Πολιτισμός » Φωτεινή Μπαξεβάνη: «Ήρωα σε κάνουν οι πράξεις σου»
Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΝΣΑΡΚΩΝΕΙ ΤΗΝ «ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ» ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET

Φωτεινή Μπαξεβάνη: «Ήρωα σε κάνουν οι πράξεις σου»

Φωτεινή Μπαξεβάνη: «Ήρωα σε κάνουν οι πράξεις σου»

«Εμείς είμαστε πιο μόνοι σήμερα από την «Κυρά της Ρω» – Αν δεν ήταν εκείνη δεν ξέρω κατά πόσο το Καστελόριζο θα ήταν ελληνικό»

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Είναι κάποιοι άνθρωποι που οι πράξεις τους, αλλά και η στάση ζωής τους, τους κάνει να ξεχωρίζουν. Μια τέτοια μορφή είναι η «Κυρά της Ρω» που ζώντας μόνη για 40 χρόνια σε αυτό το μικρό νησί στην άκρη της Ελλάδας ανέβαζε κάθε ημέρα την ελληνική σημαία. Η Φωτεινή Μπαξεβάνη, που ερμηνεύει την Δέσποινα Αχλαδιώτη, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Κυράς της Ρω μιλάει στην Larissanet για την μοναδική δύναμη, την πίστη, αλλά και τις πράξεις της που τελικά στα μάτια των Ελλήνων την έκαναν ηρωίδα. Μέσα από το έργο φαίνεται πως αυτή η ξεχωριστή γυναίκα αντιμετώπισε την μοναξιά και πως διαφύλαξε την ακεραιότητα του δικού της τόπου που παρότι ήταν στην άκρη της Ελλάδας «ήθελε να είναι Ελληνικός…», όπως λέει η κα Μπαξεβάνη που την ενσαρκώνει σε μια παράσταση με πολλά μηνύματα και συγκίνηση.

H «Κυρά της Ρω» είναι η γυναίκα- αυτή η εμβληματική μορφή- που όλοι ξέρουμε. Τί μας διδάσκει η παράσταση, αλλά και το παράδειγμά της;

Είναι σαν να βλέπουμε την ίδια να μας διηγείται την ιστορία της μέσα από ένα πολύ όμορφο ποιητικό λόγο. Βλέπουμε τον άνθρωπο. Κανένας δεν γεννιέται ήρωας. Κάποιες ανθρώπινες ανάγκες, οδηγούν τους ανθρώπους σε μια πίστη, σε πράξεις, που βλέπουμε στο τέλος της ζωής ότι αυτές την έχουν κάνει και ήρωα. Ήξερα την «Κυρά της Ρω» σε τίτλους. Δηλαδή την γυναίκα που έμεινε μόνη σε αυτό το πολύ μικρό νησί για 40 χρόνια και ανέβαζε καθημερινά την ελληνική σημαία.

Πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία; Δηλαδή να ψάξετε τα στοιχεία και στη συνέχεια να γίνει μια μοναδική παράσταση που καθηλώνει το κοινό;

Ξεκίνησε από μια δική μου ιδέα. Άρχισε αυτή η γυναίκα να μπαίνει στη ζωή μου και να την σκέφτομαι πολύ. Εκεί ρωτάς για ποιο λόγο έμεινε μόνη. Ψάχνοντας βρήκα μια συνέντευξη που είχε δώσει στον Φρέντυ Γερμανό, γιαγιά ποια, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα. Πέρασε ως ύπαρξη φοβερά κεφάλαια της νεότερης ιστορίας. Είδα σε αυτή τη συνέντευξη μια γιαγιά η οποία είχε μια καθαρή σκέψη, δεν ήταν εξόριστη στη Ρω. Σκέφτηκα ότι για να αντέξει σε αυτή την μοναξιά, είχε φτιάξει ένα δυνατό κόσμο. Αυτό που με συγκλόνισε όμως ήταν όταν συνειδητοποίησα πως εμείς σήμερα με τις συνθήκες ζωής που έχουμε τελικά νιώθουμε τόση μοναξιά. Πως εκείνη δε είχε καμιά μοναξιά και πως εμείς έχουμε τόση μοναξιά σήμερα; Εμείς είμαστε πιο μόνοι. Ήθελα βρω πιο είναι το μυστικό της δύναμης της ζωής της.

Φωτεινη Μπαξεβανη (2)

Έτσι μέσα από αυτές τις αναζητήσεις ξεκίνησε η ιχνηλάτηση της προσωπικότητας αυτής της πολύ σημαντικής γυναίκας;

Ναι κάπως έτσι. Πήρα τότε το Γιάννη (σ.σ Σκαραγκά). Μου είπε ότι ήθελε να γράψει γι’ αυτό. Μπήκαμε στην διαδικασία της έρευνας. Κατεβήκαμε με την Κατερίνα Μπερδέκα, τη σκηνοθέτη του έργου, στο Καστελόριζο να μάθουμε την ανθρώπινη ιστορία της. Ανακαλύψαμε ότι ο έρωτας την οδήγησε εκεί. Η Δέσποινα Αχλαδιώτη ήταν από πλούσια οικογένεια. Αγάπησε το μετέπειτα σύζυγό της, τον Κώστα, που ήταν βοσκός του πατέρα της. Ακολουθεί την καρδιά της και με τον αγαπημένο της νοικιάζουν από την διοίκηση του Καστελόριζου τη Ρω και πάνε με μερικά ζωντανά να ζήσουν εκεί. Δεκατρία χρόνια μετά τον έχασε και έμεινε μόνη σε ένα μικρό νησί. Παρέμεινε στο νησί γιατί υποστήριξε την επιλογή της, τον τόπο της, το σπίτι της, που δημιούργησε. Βλέπεις μια δύναμη, μια θέληση και μια πίστη η οποία πραγματικά συγκλονίζει. Ακόμη και υπό Ιταλική κατοχή εκείνη ανέβαζε την ελληνική σημαία. Έπρεπε ο τόπος που επέλεξε να ζήσει να είναι ελληνικός. Αυτή η πράξη από προσωπική της ανάγκη έγινε μια τεράστια πράξη για όλη την Ελλάδα. Αν δεν ήταν εκείνη δεν ξέρω κατά πόσο το Καστελόριζο θα ήταν ελληνικό.

Η αγάπη τελικά στη ζωή είναι η κινητήριος δύναμη;

Από την αγάπη ξεκινάει. Ερωτεύτηκε τον άντρα της και αγάπησε την πατρίδα της. Τί σημαίνει πατρίδα; Πατρίδα είναι ο τόπος που μεγάλωσες, ο τόπος που αγάπησες. Αυτό είναι πατρίδα.

Φωτεινη Μπαξεβανη (1)

Είναι αυτό ένα μήνυμα για τον Έλληνα σήμερα η ζωή της «Κυράς της Ρω»;

Έχει ένα εθνικό μήνυμα σε σχέση με την αγάπη για την πατρίδα. Στη παράσταση είναι σαν να μιλά η ψυχή αυτής της γυναίκας. Το δικό της παράδειγμα μπορεί όλους μας να μας βοηθήσει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, ο καθένας προσωπικά. Παίζω 26 χρόνια στο θέατρο, αυτό δεν το έχω ξανασυναντήσει. Ο κόσμος συγκινείται πάρα πολύ μετά το τέλος της παράστασης.

Η παράσταση η «Κυρά της Ρω» θα παιχθεί στις 9 το βράδυ στο Θέατρο του Μύλου την Τετάρτη και την Πέμπτη 16 και 17 Μαΐου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Θεσσαλικού Θεάτρου «Θεατρική Άνοιξη». Το έργο το έχει γράψει ο Γιάννης Σκαραγκάς και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Μπερδέκα. Μοναδική είναι η ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη.

Διαβάστε επίσης: