Λάρισα » Μέσα στον Ιούνιο ο ΕΦΚΑ πάει… Φιλιππούπολη
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ GAEA

Μέσα στον Ιούνιο ο ΕΦΚΑ πάει… Φιλιππούπολη

Μέσα στον Ιούνιο ο ΕΦΚΑ πάει… Φιλιππούπολη

Ο κ. Αλέξανδρος Τζιούρης, πρόεδρος Εργαζομένων ΙΚΑ ν. Λάρισας και μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Οι διαδικασίες, πλέον, δείχνουν να έχουν… πάρει το δρόμο τους και η μεταστέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ που βρίσκονται στο κέντρο της Λάρισας – στη συμβολή των πεζοδρόμων Ασκληπιού και Πατρόκλου – φαίνεται πως είναι θέμα λίγου χρόνου.

Για την πορεία της μετακόμισης μιλάει στη larissanet ο Αλέξανδρος Τζιούρης, πρόεδρος Εργαζομένων ΙΚΑ ν. Λάρισας και μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ. Παράλληλα αναφέρεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ασφαλιστικό φορέα, όπως και σε θέματα που άπτονται της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Από τα μέσα Ιουνίου – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – οι Διοικητικές Υπηρεσίες θα μεταφερθούν στη συνοικία της Φιλιππούπολης, στο κτίριο που κάποτε στέγασε το Εμπορικό Κέντρο «Gaea Lifestyle Center», το οποίο είχε δημιουργηθεί από την κραταιά – τότε – Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

«Έως και σήμερα οι Διοικητικές Υπηρεσίες στεγάζονται στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, σε ένα κτίριο μόλις 1.400 τ.μ., υπερφορτωμένο και με προβλήματα λειτουργικότητας»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τζιούρη «η πορεία μεταστέγασης βρίσκεται στο τελικό στάδιο», καθώς οι εργασίες διαμόρφωσης έχουν ολοκληρωθεί, οι πιστοποιήσεις έχουν δοθεί, ενώ οι λοιπές εγκαταστάσεις είναι έτοιμες. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες αναμένονταν να εκδοθεί και η σχετική βεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έγγραφο απαραίτητο για την μετακόμιση.

Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσει στη Λάρισα κλιμάκιο από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του κεντρικού ΕΦΚΑ, το οποίο αφού ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα προχωρήσει στην παραλαβή και παράδοση των νέων χώρων.

Στη συνέχεια το κτίριο στη συμβολή των πεζοδρόμων Ασκληπιού και Πατρόκλου θα αδειάσει πλήρως, ξεκινώντας η εγκατάσταση στον 1ο όροφο του πρώην εμπορικού κέντρου «Gaea».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ ν. Λάρισας εκτιμά πως για την οριστική μετακόμιση θα χρειαστεί ένα τετραήμερο – Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα – στα μέσα Ιουνίου. Μετά απ’ αυτή την σύντομη διακοπή στην εξυπηρέτηση, οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στα νέα γραφεία του ΕΦΚΑ.

Από το «προβληματικό» κτίριο της Ασκληπιού στο άνετο πρώην Gaea

ΠΑΛΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΦΚΑ

Από το παλιό κτίριο του ΙΚΑ επί της Ασκληπιού (επάνω), ο ΕΦΚΑ μετακομίζει στο κτίριο του πρώην εμπορικού κέντρου GAEA στη Φιλιππούπολη (κάτω)

GAEA ΛΑΡΙΣΑΣ

Πιθανή η μετακόμιση – σε επόμενη φάση – των τοπικών γραφείων ΟΓΑ, ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ

Η πορεία για τη μεταστέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ  δεν ήταν ανέφελη, ενώ αποδείχθηκε χρονοβόρα.

Όλα ξεκίνησαν το 2016, όταν έγινε ο σχετικός διαγωνισμός, σε μια εποχή που ακόμη δεν είχε ιδρυθεί ο ΕΦΚΑ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2016 υπογράφηκε η σύμβαση με τους εκκαθαριστές της πρώην ΕΑΣ Λάρισας.

Από τότε καταγράφηκαν καθυστερήσεις αφενός μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον χώρο από την πλευρά των εκκαθαριστών και αφετέρου παρουσιάστηκαν νομικές εκκρεμότητες μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ.

Πλέον όλα αυτά θεωρούνται παρελθόν και από το αμέσως προσεχές διάστημα οι πολίτες θα εξυπηρετούνται στα νέα γραφεία.

Ο κ. Τζιούρης επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη είναι θετική, καθώς «έως και σήμερα οι Διοικητικές Υπηρεσίες στεγάζονται στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, σε ένα κτίριο μόλις 1.400 τ.μ., υπερφορτωμένο και με προβλήματα λειτουργικότητας.

Οι νέοι χώροι είναι πιο άνετοι, καθώς ξεπερνούν τα 2.000 τ.μ., και καλύτερα προσβάσιμοι για τους πολίτες. Θα υπάρχουν εγκαταστάσεις ψύξης και θέρμανσης με φυσικό αέριο, εξαερισμός και δύο ασανσέρ. Στο υπόγειο γκαράζ, μετά από κατάλληλη διαμόρφωση, θα μεταφερθεί το αρχείο του ΙΚΑ που τώρα βρίσκεται στην Ασκληπιού. Παράλληλα, η τιμή του ενοικίου είναι συμφερότερη. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το μεγάλο υπαίθριο πάρκινγκ στο οικόπεδο μεταξύ κτιρίου – 6ου Λυκείου Λάρισας».

Σ’ αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ επισημαίνει πως σε επόμενη φάση μπορεί να υπάρξει μετακόμιση στους χώρους του πρώην εμπορικού κέντρου «Gaea» των τοπικών γραφείων του ΟΓΑ – τώρα στεγάζονται σε κτίριο στη συμβολή των οδών Φαρσάλων και Δήμητρας Τσάτσου – του ΤΣΑΥ – βρίσκεται σε οικοδομή επί της οδού Κουμουνδούρου και του ΤΣΜΕΔΕ – από την οδό Καλλιθέας.

Αυτές οι μεταβολές προϋποθέτουν την απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ, ώστε να ενοικιαστούν επιπλέον χώροι για τα τρία Ταμεία.

Σημειώνεται πως δεν πρόκειται να μεταστεγαστεί το ΕΦΚΑ Ανατολικής Λάρισας, που τώρα βρίσκεται σε οικοδομή στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

«Διαφωνούμε με την παραχώρηση του οικοπέδου πρώην ΙΚΑ»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ δηλώνει πως «το πρώτο μέλημά μας παραμένει η ανέγερση νέου ιδιόκτητου κτιρίου στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου με εμβαδόν 2.050 τ.μ., το οποίο έχει υψηλό συντελεστή δόμησης (2,9). Άλλωστε για τη δημιουργία αυτού του κτιρίου εκδόθηκε άδεια οικοδομής από πενταετίας, η οποία στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ».

Μάλιστα, ο κ. Τζιούρης αναφέρεται και σε όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Τάσου Πετρόπουλου και του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη για παραχώρηση του συγκεκριμένου οικοπέδου στον Δήμο και επισημαίνει πως «διαφωνούμε με αυτήν την εξέλιξη. Σε περίπτωση παραχώρησης χάνεται η άδεια οικοδομής που ήδη υπάρχει. Το οικόπεδο ανήκει στον ΕΦΚΑ και θα πρέπει να υπάρξουν ανταποδοτικά ωφελήματα υπέρ του φορέα».

Αυτά είναι τα προβλήματα των εργαζομένων…

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης με τον κ. Τζιούρη γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ασφαλιστικό φορέα με πρώτο αυτό της έλλειψης καθαριότητας από τις αρχές του 2018: «Επί τέσσερις μήνες δεν γίνεται καθαριότητα, καθώς έχουν λήξει οι σχετικές συμβάσεις, ενώ οι εργαζόμενοι καθαρίζουμε ό,τι μπορούμε στον χώρο του ο καθένας. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εγκυμονεί κινδύνους για την υγιεινή τόσο των υπαλλήλων, όσο και των πολιτών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία περισσότεροι από 200 – 300 ασφαλισμένοι».

Σε ότι αφορά το επίπεδο κάλυψης σε προσωπικό ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρει ότι «είμαστε αρκετά καλά. Λίγες ελλείψεις διαπιστώνονται μόνο στον ΕΦΚΑ Ανατολικής Λάρισας».

Ο κ. Τζιούρης κάνει λόγο για μεγάλο φόρτο εργασίας των υπαλλήλων: «Αυτό οφείλεται στην ανάγκη να βγουν οι συντάξεις και δεν πρόκειται μόνο για αιτήματα από το ν. Λάρισας. Εδώ βγαίνουν και οι αποφάσεις συνταξιοδότησης από περιοχές της χώρας όπου τα καταστήματα ΕΦΚΑ είναι υποστελεχωμένα όπως οι Άγιοι Ανάργυροι Αττικής και το Ηράκλειο Κρήτης.

Παράλληλα, μεγάλη είναι καθημερινά η προσέλευση στο Μητρώο, καθώς οι ασφαλισμένοι θέλουν να λάβουν αντίγραφα με τα ένσημα, τις μεταβολές κλπ.

Στα παραπάνω προστίθενται οι καθημερινοί έλεγχοι από εργαζόμενους του ΕΦΚΑ τόσο σε κοινές επιχειρήσεις, όσο και σε οικοδομοτεχνικά έργα. Αυτοί οι έλεγχοι είναι και επιτόπιοι, όπως και εσωτερικοί με διασταύρωση στοιχείων, εγγράφων κ.α.

Συνάμα, καταγράφονται πολλές περιπτώσεις χαμένων βιβλιαρίων ενσήμων και η διαδικασία για τους παλαιότερους ασφαλισμένους που τα διέθεταν είναι αρκετά χρονοβόρα.

Μία ακόμη πηγή δυσκολίας είναι το γεγονός ότι μέρος του Αρχείου βρίσκεται σε διαφορετικό κτίριο, στο ύψος της υπόγειας διάβασης της οδού Φαρσάλων».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ ζητάει την κατανόηση των πολιτών, καθώς «καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους οφείλονται στην έλλειψη εγκυκλίων και οδηγιών από την κεντρική διοίκηση».

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: