Λάρισα » Ηχηρό μήνυμα από την Πορεία Ειρήνης στη Λάρισα (φωτ.)
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ 1Η ΣΤΡΑΤΙΑ

Ηχηρό μήνυμα από την Πορεία Ειρήνης στη Λάρισα (φωτ.)

Ηχηρό μήνυμα από την Πορεία Ειρήνης στη Λάρισα (φωτ.)

Της Μερσίνας Τσαντοπούλου – Photo: Tsantopoulos

Aντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία ΑΤΑ στη Λάρισα και παράδωση ψηφίσματος προς την Στρατιωτική Διοίκηση της 1ης Στρατιάς πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής οι Γραμματείες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας της ΕΕΔΥΕ, με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, σωματεία εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, συλλόγους αγροτών, ΕΒΕ, σπουδαστών και γυναικών, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στην περιοχή μας καθώς και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς.

Την αγωνιστική παράδοση, τις θυσίες και τους αγώνες χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών τόνισαν οι ομιλητές ότι τιμούν :

«κρατώντας σταθερά τη σκυτάλη που μας παραδώσανε, συνεχίζοντας αδιάκοπα και ασυμβίβαστα στο δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» που πρακτικά σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων γύρω από το στόχο μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό, μεταφορικό κόμβο, αλλά και εξαγωγή κεφαλαίων από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνει ενεργό και ταυτόχρονα βρώμικο ρόλο ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, εμπλέκοντας την χώρα μας ακόμη βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες τόσο για το λαό μας, όσο και για τους λαούς της περιοχής.

Καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε την αντιλαική πολιτική  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζοντας  την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει νέα αβάσταχτα μέτρα για το λαό, νέες περικοπές σε συντάξεις, παραπέρα μείωση στο αφορολόγητο, ομαδικές απολύσεις, δίνοντας προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, δισεκατομμύρια ευρώ για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.

Όσο κι αν προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση να φανεί διαφορετική από τις προηγούμενες, είναι καθαρό από την ίδια την πραγματικότητα, ότι συνεχίζει και εντείνει την ίδια πολιτική. Δεν είναι τυχαίο που εξακολουθεί να συμμετέχει με στρατιωτικές δυνάμεις σε 24 αποστολές στο εξωτερικό. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι το δεύτερο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ) που δαπάνησε το 2017, το 2,36% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα γίνεται απ” άκρη σ” άκρη ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο. Μετά τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, αναβαθμίστηκε η βάση της Σούδας και άνοιξε ο δρόμος για νέες βάσεις, όπως στην Αλεξανδρούπολη, που χαρακτηρίζεται πλέον προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων προς τα Βαλκάνια. Η Σύρος μετατρέπεται σε «μίνι Σούδα», ενώ δεν υπάρχει ΝΑΤΟική πρωτοβουλία στην περιοχή η οποία να μη στηρίζεται από την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, στον Τύπο γράφονται και νέες πληροφορίες περί ανάπτυξης αμερικανικών drones στην αεροπορική βάση Λάρισας και ότι το Μάη θα αρχίσουν να επιχειρούν από εκεί, σε πρώτη φάση υπό το πρόσχημα εξάμηνης «συνεκπαίδευσης» με αντίστοιχα ελληνικά τέτοια μέσα, τα οποία βέβαια έχουν πολύ χαμηλότερες δυνατότητες. Τα drones τύπου «MQ-9 Reaper» θα κάνουν συλλογή πληροφοριών, παρακολούθηση και αναγνώριση σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τη Βόρεια Αφρική και το Σουέζ μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή και ετοιμότητα, να απαιτήσει καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Πάλη για αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, κάτι το οποίο μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εργατική εξουσία. Για να γίνει πράξη το «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Επιμένουμε ότι ο λαός μας δεν θα πρέπει να στοιχηθεί κάτω από τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστή, γιατί πολύ απλά καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές δεν υπάρχουν. Ο λαός θα πρέπει να στοιχηθεί κάτω από την σημαία των δικών του συμφερόντων και αναγκών που είναι εντελώς αντίθετα από εκείνα των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Πιστεύουμε στην αστείρευτη δύναμη που έχουν οι λαοί στα χέρια τους, να βάλουν τέλος μια και καλή σε όλη αυτή την βαρβαρότητα. Οι λαοί έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό όπλο, που είναι η αλληλεγγύη μεταξύ τους. Μόνο η οργανωμένη πάλη των λαών, για να γίνουν αυτοί και μόνο αυτοί νοικοκύρηδες κι αφέντες στον τόπο τους, ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, μπορεί να βάλει την σφραγίδα της στην ιστορία και να εγγυηθεί έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη και ευημερία, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.»

Τέλος παρέδωσαν το ακόλουθο ψηφισμα:

«Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)– Γραμματείες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 13/5/2018

ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

Με τη σημερινή (13/5/2018) αντιπολεμική συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στη Λάρισα, οι Γραμματείες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας της ΕΕΔΥΕ, με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, σωματεία εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, συλλόγους αγροτών, ΕΒΕ, σπουδαστών και γυναικών, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στην περιοχή μας καθώς και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς.

Εδώ στη Λάρισα εδρεύει το Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ε.Ε. που διαδραματίζει κομβικό ρόλο σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, ενώ πρόσφατα παραχωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις ΗΠΑ , βάση στάθμευσης αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών στην 110 Π.Μ, στη Λάρισα.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες συνεχίζει την πολιτική εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους για το λαό γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Ο Ελληνικός λαός, η νεολαία δεν έχουν κανένα συμφέρον από οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας. Τέτοιες εξελίξεις ταυτόχρονα υποβαθμίζουν και την αμυντική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων αφορά την άμυνα και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Με τη σημερινή μας κινητοποίηση ζητάμε:

·                    Να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

·                    Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!

·                    Να σταματήσει η λειτουργία του Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ε.Ε, που εδρεύει στην Λάρισα.

· Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοικές βάσεις του θανάτου που βρίσκονται στην Ελλάδα. Να μη διατεθεί καμιά υποδομή από στη χώρα μας και κανένας φαντάρος για την οργάνωση και το σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

·        Να γυρίσουν τώρα πίσω όλα τα ελληνικά πλοία, αεροπλάνα και στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων, σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς.

·        Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια.

·        Ειρήνη και φιλία με όλους τους λαούς».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κινητοποίηση:

Πορεια Ειρηνης (7)

Πορεια Ειρηνης (6)

Πορεια Ειρηνης (4)

Πορεια Ειρηνης (8)

Πορεια Ειρηνης (9)

Πορεια Ειρηνης (5)

Πορεια Ειρηνης (2)

Πορεια Ειρηνης (1)

Πορεια Ειρηνης (10)

Πορεια Ειρηνης (11)

Πορεια Ειρηνης (12)

Πορεια Ειρηνης (13)