Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Οι νόμοι δεν φτιάχνουν οικογένειες – Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Οι νόμοι δεν φτιάχνουν οικογένειες – Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Οι νόμοι δεν φτιάχνουν οικογένειες – Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Στο παρασκήνιο του δημόσιου διαλόγου γύρω από τα μεγάλα εθνικά θέματα και την οικονομία, διεξάγεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας μια συζήτηση με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Αν και η συζήτηση δεν έχει γενικευθεί και αφορά μόνο κάποιες αντεγκλήσεις ακραίων φωνών, ωστόσο αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να κάνει κανείς μια ακτινογραφία στην ελληνική κοινωνία, αναζητώντας τα όρια του καθωσπρεπισμού και του πουριτανισμού της.

Είναι βέβαιο πως η ελληνική κοινωνία είναι αρκετά συντηρητική και καθόλου φιλική προς τις αλλαγές. Διαμορφωτές της κοινής γνώμης παραμένουν τα μέσα ενημέρωσης που χρησιμοποιούν αρκετά στυλιζαρισμένες απόψεις (φοβούμενα προφανώς την απώλεια πελατείας), η εκκλησία με τους δικούς της κανόνες και μια κοινωνική ορθότητα που επιμένει σε πατροπαράδοτες αξίες (χωρίς αυτό να αξιολογείται ως απαραίτητα κακό). Συντείνει όμως στη διατήρηση ενός συντηρητισμού στον οποίο όποιος προσπαθήσει να αντισταθεί βρίσκεται αυτομάτως στη θέση του «εχθρού του λαού».

Παρά τις γενικόλογες παραδοχές των μεταβολών που συντελούνται σ’ ολόκληρο τον κόσμο, η ελληνική κοινωνία ακόμα αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα με τρόπο περίπου εχθρικό. Πόσο μάλλον σ’ ένα τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα, όπως η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Είναι κατά συνέπεια περίπου βέβαιο ότι η σκληρότητα στη νομοθεσία γύρω από το θέμα θα συνεχιστεί, παρά τις όποιες μεταβολές μπορεί να επιφέρει η ψήφιση του νόμου στη βουλή. Κι αυτό γιατί η κοινωνία μας και τα θεσμοθετημένα όργανα της, αρνούνται να δεχθούν ότι ο κόσμος αλλάζει. Αρνούνται να παραδεχθούν ότι ακόμα κι ο πανίσχυρος θεσμός της οικογένειας στην Ελλάδα έχει υποστεί μεταλλάξεις από τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής και τις αλλαγές που συντελούνται παγκόσμια. Ακόμα και σήμερα επιμένει να πιστεύει ότι η νομοθεσία θα διαμορφώσει το χαρακτήρα της οικογένειας και τη μορφή της κι όχι το αντίθετο.

Σε πολλές χώρες του κόσμου η δυνατότητα της νομιμοποίησης της σχέσης ομόφυλων ζευγαριών είναι εδώ και χρόνια πραγματικότητα. Όχι επειδή αποφάσισαν να ναρκοθετήσουν τις  κοινωνικές τους δομές , αλλά επειδή ακριβώς παραδέχθηκαν την πραγματικότητα. Στην Ελλάδα όχι. Ακόμα κι αν χρειαστεί να υιοθετήσει παιδί ένα συμβατικό ζευγάρι, το ελληνικό κράτος θα ζητήσει όρους καθοσιώσεως προκειμένου να επιτρέψει την αναδοχή ενός νέου μέλους, την ίδια στιγμή που εκπλήσσεται όταν μια άγαμη μητέρα πετάει το νεογέννητο παιδί της από το παράθυρο.

Δεν έχω άποψη για το αν τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να υιοθετούν παιδιά ή όχι. Ξέρω όμως ότι οι δεσμοί της οικογένειας οικοδομούνται με αγάπη. Κι όχι με προκαταλήψεις ή νομοθετήματα. Κι αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη έπρεπε να είναι το μέτρο.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: