Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » CERNoνται από προσωπικές επιλογές! Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ή ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ;

CERNoνται από προσωπικές επιλογές! Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

CERNoνται από προσωπικές επιλογές! Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Θέλουμε Κέντρο Καρκίνου στη Λάρισα χωρίς να έχει κατατεθεί μια τέτοια μελέτη; Kαι η (υποτιθέμενη) μελέτη της Περιφέρειας Θεσσαλίας τι απέγινε; Παρέμεινε στα συρτάρια ή συμβαίνει κάτι άλλο; H πρόταση εξυπηρετούσε εθνικό σχέδιο τελικά ή προσωπικές στρατηγικές; Κι αν ναι ποιες; Και ποιος θα πλήρωνε το τίμημα; Μήπως, ξανά, ο ελληνικός λαός για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι κύκλοι, οι οποίοι σέρνονται από προσωπικές επιλογές;

Γιατί αλήθεια «πάγωσε» το ενδεχόμενο μελλοντικής εγκατάστασης κέντρου πρωτονικής αντικαρκινικής θεραπείας στην Λάρισα με τεχνογνωσία του CERN; Ήταν το φιλόδοξο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας στη Λάρισα, το οποίο παρουσίασε η εφημερίδα μας τον Δεκέμβριο του 2013 (φύλλο 8), με τίτλο «Πώς η Λάρισα θα νικήσει τον καρκίνο». Τι έγινε όμως μετά τον αρχικό ενθουσιασμό της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων πρωτεργατών; Tι απέγινε το Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας με το CERN μετά και την επίσκεψη και του γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας CERN καθηγητή Heuer, ο οποίος ήρθε στη Λάρισα και έλαβε μέρος σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή με αντικείμενο τη δημιουργία Κέντρου Καρκίνου; Και τέλος γιατί ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, με κείμενό του στο kathimerini.gr επεσήμανε ότι η χώρα μας αρνήθηκε να διεκδικήσει το Κέντρο Θεραπείας;

Αρχικά, κανείς δεν είναι αντίθετος σε αναπτυξιακές υποδομές στην περιοχή μας κι ακόμα περισσότερο στον ιδιαίτερο χώρο της υγείας, στην οποία μετά την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, «ανθίζουν» οι επενδύσεις υγείας σε ιδιωτικές κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης.

Η επίσημη απάντηση ήρθε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η οποία ξεκαθαρίζει ότι «Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας» και κάνει λόγο για «δημοσιεύματα τα οποία δυστυχώς ξεκίνησαν από κακώς πληροφορημένους επιστήμονες, οι οποίοι με ανυπόστατους ισχυρισμούς ομιλούν για απόρριψη εκ μέρους της Πολιτείας» και για «επώνυμους επιστήμονες που ομιλούν δημοσίως από ό,τι φαίνεται αποκλειστικά για προσωπικές τους στρατηγικές».

O αναπληρωτής υπουργός Κ. Φωτάκης δήλωσε πως «το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης είναι υψηλό, σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου», ειδικά «αν ληφθεί υπόψη ότι στις συνήθεις και κατά πολύ οικονομικότερες ακτινοθεραπείες έχουν ήδη σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στον περιορισμό των παρενεργειών». Επίσης ανάφερε πως «δεν πρόκειται για κάποια επένδυση που θα έκανε το CERN στην Ελλάδα, ούτε για δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού, όπως ψευδώς έχει γραφεί από μερίδα του Τύπου. Αντίθετα, πρόκειται για την αγορά σχετικού εξοπλισμού με συνολικό εκτιμώμενο κόστος ύψους 160-180 εκατ. ευρώ και ετήσια λειτουργικά έξοδα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ».

Και με το κόστος και τη βιωσιμότητα αντίστοιχων Κέντρων Καρκίνου τι γίνεται; Tην απάντηση δίνει ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN Κώστας Φουντάς: «Διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση… Τα έσοδα από τους ασθενείς όχι μόνο δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν την αρχική επένδυση, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών τους χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Στο θέμα παρενέβη και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το οποίο με τη σειρά του ξεκαθάρισε πως «αρμόδιο ερευνητικό κέντρο ουδέποτε συμμετείχε στην εκπόνηση σχεδίου επιχειρηματικότητας για την επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην εγκατάσταση της Καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων» και έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση του σημερινού αλλά και των προηγούμενων Διοικητικών του Συμβουλίων, καμία έγκριση του προέδρου στην κατεύθυνση αυτή».

Επίσης ο διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημόκριτου, Γεώργιος Νούνεσης, τον Ιανουάριο του 2018 συμμετείχε ως προσκεκλημένος του CERN στη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Τεργέστη, «η ακτινοθεραπεία καρκινικών όγκων με δέσμες πρωτονίων βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, καθώς τόσο στη Γερμανία (Χαϊδελβέργη) όσο και στην Ιταλία (Παβία) διεξάγονται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ειδικά κέντρα, με κόστος που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι οργανισμοί που τις διεξάγουν. Οι δοκιμές αυτές δεν πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα πριν το 2023. Όπως μας ανακοινώθηκε επίσημα, σήμερα καμία ασφαλιστική εταιρεία, κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν συμμετέχουν στην κάλυψη του κόστους νοσηλείας των ασθενών».

«Η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να εμπλέκεται σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς με απώτερο στόχο την προσέλκυση “οικονομικά ευκατάστατων ασθενών” που ενδεχομένως να προτιμήσουν την Ελλάδα έναντι άλλων χωρών και θα δημιουργήσουν ένα ρεύμα “θεραπευτικού τουρισμού” αγνώστου αποτελεσματικότητας» επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας. «Σήμερα λειτουργούν ανά τον κόσμο περίπου 60 κέντρα ακτινοθεραπείας πρωτονίων, από τα οποία 26 έχουν την έδρα του στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, απαιτείται η ύπαρξη μιας κρίσιμης μάζας οικονομικά ευκατάστατων ασθενών -περίπου 2.000 ετησίως- για την επιβίωση ενός κέντρου ακτινοθεραπείας πρωτονίων. Δεν είναι τυχαία δε η φετινή πτώχευση ενός τέτοιου κέντρου, ύστερα από τρία χρόνια λειτουργίας, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους -πάνω από 120.000 δολάρια μηνιαίως- στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ (Scripps Proton Therapy Center)» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις στις σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι συντοπίτες βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Κώστας Μπαργιώτας. Ωστόσο, καίρια ερωτήματα αναμένουν απαντήσεις: Θέλουμε Κέντρο Καρκίνου στη Λάρισα χωρίς να έχει κατατεθεί μια τέτοια μελέτη; Kαι η (υποτιθέμενη) μελέτη της Περιφέρειας Θεσσαλίας τι απέγινε; Παρέμεινε στα συρτάρια ή συμβαίνει κάτι άλλο; H πρόταση εξυπηρετούσε εθνικό σχέδιο τελικά ή προσωπικές στρατηγικές; Κι αν ναι ποιες; Και ποιος θα πλήρωνε το τίμημα; Μήπως, ξανά, ο ελληνικός λαός για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι κύκλοι, οι οποίοι σέρνονται από προσωπικές επιλογές;

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: