Αθλητισμός » Τα γενέθλια της «Βασίλισσας»
54 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΕΛ

Τα γενέθλια της «Βασίλισσας»

Τα γενέθλια της «Βασίλισσας»

Ημέρα γιορτής για την Λάρισα, καθώς το καμάρι του κάμπου, η ΑΕΛ γιορτάζει σήμερα τα 54α γενέθλιά του (στις 17/5/1964 ιδρύθηκε).

Η… γέννηση!

Μπορεί να χρειάστηκαν ατέλειωτες συζητήσεις, όμως το τέλος ήταν καλό. Στις 17 Μαΐου του 1964, οι σύλλογοι της Λάρισας θα πάρουν την μεγάλη απόφαση να δώσουν τα χέρια και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να δημιουργήσουν μία ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει. Λαρισαϊκός, Ηρακλής, Τοξότης και Άρης θα δώσουν τα χέρια στο Δημοτικό Ωδείο όπου και έγινε η κρίσιμη τελευταία συνέλευση. Εκεί αποφασίζεται και το βυσσινί χρώμα, αντί για το ασπρόμαυρο που αποτελούσε την αρχική επιλογή.

Με βασική αρχή την αξιοκρατία από την πρώτη στιγμή, θα συσταθεί 15μελές οικουμενικό Συμβούλιο, ενώ τις επιλογές παικτών θα τις επικυρώσει ο Αλεξάντερ Πέτροβιτς, ο προπονητής που επιλέχθηκε, ξένος και όχι από Ελλάδα, για να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει αντικειμενική κρίση! Μεταξύ των παικτών, ονόματα όπως αυτά του Ζάμπα, του Καρέλια, του Κυριάκου, του Λέλλη, του Παπάζογλου, του Κάσσα, του Σαλταπίδα, του Δελφού, του Κατσιάνη που γράψουν την δική τους ιστορία στον σύλλογο. Και τρεις εβδομάδες αργότερα, στο Αλκαζάρ, για πρώτη φορά η ΑΕΛ θα κατέβει στο γήπεδο, σε ένα φιλικό με τον Πανιώνιο, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της λαμπρής εποχής.

Η… ανταπόκριση

Η ανταπόκριση του 1964 για τη δημιουργία της Αθλητικής Ενωσης Λάρισας σε αθηναϊκή εφημερίδα.

«Η 17η Μάϊου από τώρα και στο εξής θα αποτελεί ιστορική ημερομηνία για το ποδόσφαιρο της Λάρισας. Υστερα από αγώνα δύο ετών που δεν καρποφορούσε εξ αιτίας μικροφιλοδοξιών, σήμερα η Λάρισα πανηγυρίζει την συγχώνευση των συλλόγων της, από την οποία πάλι ελπίζεται ότι θα γεννηθεί η «υπερομάδα» που θα εκπροσωπήσει επάξια το ταλαιπωρημένο ήδη λαρισαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο δημοσιογράφος – που δεν αναφέρεται το όνομα του – μοιάζει σαν να γνώριζε πως αυτό που έλειπε από το ποδόσφαιρο της Λάρισας ήταν η συνένωση και η κοινή πορεία κάτω από την ίδια σκέπη. Η συγχώνευση των ομάδων του νομού και η δημιουργία της ΑΕΛ ήταν ένα σχέδιο της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας που χρειάστηκε δύο χρόνια για να ωριμάσει και τελικά να επικυρωθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της 17ης Μαϊου 1964.

ael-idrysh

Η 17η Μάϊου από τώρα και στο εξής θα αποτελεί ιστορική ημερομηνία για το ποδόσφαιρο της Λάρισας. Υστερα από αγώνα δύο ετών που δεν καρποφορούσε εξ αιτίας μικροφιλοδοξιών, σήμερα η Λάρισα πανηγυρίζει την συγχώνευση των συλλόγων της, από την οποία πάλι ελπίζεται ότι θα γεννηθεί η «υπερομάδα» που θα εκπροσωπήσει επάξια το ταλαιπωρημένο ήδη λαρισαϊκό ποδόσφαιρο.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να κάνει ένα σχέδιο η ΕΠΣΛ, το οποίο έδωσε για μελέτη στα ενδιαφερόμενα σωματεία, Ηρακλή, Λαρισαϊκό, Απόλλωνα, Τοξότη, Αρη, ΑΕ Εμπορουπαλλήλων, Πελασγιακό, Πανσεσσαλικό και Φαλανιακό. Η «υπερομάδα» θα είναι η ΑΕ Λαρίσης, η οποία θα τροφοδοτείται από τους υπόλοιπους τέσσερις συλλόγους και θα έχει ενιαία διοίκηση. Σε αυτή θα μετέχουν τρία μέλη από κάθε ποδοσφαιρικό σύλλογο, δύο μέλη προερχόμενα από τις επαγγελματικές οργανώσεις της Λαρίσης και ένα μέλος από τον Δήμο.

Η «υπερομάδα» θα είναι η ΑΕ Λαρίσης, η οποία θα τροφοδοτείται από τους υπόλοιπους τέσσερις συλλόγους και θα έχει ενιαία διοίκηση. ΑΕ Λαρίσης και Ολυμπος θα παίξουν στην Β’ Εθνική και τρία, Πελασγιώτης, Κένταυρος και Ελπίς στην τοπική Α’ κατηγορία. Τα σωματεία αυτά σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προχθές ενέκριναν το σχέδιο της ΕΠΣΛ που προέβλεπε της ύπαρξη μόνο πέντε σωματείων.

Δύο από αυτά με τα ονόματα ΑΕ Λαρίσης και Ολυμπος θα παίξουν στην Β’ Εθνική και τρία, Πελασγιώτης, Κένταυρος και Ελπίς στην τοπική Α’ κατηγορία.

Η «υπερομάδα» θα είναι η ΑΕ Λαρίσης, η οποία θα τροφοδοτείται από τους υπόλοιπους τέσσερις συλλόγους και θα έχει ενιαία διοίκηση. Σε αυτή θα μετέχουν τρία μέλη από κάθε ποδοσφαιρικό σύλλογο, δύο μέλη προερχόμενα από τις επαγγελματικές οργανώσεις της Λαρίσης και ένα μέλος από τον Δήμο. Συνολικά το συμβούλιο θα είναι 15μελές. Σε αυτό το νέο σχήμα που παίρνει το Λαρισαϊκό ποδόσφαιρο οι φίλαθλοι της πόλεως μας ελπίζουν πολλά. Και από αυτού που έπεσε ο κλήρος α δώσουν τη πρώτη ώθηση για να ξεφύγει το ποδόσφαιρο της Λαρίσης από την μετριότητα περιμένουν περισσότερα».