Ελλάδα » Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου

Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Νικόλαος Σακελλαρίου από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Σακελλαρίου χαρακτήρισε αδιανόητες και απαράδεκτες τις πρόσφατες διαρροές σχετικά με τον νόμο Κατρούγκαλου και τις περικοπές των συντάξεων, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για «αδιανόητη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου», την οποία -όπως είπε – αδυνατεί αντικειμενικά να ελέγξει, με αποτέλεσμα την πρόκληση «καίριου πλήγματος στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του ΣτΕ».

Η παραίτηση του κ. Σακελλαρίου έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας του στις 30 Ιουνίου, καθώς συμπληρώνεται το σχετικό όριο ηλικίας, σε μια κίνηση πρωτόγνωρη για πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς η μοναδική περίπτωση παραίτησης έχει καταγραφεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80, επί θητείας του Βασιλείου Ρώτη, και αυτή προκειμένου να αναλάβει υπουργικό θώκο.

Ο κ. Σακελλαρίου χαρακτήρισε ως επώδυνη την απόφασή του, στο 42ο έτος της σταδιοδρομίας του, δήλωσε ωστόσο ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του, διότι δεν αποχωρεί αμαχητί, «αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκε με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό».

Η κυρία Σαρπ πρόεδρος των διασκέψεων για το Ασφαλιστικό

Ο κ. Σακελλαρίου συγκινησιακά φορτισμένος δήλωσε μόλις έκλεισαν οι κάμερες, και ύστερα από σχετική ερώτηση, ότι δεν έχει δεχθεί πιέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης – ο ίδιος άλλωστε, όπως είπε «δεν ανήκει σε αυτούς που δέχονται πιέσεις» – ενώ διευκρίνισε ότι οι διασκέψεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ως προς εκκρεμή ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως του ασφαλιστικού, θα συνεχιστούν κανονικά υπό την προεδρία της αρχαιότερης αντιπροέδρου. Να διευκρινιστεί ότι η κυρία Μαίρη Σαρπ είναι η αρχαιότερη στις διασκέψεις, ενώ γενικότερα στο δικαστήριο αρχαιότερος και εν δυνάμει μελλοντικός πρόεδρος είναι ο Αθανάσιος Ράντος. Εξ ου και στη φάση αυτή αναλαμβάνει καθήκοντα προεδρεύοντος.

Η θέση του τέως προέδρου

Λαμβάνοντας σαφή θέση (γεγονός που επικρίνεται σε μια πρώτη φάση από ανώτατους δικαστικούς), ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος .

Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δέν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων – πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης – και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων».
Στην κατακλείδα της δηλώσεως του, ο κ. Σακελλαριου σημείωσε:

«Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.
Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».

Δεκτή από τον Σ. Κοντονή η παραίτηση Σακελλαρίου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής έκανε αποδεκτή την παραίτηση που υπέβαλε από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Νικόλαος Σακελλαρίου.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες.

Ο κ. Κοντονής καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως.

ΝΔ: Πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ

Πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κίνηση, που όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας πάντως πως «είναι απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδησή τους και το Δημόσιο συμφέρον».

Διαβάστε επίσης: