  η  αναβάθμιση  της  τεχνικής  εκπαίδευσης δεν  υπηρετείται  με  συγχωνεύσεις ειδικοτήτων και  αύξηση του αριθμού  των  μαθητών  στις  τάξεις και  βέβαια  ούτε  με  την  εξαφάνιση  οργανικών  θέσεων. Την  ώρα  που  η  ομοσπονδία ζητά  μείωση  του  αριθμού  των  μαθητών στα  τμήματα το  υπουργείο  κατευθύνεται στην  ακριβώς  αντίθετη  θέση. Με  πρόχειρους  υπολογισμούς  συνάδελφοι  οι οργανικές   θέσεις που  θα  χαθούν  φτάνουν τις  15  μόνο  για  φέτος. Πολύ γρήγορα θα  αποδειχθούν ένα άδειο πουκάμισο οι  «διαφημίσεις» των ΕΠΑΛ . Το σχέδιο τους είναι συρρίκνωση της τεχνικής εκπαίδευσης αρχίζοντας από τους συγχωνευόμενους τομείς  σήμερα για να ολοκληρώσουν με καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων στο άμεσο μέλλον. Η κατάσταση  με  το  κτιριακό  του 4ΟΥ ΕΠΑΛ  που  όλο  μεταφέρετε και  μεταφορά  δε  βλέπει τι  γίνεται; Γιατί  αυτή  η  διαχρονική  κοροϊδία;

Η καταστροφική πολιτική για την τεχνική εκπαίδευση(η  οποία θα  μεταφερθεί και στα  γυμνάσια και στα ΓΕΛ ) με  μαθητές   να μεταναστεύουν κάθε χρόνο από σχολείο σε σχολείο , εκπαιδευτικούς σε εργασιακή περιπλάνηση και  γονείς σε απόγνωση πρέπει να έχει μία  απάντηση. Κάτω τα χέρια σας από τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Η απάντηση μας  πρέπει να είναι μαζική  και έξω από κάθε συντεχνιακή και μικροπολιτική λογική.   Γιατί αυτοί που πρέπει να  έχουν λόγο για το μέλλον και την ’’ γεωγραφία’’ της εκπαίδευσης , γονείς  μαθητές και  εκπαιδευτικοί,  δεν ρωτήθηκαν από κανέναν.

Καλούμε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των συλλογικών τους οργάνων σε πανεκπαιδευτικό  μέτωπο υπεράσπισης των μορφωτικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Διαβάστε επίσης: