Εκπαίδευση » ΤΕΙ Θεσσαλίας » Φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας επισκέφθηκαν θερμοκήπια σε Τροιζήνα και Γαλατά (φωτ.)

Φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας επισκέφθηκαν θερμοκήπια σε Τροιζήνα και Γαλατά (φωτ.)

Φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας επισκέφθηκαν θερμοκήπια σε Τροιζήνα και Γαλατά (φωτ.)

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

Θερμοκήπια πολλαπλασιαστικού υλικού, τριαντάφυλλου, γαρίφαλου, ζέρμπερας, γυψοφίλης, λυσίανθου και αλστρομέριας στην Τροιζήνα και τον Γαλατά επισκέφτηκαν οι δευτεροετείς φοιτητές της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Θεσσαλίας, τμήματος Φυτικής Παραγωγής, στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους στο μάθημα της Ανθοκομίας και Κηποτεχνίας το τριήμερο 26, 27 και 28 Απριλίου, με τον υπεύθυνο καθηγητή Γιώργο Ακριτίδη, τον συνοδό καθηγητή Θόδωρο Παπαθανασίου και τον ξεναγό-ανθοκόμο, παραγωγό γαρύφαλλου, λυσίανθου και σολιντάγκο Θανάση Αναγνωστόπουλο.

Στο μοναδικό ελληνικό φυτώριο που έχει στείλει με επιτυχία πολλαπλασιαστικό υλικό στην Αυστραλία, με σημαντικές εξαγωγές στην Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Άπω Ανατολή, Μέση Ανατολή, Ιράκ, Πακισταν και αλλού, το φυτώριο του γεωπόνου, ερευνητή και συγγραφέα Γιώργου Κωστελένου ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και την γεωπόνο, Σερραία στην καταγωγή σύζυγό του Ευαγγελία Βλασάκη.  Με 10 στρέμματα θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, πάνω από 10.000 μητρικά δέντρα, 100 και πλέον ποικιλίες ελιάς και δυνατή παραγωγή ροδιάς, συκιάς, μαστιχόδεντρου και καλλωπιστικών φυτών κηποτεχνίας το μάθημα εκεί υπήρξε ανεκτίμητο.

Στα 20 στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων τριαντάφυλλου και γαρύφαλλου κεφάλι, για κάρφωμα ή για πέταμα όπως λέγεται στο εμπόριο, των αδελφών Παναγιώτη και Θανάση Δημητρίου, με εξαγωγές κυρίως στην Γερμανία, Σερβία και Βουλγαρία περιηγήθηκαν οι μέλλοντες γεωπόνοι. Ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Δημητρίου αναφέρθηκε   στις ποικιλίες που ζητά η αγορά στο τριαντάφυλλο, όπως Red Naomi, Tασταρόσα (κόκκινο), Άβαλανς (λευκό), Παραδείσου και Τσουμίλια (δίχρωμο), Πίτς Άβαλανς (πορτοκαλί), στο γαρύφαλλο όπως λευκό Βιρτζίνια, κόκκινο Φραντζέσκο και ροζ Πινγκ Φραντζέσκο,  στις καλλιεργητικές φροντίδες, τις εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου η έλλειψη καθορίζει την τιμή, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα οι τιμές είναι στα ύψη και το λευκό γαρύφαλλο είναι πάντα ακριβότερο από το κόκκινο, με την τιμή σακούλας των 600 γαρίφαλων να κυμαίνεται από 8-50 ευρώ ανάλογα την εποχή και την ζήτηση.

Επίσης οι φοιτητές συγκέντρωσαν στοιχεία από τις επισκέψεις τους στα 20 στρεμμάτων θερμοκήπια Γυψοφίλης του Θανάση Σούχλα στον Άγιο Κωνσταντίνο Τροιζηνίας, στα θερμοκήπια Ζέρμπερας και αμάρανθου του Ιωάννη Μπέτση στην Αρχαία Τροιζήνα και στα 8 στρεμμάτων θερμοκήπια Ηλίανθου, Αλστρομέριας ή Κρίνου των Ίνκας και Ζέρμπερας του Γιώργου Λαζάρου στην Αρχαία Τροιζήνα.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις επισκέψεις:

2.ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ΠΟΡΟ &ΤΡΟΙΖΗΝΑ-Βασιλική Πασχάλη Τσαντοπούλου (4)

3.ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ΠΟΡΟ &ΤΡΟΙΖΗΝΑ-Βασιλική Πασχάλη Τσαντοπούλου (5)

4.ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ΠΟΡΟ &ΤΡΟΙΖΗΝΑ-Βασιλική Πασχάλη Τσαντοπούλου (3)

5.ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ΠΟΡΟ &ΤΡΟΙΖΗΝΑ-Βασιλική Πασχάλη Τσαντοπούλου (2)

6.ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ΠΟΡΟ &ΤΡΟΙΖΗΝΑ-Βασιλική Πασχάλη Τσαντοπούλου (6)