Συνεντεύξεις » Σωτήρης Ευαγγέλου: «Η θεσσαλική γαστρονομία να «κουμπώσει» με τον τουρισμό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σωτήρης Ευαγγέλου: «Η θεσσαλική γαστρονομία να «κουμπώσει» με τον τουρισμό»

Σωτήρης Ευαγγέλου: «Η θεσσαλική γαστρονομία  να «κουμπώσει» με τον τουρισμό»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Αγάπησε από μικρός την κουζίνα και την τελετουργία για την δημιουργία μιας συνταγής. Ο ίδιος γνώρισε την τέχνη της μαγειρικής στην ταβέρνα του πατέρα στον Τύρναβο, στην οποία δούλευε και ο ίδιος τα καλοκαίρια και όχι μόνο. Ήταν φυσικό και επόμενο να ακολουθήσει την τέχνη που μαγεύει τον ουρανίσκο. Ο λόγος για τον καταξιωμένο και βραβευμένο Λαρισαίο σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου ο οποίος γεννήθηκε στη Ελασσόνα και από το 1983 δημιουργεί με ελληνικά υλικά ως Executive Chef, μοναδικά πιάτα για όσους έχουν την ευκαιρία να τα γευθούν.

Ελληνική κουζίνα, με παραδοσιακές συνταγές αλλά «προσαρμοσμένες στο σήμερα» δημιουργούν μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Σωτήρη Ευαγγέλου. Μαθήτευσε στη σχολή του Alain Ducasse στο Παρίσι και στη συνέχεια επιλέχθηκε να εργαστεί σε εστιατόρια του ομίλου στο Μονακό, στη Μασσαλία, στη Προβηγκία, στο Παρίσι στο Plaza Athenee κ.ά. Στην Ελλάδα εργάστηκε ως Executive chef σε κορυφαία ξενοδοχεία, ξεκινώντας από το Makedonia Palace  και στη συνέχεια τη Μεγάλη Βρετανία, το King George και το Athenaeum InterContinental. Πρόσφατα τον ξανακέρδισε το Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, όπου και ανέλαβε ως Executive Chef του ανακαινισμένου ξενοδοχείου.

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου μιλά στη Larissanet  για την αξιοποίηση της θεσσαλικής κουζίνας, αλλά και για τα μοναδικά ΠΟΠ προϊόντα της περιοχής μας. Μάλιστα υποστηρίζει την σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με την τουριστική προβολή της.

Πως προέκυψε η αγάπη σας για την κουζίνα και την τέχνη αυτή που υπηρετείτε σε κορυφαίο επίπεδο τα τελευταία 35 χρόνια;

Μου άρεσε καθώς είχα επαφή με το χώρο και την κουζίνα. Από μικρός δούλευα τα καλοκαίρια στην ταβέρνα του πατέρα μου στον Τύρναβο. Ήταν μια φυσιολογική συνέχεια θα έλεγα. Ήταν ο χώρος που αγαπούσα.

Τί απολαμβάνετε περισσότερο στην κουζίνα;

Μου αρέσει η κουζίνα. Μπαίνοντας σε αυτή αισθάνομαι δημιουργικός. Αγαπάω την ένταση που έχει την ώρα του σέρβις. Μου αρέσει η ώρα της προετοιμασίας και τεπεξεργασίας των υλικών που στη συνέχεια θα μαγειρέψω συνδυάζοντάς τα σωστά για το τέλειο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να σκεφτώ ποιο θα είναι το μενού για την επόμενη ημέρα, τι συνδυασμούς θα κάνω και πως θα γαστρονομίσω τελικά. Η δουλειά, η συνταγή δηλαδή, ξεκινά πρώτα από το μυαλό και στη συνέχεια την τελειοποιείς στην κουζίνα σου.

Τι κουζίνα προτιμάτε να μαγειρεύετε;

Λόγω της δουλειάς και καθώς έχω ταξιδέψει πάρα πολύ γνωρίζοντας αρκετές κουζίνες έχω καταλήξει. Αυτό που μου αρέσει όμως είναι να ασχολούμαι με την ελληνική κουζίνα, καθώς πιστεύω ότι σαν Έλληνες έχουμε υποχρέωση να μαγειρέψουμε ελληνική κουζίνα, να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, την τοπική μας γαστρονομία. Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο για κάθε ξένο που επισκέπτεται τη χώρα μας. Θέλει να δει, να γνωρίσει και να γευτεί τις ελληνικές συνταγές με ελληνικά προϊόντα. Ταξιδεύει από την.. άλλη άκρη του κόσμου ο τουρίστας για να γευτεί Ελλάδα.

Λένε οι κορυφαίοι σεφ ότι η Ελλάδα έχει την καλύτερη φυσική dressing στον κόσμο. Αναφέρονται βέβαια στο εκπληκτικό ελληνικό ελαιόλαδο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Είναι αλήθεια. Το ελαιόλαδο είναι ένα μοναδικό προϊόν το οποίο είναι ξεχωριστό, αρέσει και το αγαπά όλος ο πλανήτης. Δεν ευδοκιμεί παντού. Εμείς είμαστε ένας ευλογημένος τόπος που το έχουμε ως βάση της κουζίνας μας. Είναι όντως λοιπόν το καλύτερο φυσικό dressing στον κόσμο.

Εκτός της ελληνικής κουζίνας, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας κουζίνας που προέρχεται από την Θεσσαλία;

Στην Ελλάδα έχουμε πολλές τοπικές κουζίνες. Έχουμε άλλη κουζίνα στη Μακεδονία, άλλη στην Ήπειρο, άλλη κουζίνα στη Θεσσαλία, άλλη στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη νησιωτική χώρα. Όλες αυτές οι κουζίνες έχουν διαφορετικές επιρροές. Στη Θεσσαλία από την οποία καταγόμαστε και την αγαπάμε, έχουμε μια καταπληκτική κουζίνα. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά ΠΟΠ προϊόντα, όπως είναι το μοναδικό κατσικάκι Ελασσόνας, η φέτα του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, οι τραχανάδες, οι μοναδικές πίτες, τα άγρια χόρτα, το μέλι. Είναι πραγματικά προϊόντα, υπέροχα. Δουλεύοντάς τα κανείς, με τη λογική που τα συνδύαζαν οι γιαγιάδες μας, βρίσκει ξεχωριστές γεύσεις. Για εμάς του νεότερους μάγειρες το στοίχημα είναι να δουλέψουμε αυτά τα προϊόντα, να πάρουμε την παραδοσιακή κουζίνα και να την εξελίξουμε με σεβασμό και με αγάπη. Να δώσουμε μια νέα μορφή προσαρμοσμένη στο σήμερα.

Τα θεσσαλικά προϊόντα όπως τα περιγράφετε θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» σε ένα τουριστικό Θεσσαλικό πρότζεκτ το οποίο θα το «σερβίραμε» , ας μου επιτραπεί η έκφραση, ως πακέτο σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού;

Σαφέστατα. Πιστεύω ότι είναι μοναδικά τα προϊόντα που έχουμε. Έχουν μια αυθεντικότητα, εκφράζουν κάτι γνήσιο. Μας θυμίζουν την παράδοσή μας, τους παππούδες μας. Όποιος έρχεται στη Λάρισα για να δει το μοναδικό Αρχαίο Θέατρο και τα υπόλοιπα αξιοθέατά της θα πρέπει να το συνδυάσει με τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής. Όταν κάποιος που έρθει, δοκιμάσει για παράδειγμα ένα ξινό τραχανά με μια ντόπια φέτα, δεν θα το ξεχάσει για χρόνια. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια εκπληκτική γαστρονομική εμπειρία που μπορεί να κουμπώσει σε όλη την τουριστική προβολή της περιοχής.

Το αγαπημένο σας φαγητό ποιο είναι; Αν μια τέτοια ερώτηση μπορεί να την απαντήσει ένα μεγάλος σεφ με τόσες γευστικές εμπειρίες.

Ασχολούμενος χρόνια με τη δουλειά μου αρέσει να ανακαλύπτω γεύσεις δοκιμάζοντας πολλά πράγματα. Μου αρέσουν όλα τα προϊόντα και δεν τα υποτιμώ. Αν το σκεφτώ καλά, λατρεύω και λάτρευα την πρασοτυρόπιτα που έφτιαχνε η γιαγιά μου ή το πρόβειο με τις μελιτζάνες που έφτιαχνε η μητέρα μου.

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET