Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Γιατί χάνονται στους δρόμους τόσες ανθρώπινες ζωές; Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ

Γιατί χάνονται στους δρόμους τόσες ανθρώπινες ζωές; Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Γιατί χάνονται στους δρόμους τόσες ανθρώπινες ζωές; Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Τρεις Λαρισαίοι έχασαν τη ζωή τους σε φρικτά τροχαία σε διάστημα δύο μηνών στην οδό Βόλου, μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Καθημερινά τα τροχαία δυστυχήματα ξεκληρίζουν οικογένειες σε όλη τη χώρα. Γιατί αλήθεια χάνονται τόσοι συνάνθρωποί μας στους δρόμους; Γιατί τόση απαξίωση της ανθρώπινης ζωής;

Τις τελευταίες δεκαετίες τα αυτοκίνητα εκσυγχρονίστηκαν κι έγιναν ακόμη πιο ασφαλή, οι δρόμοι σε εθνικό και αστικό επίπεδο βελτιώθηκαν και ο ελληνικός λαός χρυσοπλήρωσε ένα οδικό δίκτυο, στο οποίο δυστυχώς καθημερινά θρηνούμε θύματα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας το 2017 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία 730 άτομα, άλλα 704 τραυματίστηκαν βαριά και 12.070 ελαφρά. Την ίδια χρονιά η Τροχαία κατέγραψε τα είδη των θανατηφόρων τροχαίων. Ειδικότερα κατέγραψε 262 που προήλθαν από σύγκρουση, 230 από εκτροπή, 121 παράσυρση πεζού, 53 από πρόσκρουση και 13 από ανατροπή οχήματος. Όσο για τα αίτια η έρευνα της Τροχαίας έδειξε ότι 84 οφείλονταν σε υπερβολική ταχύτητα, 80 σε αίτια αναφερόμενα στους πεζούς, 69 από απόσπαση προσοχής, 60 από κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 43 από παραβίαση προτεραιότητας, 19 από αντικανονικό προσπέρασμα, 10 από παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και 314 από άλλα αίτια!

Σοκάρουν τα στοιχεία του πίνακα επικίνδυνων παραβάσεων του 2017. Ενδεικτικά αναφέρω ότι καταγράφηκαν 214.132 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα σημειώνοντας αύξηση 21,3% σε σχέση με το 2017, 33.620 από μέθη, 60.142 μη χρήση κράνους, 32.500 μη χρήση ζώνης, 876 μη χρήση παιδικών καθισμάτων και 15.501 παραβίαση ερυθρού σηματοδότη! Τα στοιχεία της Τροχαίας σοκάρουν. Οι Έλληνες οδηγοί είναι «Σουμάχερ» στο οδικό δίκτυο, οδηγούν και μεθυσμένοι, παραβιάζουν με ευκολία το «κόκκινο φανάρι» και δεν νοιάζονται ούτε για τα παιδιά τους καθώς δεν φροντίζουν να έχουν παιδικό κάθισμα στο ΙΧ!

Το 2017 από τα 730 άτομα που έσβησαν στην άσφαλτο τα 516 ήταν οδηγοί των οχημάτων, 119 πεζοί και 95 επιβάτες. Η θλιβερή λίστα είναι ακόμη πιο μακριά από τους βαριά τραυματίες, που άλλοι δεν τα καταφέρνουν, άλλοι μένουν με μόνιμη αναπηρία κι άλλοι σε μια στιγμή αλλάζει όλη τους η ζωή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που καθορίζει την ασφαλή οδήγηση, ακόμη και σε οδικά δίκτυα που είναι «ματωμένα» ή υπάρχουν σημαντικές κακοτεχνίες. Η κουλτούρα των οδηγών οχημάτων, δίκυκλων, ποδηλάτων είναι υπεύθυνη για τις ανθρώπινες ζωές που θυσιάζονται στους δρόμους. Καθημερινά όλοι μας βλέπουμε αλλεπάλληλες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε όλα τα επίπεδα. Και μετά λέμε ότι φταίει η «κακιά στιγμή»!

Είναι εθνική υπόθεση να μειωθούν στο ελάχιστο τα τροχαία δυστυχήματα. Είναι έγκλημα να χάνεται μια κωμόπολη κάθε χρόνο στην άσφαλτο. Είναι ντροπή εν έτει 2018 να απαξιώνεται έτσι η ανθρώπινη ζωή! Νισάφι πια!

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET