Κόσμος » Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το Ιράν

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το Ιράν

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το Ιράν

Tην απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοίνωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν- που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας- στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, ενώ προειδοποίησε ότι κυρώσεις θα υποστούν και όσες χώρες βοηθήσουν το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Τραμπ υπογράφει το διάταγμα που επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν -AP Photo/Evan Vucci

Για μία ακόμη φορά, ο Τραμπ επιτέθηκε στη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015, επί ημερών Μπαράκ Ομπάμα. Τη χαρακτήρισε καταστροφική, σάπια και μεγάλη ντροπή για κάθε Αμερικανό πολίτη. «Εχουμε αποδείξεις ότι ήταν ψέμα η υπόσχεση του Ιράν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Αυτή η συμφωνία δεν θα φέρει ποτέ την ειρήνη», είπε και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυξήθηκε κατά περίπου 40% ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τεχεράνης, όπως και ότι κατασκεύασε νέους πυραύλους.

Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάνοντας αναφορά σε Χεζμπολάχ, Χαμάς, Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα, που- σημείωσε- έχουν βομβαρδίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σκοτώσει στρατιώτες, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες.

«Αν επιτρέψω να παραμείνει αυτή η συμφωνία, σύντομα θα υπάρξει κούρσα πυρηνικών στη Μέση Ανατολή», είπε ακόμη, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον όμηρος σε έναν πυρηνικό εκβιασμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε ένα καθεστώς να έχει τα πιο θανατηφόρα όπλα».

Παράλληλα, τόνισε ότι θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα: «Οι ΗΠΑ δεν κάνουν πια κενές απειλές. Οταν δίνω υποσχέσεις τις κρατάω», είπε και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της για να βρεθεί μία εποικοδομητική λύση με διάρκεια για την πυρηνική απειλή του Ιράν και το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.

Προειδοποίησε όμως την Τεχεράνη ότι αν συνεχίσει «Θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι είχε ποτέ έως τώρα».

Η αντίδραση του Ιράν: Παράνομη η απόφαση Τραμπ -Εμείς παραμένουμε στη συμφωνία

Ως παράνομη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί την απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Ρουχανί, ο οποίος μίλησε λίγη ώρα αφότου ολοκλήρωσε το διάγγελμά του ο Τραμπ, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.

Νετανιάχου: Θαραλλέα και σωστή η απόφαση

«Θαρραλέα» και «σωστή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ισραήλ «εκτιμά βαθιά» την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «συνταγή για την καταστροφή» τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.

Τουσκ: Η Ευρώπη θα συζητήσει την απόφαση Τραμπ στη Σύνοδο στη Σόφια

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τουσκ στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ζήτημα στη Σύνοδο στη Σόφια, την επόμενη εβδομάδα,

«Οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία του Ιράν αλλά και το θέμα του εμπορίου θα έχουν μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν αμφότερα τα ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής στη Σόφια, την επόμενη εβδομάδα», έγραψε στο Twitter.