Αγροτικά » Το μοναδικό μέλι πεύκου!
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Το μοναδικό μέλι πεύκου!

Το μοναδικό μέλι πεύκου!

«Σήμερα 20 Μαίου έχει θεσπιστεί σε ολο τον κόσμο ως Ημέρα της Μέλισσας. Χωρίς την μέλισσα η ανθρωπότητα θα μπορούσε να ζήσει περίπου 4 χρόνια γιατί οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την γονιμοποίηση των φυτών. Χωρίς μέλισσες δεν υπάρχει ζωή. Και η γύρη οπως και το μέλι θεωρούνται απο τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στην φύση» σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα παράγει περίπου 20.000 τόνους μέλι. Η μελισσοκομία είναι νομαδική και ο Ελληνας μελισσοκόμος πλεονεκτεί λόγω θέσης. Υπάρχει ένα ελληνικό μέλι που παράγεται από τα πευκοδάση. Το μέλι πεύκου. Το μέλι πεύκου για να παραχτεί μεσολαβεί ένα κοκκοειδές έντομο που ονομάζεται Marchalina Hellenica. Όπως εύκολα αποκαλύπτεται είναι ένα ενδημικό έντομο του Αιγαίου (υπάρχει και στα παράλια της Τουρκίας). Το μέλι πεύκου δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Πουθενά αλλού. Αυτό το δεδομένο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια προώθησης ενός προϊόντος στην παγκόσμια ανοιχτή πλέον αγορά.

ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 2018

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας

Ένα προϊόν που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (και στην Τουρκία). Ένα προϊόν που με βάση τα χαρακτηριστικά του έχει αξιόλογες βακτηριοστατικές ιδιότητες και που θα μπορούσε να αποτελεί για τον έλληνα μελισσοκόμο ότι και το ακριβότερο μέλι στον κόσμο, το μέλι Manouka της Νέας Ζηλανδίας.

Αυτά έχουμε ξεκινήσει με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και φιλοδοξούμε οτι η παραγωγή των 2000 τόνων εκεί θα μπορεί με το σχέδιο που προωθούμε να διπλασιάσει μέσα στο επόμενο έτος την τιμή εξαγωγής του μελιού ( κυρίως πευκόμελο και ελατόμελο)».

Διαβάστε επίσης: