Ελλάδα » 1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης

1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης

1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 η 1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης στην Αθήνα.

Σε μία ασυνήθιστη διαδικασία, το πρώτο μέρος είχε εκτός των πολιτικών σύντομων ομιλιών του πολιτικού επικεφαλής Θωμά Παπαλιάγκα και του προέδρου Βασίλη Παυλίδη σύντομες αξονικές παρουσιάσεις των κυριότερων τροποποιήσεων και προσθηκών του προγράμματος από τους συντονιστές των τομέων. Η πρωινή συνεδρία έκλεισε με την ομιλία του πρώην υπουργού κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι μέλος και στηρίζει ανοιχτά το κόμμα.

Πρόγραμμα εξαγωγών, ανεργίας, ασφαλιστικού και υγείας

Ιδιαίτερο στοιχείο ήταν η παρουσίαση ολοκληρωμένου ξεχωριστού ειδικού προγράμματος για τις εξαγωγές και για την ανεργία έκλεψαν την παράσταση, όπως και το τελείως καινούργιο πρόγραμμα για την υγεία και το ασφαλιστικό.

δημοκρατικη ευθυνη (7)

Εκλογή προέδρου Αρείου Πάγου και ΣτΕ από εκλεκτορικό σώμα – Ρήτρα επενδύσεων

Αίσθηση επίσης προκάλεσαν μεταξύ άλλων οι προτάσεις για εκλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων όχι πλέον από την κυβέρνηση αλλά από εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο θα μετέχουν μόνο δικαστές και δικηγόροι, για την άμεση νομοθέτηση (και αργότερα και συνταγματικά) ρήτρας χειρότερου φορολογικού συστήματος για τις νέες επενδύσεις και της σύστασης ΚΕΠ Επενδύσεων.

Στην απογευματινή συνεδρία έγινε συζήτηση σε βάθος ανά τομέα, ενώ η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαίτερο τραπέζι συζήτησης για τα αίτια της κρίσης και την Ελλάδα μετά από αυτήν, με τη συμμετοχή του φιλοσόφου-συγγραφέα Θεοφάνη Τάση και του δημοσιογράφου Πολυδεύκη Παπαδόπουλου.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην παρουσία, με ιδιαίτερη πρόσκληση, του προέδρου του κόμματος «Κοινωνία Αξιών» Στέλιου Φενέκου, ο οποίος και παρενέβη στη συζήτηση. Επίσης, του φιλοσόφου-συγγραφέα-καθηγητή κ. Θεοφάνη Τάση, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση πολιτικής και ηθικής ορμώμενος  από παραδείγματα του Πλατωνικού έργου «Αλκιβιάδης».

δημοκρατικη ευθυνη (5)

Ο Θ. Παπαλιάγκας

Ο πολιτικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης Θωμάς Παπαλιάγκας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα πράγματα στις κοινωνίες αλλάζουν. Μπορεί αυτή τη στιγμή στη χώρα να υπάρχει πνευματική παραλυσία, αλλά αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει, καθώς τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των κοινωνιών δρουν. Όλα αυτά όμως θα σπάσουν. Η ανάγκη θα τα σπάσει όχι εμείς».

Επίσης, ανέφερε ότι: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για δέκα συνεχή χρόνια και έχει απολέσει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της από 245 δισ. το 2008 σε 175 δισ. σήμερα.  Υπάρχει λύση; Βεβαίως υπάρχει. Γιατί η χώρα έχει δυνάμεις. Έχει ανθρώπους με γνώσεις και ικανότητες. Ανθρώπους στους οποίους θα στηρίξει την προσπάθεια για την ανάκαμψη, την ανατροπή της πνευματική παραλυσίας, την αναθέσμισή της μετά τον εκφυλισμό μίας προφανούς αποθέσμισης που περνά».

Για να κλείσει λέγοντας: «Πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας τον νέο τύπο πολίτη που δημιουργείται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο. Αυτόν μπορούν επίσης να τον εκφράσουν άνθρωποι της εποχής και κόμματα της εποχής. Γιατί αυτοί είναι σύγχρονοί του. Μιλάμε για τα δικαιώματα του χρήστη του διαδικτύου, του καταναλωτή του διαδικτύου, για τη δουλειά και την επιχείρηση μέσω του διαδικτύου, για το δικαίωμα στην προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα. Και βεβαίως για τα λεγόμενα cryptocurrencies και την νέου τύπου διαδικτυακή ανταλλακτική οικονομία που αναπτύσσεται ερήμην βεβαίως της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε.».

δημοκρατικη ευθυνη (4)

Ο Β. Παυλίδης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης Βασίλης Παυλίδης (το κόμμα δυαρχία) ανέφερε: Η νέα ταυτότητα θα είναι ανοιχτή και όχι φοβικά περίκλειστη. Θα συνθέτει ενεργητικά και σχεδόν ποιητικά. Γιατί σε καιρούς ατομικούς, συλλογική ταυτότητα μόνο έτσι μπορεί να προκύψει. Με υπερβατική σύνθεση. Θα είναι το σημείο όπου θα συναιρούνται ο Λόγος και το Αίσθημα. Η Σκέψη με την Ιδιοσυγκρασία και η Γνώση με τον Ψυχισμό. Εκεί που θα προσαρμόζουμε και δε προσαρμοζόμαστε μόνο. Εκεί που δε θα σερνόμαστε σε υποχρεωτικούς ιστορικούς συμβιβασμούς μα θα μπούμε ισότιμα στην Ιστορία. Εκεί που θα υπάρχει η χαρά και το κοινό καλό και όχι η κανονικότητα της μιζέριας. Εκεί που θα υπάρχουν ιδέες να εμπνέουν και όχι ιδεοληψίες ν’ ακρωτηριάζουν. Σε τούτο το σημείο θα χτιστεί η νέα ταυτότητα που αποζητούν οι Έλληνες. Και αυτό το σημείο είναι το σημείο της Ατομικής και Συλλογικής Ευθύνης».

δημοκρατικη ευθυνη (2)

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος

Ο δε Αλέκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε μεν στη Μεταπολίτευση, λέγοντας ότι βοήθησε τη χώρα να προοδεύσει, όμως πραγματικά σήμερα έχει ήδη προ πολλού τελειώσει. Αν δεν ξεφύγουμε από την εγκατεστημένη νοοτροπία του λαϊκισμού, την οποία τα κόμματα της μεταπολίτευσης πρεσβεύουν και με την οποία κυβερνούν και αντιπολιτεύονται, η χώρα δεν μπορεί να αναταχθεί. Δήλωσε για άλλη μια φορά την πίστη του στους ανθρώπους της Δημοκρατικής Ευθύνης και την στήριξή του σε αυτή, για να κλείσει τονίζοντας ότι οι παλαιότεροι πολιτικοί – ακόμα και εάν υπήρξαν απόλυτα πετυχημένοι στο έργο τους – σήμερα δε θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές της εποχής, γιατί είναι ξεπερασμένοι. Η πολιτική δεν έχει σχέση με τους πολιτικούς, έχει σχέση με τη χώρα, και οι επιλογές που πρέπει πλέον ο λαός να κάνει, θα πρέπει να έχουν σχέση με πρόσωπα που να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές τάσεις.

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του κόμματος, καταλήγει στην τρίτη έκδοση του προγράμματος, με το οποίο το κόμμα θα πάει στις εκλογές.

δημοκρατικη ευθυνη (1)

Διαβάστε επίσης: