Περιβάλλον » Λάρισα: Εκδήλωση για τη διάβρωση των εδαφών

Λάρισα: Εκδήλωση για τη διάβρωση των εδαφών

Λάρισα: Εκδήλωση για τη διάβρωση των εδαφών

Το Ίδρυμα «Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου» Κύκλος Θεσσαλίας και οι «Θεσσαλοί πολίτες του κόσμου» διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα :

«Η απειλή της διάβρωσης των εδαφών και τρόποι αντιμετώπισής της»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44  Λάρισα – 2ος  όροφος).

Ομιλητής θα είναι ο κ. Πάνος Πανάγος, Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος επιστημονικής έρευνας με ειδίκευση σε περιβαλλοντολογικά μοντέλα διάβρωσης εδαφών, και το θέμα που θα αναπτύξει:   « Η διάβρωση των εδαφών, τρόποι και πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία»

12241632_426602694202005_7882038664475938710_n

Θα προλογίσει ο Χημικός – Περιβαλλοντολόγος κ. Ζήσης Αργυρόπουλος

Το ζήτημα της διάβρωσης των εδαφών είναι μείζονος σημασίας με τεράστια κόστη που ξεπερνάνε τα 1,2 δισεκατομμύρια  Ευρώ ετησίως σε επίπεδο Ε.Ε. και με τεράστιες επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα.

Κατά την εκδήλωση θα απευθυνθούν Χαιρετισμοί εκ μέρους των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών και στο τέλος της εισήγησης θα ακολουθήσουν Ερωτήσεις – τοποθετήσεις – συζήτηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

raw

Ποιος είναι ο Πάνος Πανάγος

Ο Dr. Πάνος Πανάγος είναι Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος επιστημονικής έρευνας με ειδίκευση σε περιβαλλοντολογικά μοντέλα διάβρωσης και οργανικού άνθρακα. Εργάζεται στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2002.

Συνεισφέρει καθοριστικά στις πρόσφατες εξελίξεις στη μοντελοποίηση της διάβρωσης του εδάφους και έχει συμμετάσχει στην προώθηση της έρευνας για το οργανικό άνθρακα του εδάφους στην ομάδα εδάφους. Έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό και, πρόσφατα, τον παγκόσμιο χάρτη διάβρωσης με ένα μοντέλο, που αναπτύχθηκε στο ΚΚΕρ (πρόσφατα άρθρα του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications).

Η νέα αξιολόγηση της διάβρωσης του εδάφους της ΕΕ συμβάλει σε πολιτικές (για παράδειγμα ΚΑΠ) που υποστηρίζονται σε διάφορες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής. Επιτροπής (AGRI, ESTAT και ENV) και Διεθνείς Οργανισμούς (FAO, UNEP και του ΟΟΣΑ) μέσω μιας σειράς δεικτών και αναφορών.

Ο Πάνος Πανάγος έχει διδακτορικό δίπλωμα στο μοντέλο διάβρωσης του εδάφους από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (Ελβετία). Έλαβε επίσης Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2005-2010). Σπούδασε επίσης Πληροφορική στο ομώνυμο Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την περίοδο 1989-1993.

Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά.

 

Διαβάστε επίσης: