Βιβλίο » Παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο του Χάρη Ανδρεόπουλου

Παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο του Χάρη Ανδρεόπουλου

Παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο του Χάρη Ανδρεόπουλου

Η εφημερίδα «Χριστιανική», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Επίκεντρο» και το βιβλιοπωλείο «Κλού», διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση στη Λάρισα στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Χαράλαμπου Μ. Ανδρεόπουλου, Λαρισαίου θεολόγου καθηγητή Β/θμιας, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ, «Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018,  και ώρα 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ζωή Καραμήτρου, δικηγόρος, Δρ. Εκκλησιαστικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, ειδική επιστήμων στο «Συνήγορο του Πολίτη», Κων.  Μπλάθρας, θεολόγος, συγγραφέας,  Δ/ντής της εφημ. «Χριστιανική», Ανδρέας Αργυρόπουλος, θεολόγος καθηγητής, M.Th., Δ/ντής Γυμνασίου, συγγραφέας, Φωτεινή Οικονόμου, θεολόγος καθηγήτρια, M.Th., συγγραφέας. Θ΄ ακολουθήσουν ελεύθερες παρεμβάσεις και διάλογος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρούστας.

* Λίγα λόγια για το βιβλίο:  To βιβλίο αναφέρεται σε μια από τις πλέον σκοτεινές και δυσερμήνευτες περιόδους της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας, που ανέδειξε τον πολιτικό χαρακτήρα της εκκλησιαστικής δράσης αλλά και τον ρόλο ιδεολογικής νομιμοποίησης μιας δικτατορίας τον οποίο διαδραμάτισαν εκκλησιαστικοί ταγοί. Στις σελίδες του αναλύονται ζητήματα που αφορούσαν τη νομοκανονική αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας καθώς και τον βαθύ τραυματισμό της (σήμερα συνταγματικά κατοχυρωμένης) αυτοδιοίκησής της τον οποίο είχε υποστεί εξ αιτίας της σωρείας των παρεμβάσεων του δικτατορίας στη ζωή και τη δράση της, παρεμβάσεων που αποσκοπούσαν στον έλεγχο της εκκλησιαστικής διοικήσεως ώστε να υπηρετηθούν οι ιδεολογικές σκοπιμότητες του καθεστώτος.

Με ενδελεχή έρευνα πηγών και βιβλιογραφίας ο κ. Ανδρεόπουλος πραγματεύεται το πρόβλημα των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, εξετάζοντας και αναλύοντας τις ποικίλες διαστάσεις και προεκτάσεις που είχε η προβληματική αυτή σχέση στη διοίκηση και στη ζωή της ελλαδικής Εκκλησίας καθ΄ όλη τη διάρκεια της Επταετίας και σε αμφότερες τις φάσεις της, ήτοι τόσο επί αρχιεπισκοπείας Ιερωνύμου Κοτσώνη (Μάιος 1967 – Δεκέμβριος 1973), όσο και επί αρχιεπισκοπείας Σεραφείμ Τίκα (Ιανουάριος 1974 – Ιούλιος 1974). Ως ιδιαίτερης σημασίας ζητήματα αντιμετωπίζονται το θέμα της διαταραχθείσας κατά το διάστημα της πρώτης φάσης της δικτατορίας (1967 – 1973) νομοκανονικής σχέσης της ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το θέμα των δώδεκα (12) εκπτώτων – «ιερωνυμικών» λεγομένων – Μητροπολιτών που δημιουργήθηκε στη δεύτερη φάση της δικτατορίας (Ιούνιος – Ιούλιος 1974) και το οποίο – ως απότοκο της Επταετίας πρόβλημα – ταλαιπώρησε τη ζωή της Εκκλησίας μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια (1990 – 1996). Επίσης, παρουσιάζονται και αναλύονται οι πολιτικές με τις οποίες στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της μεταπολίτευσης, επί πρωθυπουργίας Κων/νου Καραμανλή (1974 – 1980), αντιμετωπίσθηκε και εξομαλύνθηκε η κρίση στην Εκκλησία, αλλά και θεμελιώθηκε ο εκδημοκρατισμός της με σειρά συνταγματικών διατάξεων και νομοθετημάτων που ρύθμισαν θετικά τόσο την εσωτερική της λειτουργία, όσο και τις σχέσεις της με την Πολιτεία.

Διαβάστε επίσης: