Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Τα κτίρια – κουφάρια δείχνουν τα δόντια τους! Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ Ο ΤΟΠΟΣ

Τα κτίρια – κουφάρια δείχνουν τα δόντια τους! Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Τα κτίρια – κουφάρια δείχνουν τα δόντια τους! Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Δυστυχώς, τα κτίρια – κουφάρια υπενθυμίζουν μια άλλη εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί για όλους πολιτικούς, επιχειρηματίες, ιδιώτες και δείχνουν ακόμη τα δόντια τους σε όλους για τα ακριβά λάθη που έγιναν»

Το ελληνικό δημόσιο επί σειρά ετών πλήρωνε τεράστια ποσά για τη στέγαση των υπηρεσιών (ενοίκια, ενεργοβόρα κτίρια κ.ά.), ενώ σε πολλές περιπτώσεις κατασκεύαζε και κτίρια που δεν χρησιμοποιούσε και έμειναν κουφάρια. Χαρακτηριστικό είναι στη Λάρισα το κτίριο που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών στο Ομορφοχώρι για να στεγάσει το τελωνείο, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Το τελωνείο παρέμεινε στην οδό Φαρσάλων σε ένα παλιό και κοστοβόρο κτίριο (συν τα προβλήματα από το κυκλοφοριακό φορτίο), ενώ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πήγαν χαμένα!

Επίσης, το πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) είναι μια ακόμη ιδιαίτερη περίπτωση. Επί δεκαετίες διάσπαρτες υπηρεσίες σε κτίρια με πολύ υψηλά ενοίκια  που δεν θα πλήρωνε κανένας ιδιώτης! Ακόμη κι όταν γκρεμίστηκε το παλιό κτίριο του ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου και παρά την αρχική πρόθεση να κατασκευαστεί νέο, σύγχρονο, ενεργειακό κτίριο για να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες στο κέντρο της πόλης και να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι, το αρχικό σχέδιο ναυάγησε και οι υπηρεσίες μεταστεγάστηκαν σε ακριβά κτίρια ιδιωτών, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (πρώην ΙΚΑ) θα μεταστεγαστεί στο πρώην εμπορικό κέντρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Άλλο ένα (συνεταιριστικό) κουφάρι! Στον ίδιο χώρο, στο παλιό κτίριο της χρεοκοπημένης Γεωργοένωσης, στεγάζονται και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Εφορίες). Τα παραπάνω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά της κακοδιαχείρισης, που πλήρωσε ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος και ασφαλισμένος. Υπάρχουν κι άλλα αντίστοιχα παραδείγματα με ακριβά και μεγάλα κτίρια που έγιναν την εποχή της εικονικής ευημερίας.

Την ίδια τύχη είχαν και πολλά κτίρια ιδιωτών, τα οποία παρέμειναν κουφάρια. Για παράδειγμα το εμπορικό κέντρο Πάνθεον Πλάζα στον κόμβο της Νίκαιας, τα κτίρια πέριξ του γηπέδου AEL FC ARENA, πολλά από τα παλιά σούπερ μάρκετ ΛΑΡΙΣΑ, κτίρια αντιπροσώπων εταιριών αυτοκινήτων στην παλιά εθνική οδό Λάρισας – Αθηνών και Λάρισας – Τρικάλων, μεγάλα επιχειρηματικά κτίρια ιδιωτών, κ.ά.

Η εποχή αλλάζει, η τεχνολογική πρόοδος δημιουργεί νέα δεδομένα και ανάγκες. Οι δημόσιες υπηρεσίες εάν είχαν εκσυγχρονιστεί και είχαν ψηφιοποιήσει όλα τα στοιχεία και τα αρχεία θα είχαν τεράστιο όφελος, εύκολη πρόσβαση σ’ αυτά και μεγάλη εξοικονόμηση πόρων καθώς οι ανάγκες σε κτίρια θα ήταν μικρότερες. Το ίδιο συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα διότι πολλές από τις καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών τακτοποιούνται διαδικτυακά, ενώ πολλοί πλέον επιλέγουν ηλεκτρονικές αγορές και το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει άρδην.

Δυστυχώς, τα κτίρια – κουφάρια υπενθυμίζουν μια άλλη εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί για όλους πολιτικούς, επιχειρηματίες, ιδιώτες και δείχνουν ακόμη τα δόντια τους σε όλους για τα ακριβά λάθη που έγιναν  και σε συνδυασμό με την κρίση που ακολούθησε δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό οικονομικό κοκτέιλ. Τώρα, οι υπηρεσίες συρρικνώνουν τα έξοδα για τα κτίρια, όπως και οι ιδιώτες. Με μια αργόσυρτη διαδικασία πολλά από τα κουφάρια θα ξαναζωντανέψουν καθώς θα στεγάσουν στους χώρους τους δημόσιες υπηρεσίες (πρώην Γαία), ή νέα επενδυτικά σχέδια ιδιωτών (π.χ. Πάνθεον Πλάζα). Γυρίζει σελίδα ο τόπος.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: