Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λαρισαίων για τον «Κλεισθένη 1»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λαρισαίων για τον «Κλεισθένη 1»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λαρισαίων για τον «Κλεισθένη 1»

Ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λαρισαίων για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που αναφέρει:

«Αυτό που φάνηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων με θέμα το νέο νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», είναι η ουσιαστική συμφωνία όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, στα βασικά του νομοσχεδίου (ν/σ). Αναδείχθηκε η πλήρη συνταύτιση τους στους βασικούς στόχους της νέας μεταρρύθμισης που επί της ουσίας ενισχύει την ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών, επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανοίγει το δρόμο για άμεση εμπλοκή των Δήμων σε επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε ως μέτοχος, είτε ακόμη και ως παραγωγός σε νευραλγικούς τομείς, όπως πχ. στην ενέργεια.

Όλες οι παρατάξεις που στηρίζονται από τους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΑΝ.ΕΛ., ΛΑΕ, συμφώνησαν ότι πρέπει να φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών και νέα βάρη, πχ. η υπηρεσία πρασίνου, όπου θα γίνει ανταποδοτική και που για τους Λαρισαίους θα σημάνει 2,5εκ ευρώ επιπλέον ετήσια επιβάρυνση. Ταυτόχρονα όλοι τους, δημοτική αρχή και οι υπόλοιποι, ομονοούν ότι η χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ, παρά το ότι είναι μειωμένη κατά 62%, θα πρέπει να συνδεθεί με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ ορισμένοι όπως ο πρώην δήμαρχος κ. Τζανακούλης προχώρησε παραπέρα λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους όπως και μεγαλύτερη φοροεισπρακτική και επιχειρηματική δυνατότητα. Πάνω σ’ αυτή τη λογική της «αποκέντρωσης» στηρίχτηκε όλα αυτά τα χρόνια η μετατροπή των δήμων σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, προωθώντας ακόμη περισσότερο τη καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, απαλλάσσοντας το κεντρικό κράτος από σημαντικές αρμοδιότητες και ευθύνες πχ. πρόνοια, ενώ σχεδιάζεται και το πέρασμα της Π.Φ. Υγείας, νοσοκομείων, νηπιαγωγείων κτλ.

Φυσικά δεν απέφυγαν τις αποπροσανατολιστικές σκιαμαχίες οι υποστηρικτές από τη μια μεριά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για την απλή αναλογική, και τις ΝΔ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (κ.κ. Καραλαριώτου, Νασιώκας,) από την άλλη. Τελικά απ’ ότι φάνηκε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ  θέλουν πραγματικά την απλή αναλογική. Όχι στην λογική των δήθεν «δημοκρατικών ευαισθησιών», που εξέφρασαν χθες ορισμένοι (όπως ο δήμαρχος) που κατά τα άλλα  θέλει την απλή αναλογική «άδολη» και ύστερα μιλούσε για πλαφόν εισόδου και υποψηφίων, αλλά στη λογική της ισότιμης ψήφου για όλους τους συνδυασμούς. Δηλαδή, ότι ψηφίζει ο κόσμος την Κυριακή αυτό να παίρνει ο καθένας. Διότι ορισμένοι απεργάζονται και άλλα σενάρια πχ. πλαφόν εισόδου, μπόνους εδρών τη Β’ Κυριακή, μπόνους στις επιτροπές διοίκησης του Δήμου, Άλλοι πάλι το τερμάτισαν όπως λ.χ. οι κ.κ. Διαμάντος, Ξηρομερίτης ζητώντας να μην επιτρέπεται να κατεβαίνουν κομματικοί – παραταξιακοί συνδυασμοί, αλλά ενιαία ψηφοδέλτια. Εν’ κατακλείδι η πλειοψηφία τους (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) συμφώνησαν ότι η απλή αναλογική είναι καλή, αρκεί να μην εφαρμόζεται.

Μπορεί να γκρίνιαξαν ορισμένοι για τον τρόπο διορισμού του ελεγκτή νομιμότητας, αλλά υπερθεμάτισαν για το ρόλο του παρατηρητηρίου όπως και για το ύψος των ανέλεγκτων πόρων που αυξάνεται στις 120.000ευρώ. Ενώ δεν έβγαλαν άχνα για το άρθρο που παραμένει και που επιτρέπει να παύονται αιρετοί και όργανα “για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού” και μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον δεν «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» του αστικού κράτους, για όποιον κοίταξε προς την μεριά των λαϊκών αναγκών.

Κατά τα άλλα για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΗΜΑ  ΑΛΛΑΓΗΣ, ΛΑΕ, κ.α. καλλιέργησε αυταπάτες περί λαϊκής συμμετοχής. «Συμμετοχή του πολίτη» όμως με βάση και το Ν/Σ σημαίνει συνενοχή του στην αντιλαϊκή πολιτική. Ότι βάζει πλάτη, για να ασκηθεί πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, σε βάρος του. Εδώ περιλαμβάνονται τα περίφημα δημοψηφίσματα που μπορεί να προκηρύξουν τα όργανα της Τ.Δ και που το διακύβευμα τους θα φτάνει μέχρι το αν θα δημιουργηθεί ή όχι MALL σε μια περιοχή!

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη και μ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όπως ήταν αντίθετη και στα προηγούμενα «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» και «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Ο θεσμός της τοπικής διοίκησης είναι μηχανισμός του αστικού κράτους και γι’ αυτό αντιδραστικός. Δεν έχουμε και δεν καλλιεργούμε αυταπάτες ότι θα αλλάξει με τη συμμετοχή από μέσα. Άλλωστε αυτό αποδεικνύετε πολύ εύκολα από τα έργα και τις ημέρες εκείνων που ισχυρίζονταν το αντίθετο. Αυτό οι κομμουνιστές και οι συνεργαζόμενοι μαζί τους στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης το ξέρουμε και συνειδητά συμμετέχουμε για να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, επιφέροντας έστω και κάποια μικρή ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα, αλλά κυρίως για να συσπειρώσουμε δυνάμεις για τη συνολική ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Στα πλαίσια αυτά στεκόμαστε απέναντι στην πόλωση που επιχειρείτε, από τη μια μεριά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και από την άλλη ΝΔ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΕΔΕ κτλ. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λαρισαίων μ’ αυτές τις θέσεις απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και διεκδίκησης, ενάντια σε κυβέρνηση και δημοτική αρχή που στηρίζει τις αντιδραστικές ανατροπές. Διεκδικούμε άμεσα αιτήματα κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου καταθέτοντας στο λαό της Λάρισας ένα πλαίσιο πάλης που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες του.

•ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ.

•ΑΝΤΙΤΑΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

•ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΤΩΝ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΣΕΠ.  ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

•ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ (ΥΓΕΙΑΣ–ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

•ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΜΕ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

•ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ Σ΄ ΑΥΤΟΥΣ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

•ΠΛΗΡΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

•ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.

•ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – ΣΕΙΣΜΟΥΣ – ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.

•ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΛΠ».

Διαβάστε επίσης: