Λάρισα » Παρούσες και οι οικογένειες των προσφύγων
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΚΙ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ»/ΜΑΖΙ

Παρούσες και οι οικογένειες των προσφύγων

Παρούσες και οι οικογένειες των προσφύγων

Το κέντρο της Λάρισας γέμισε με μηνύματα αφύπνισης και ελπίδας με τη συμμετοχή 146 μαθητών και μαθητριών από 6 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-5

Στην πρωτότυπη εκδήλωση συμμετείχαν οι οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα της πόλης στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο (ESTIA), που υλοποιείται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-4

Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος  «Κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αξιοποίησαν τεχνικές θεάτρου-ντοκουμέντο, εκπαιδευτικού δράματος, ενώ με βιωματικές δραστηριότητες δημιούργησαν θεατρικά δρώμενα βασισμένα στα ντοκουμέντα καθώς και σε κείμενα σχετικά με τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή. Κάθε ομάδα μαθητών βγήκε στην πόλη, στο δικό της «σταθμό» και πέρασε το μήνυμα της στους περαστικούς – θεατές.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-7

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν τα σχολεία: 1ο Γυμνάσιο Λάρισας, 3ο Γυμνάσιο Λάρισας, 5ο Γυμνάσιο Λάρισας, 8ο Γυμνάσιο Λάρισας, 9ο Γυμνάσιο Λάρισας, 10ο Γυμνάσιο Λάρισας. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος ESTIA συνόδευσαν τις οικογένειες προσφύγων και τους μαθητές στη δημιουργική τους πορεία παρέμβασης από το Αρχαίο θέατρο, τις οδούς Κούμα και Ρούσβελτ, την Παπακυριαζή, την πλατεία Ταχυδρομείου με τελικό προορισμό τους την Κεντρική πλατεία, όπου ολοκληρώθηκε το δρώμενο.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-3

Οι κάτοικοι της πόλης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις οικογένειες των προσφύγων με τη βοήθεια των διερμηνέων του προγράμματος ESTIA στη Λάρισα, να μοιραστούν εμπειρίες και βιώματα μαζί τους, ενώ με τη βοήθεια των δράσεων των μαθητών και μαθητριών ήρθαν σε επαφή με το πολύπλοκο προσφυγικό πρόβλημα και τις προκλήσεις της διαφορετικότητας.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-6

Το πρόγραμμα ESTIA στη Λάρισα έχει ως τελικό του στόχο την παροχή στέγης και αξιοπρεπούς διαβίωσης σε 420 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε διαμερίσματα της πόλης. Παράλληλα, ασχολείται με την ένταξη των προσφυγικών οικογενειών στον κοινωνικό ιστό της πόλης, με την εγγραφή των παιδιών σε σχολεία, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικους πρόσφυγες, την παροχή ιατρικής βοήθειας, τη συμμετοχή σε δράσεις και πολιτιστικά γεγονότα, καθώς και την ένταξή τους στην οικονομική ζωή της πόλης.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-1

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-9

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-8

Διαβάστε επίσης: