Δήμοι Νομού » Δήμος Τυρνάβου » Δύο κρούσματα ιλαράς στον Αμπελώνα
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Δύο κρούσματα ιλαράς στον Αμπελώνα

Δύο κρούσματα ιλαράς στον Αμπελώνα

(φωτ. αρχείου)

Δύο κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν χθες στον Αμπελώνα, τα οποία σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Περιφερειακού Ιατρείου της περιοχής, αφορούν σε άτομα – γεννηθέντες μετά το 1970 – οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η ενημέρωση γίνεται με σκοπό την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, ενώ σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ με τίτλο «Επιδημία Ιλαράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) και 57 θάνατοι.

Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 10/5/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2819 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά».