Λάρισα » Δημοτικό Συμβούλιο: «Διάλογος και βελτιώσεις για «Κλεισθένη»
ΕΓΙΝΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοτικό Συμβούλιο: «Διάλογος και βελτιώσεις για «Κλεισθένη»

Δημοτικό Συμβούλιο: «Διάλογος και βελτιώσεις για «Κλεισθένη»

Με βασικό θέμα το σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση τον «Κλεισθένη 1» ασχολήθηκε σήμερα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Μάλιστα η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κοινού ψηφίσματος για τις αλλαγές που επιβάλλονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι έκαναν λόγο για ουσιαστικές αλλαγές και άλλοι για απόσυρσή του.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης άνοιξε την συζήτηση για το θέμα με ευθεία επίθεση κατά της ΚΕΔΕ αλλά και του πρόεδρου της Γιώργου Πατούλη τονίζοντας ότι «το έγγραφο που συνόδευε το σχέδιο νόμου και ήταν από την ΚΕΔΕ δημιουργεί πόλωση στα δημοτικά συμβούλια». Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί βάση για συζήτηση, είμαι μια θετική τομή», παρατήρησε. Όμως ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις με διάλογο και χωρίς «πολεμική διάθεση». Ο δήμαρχος Λαρισαίων μιλώντας για την απλή αναλογική που εισάγει ο νόμος στην Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι χρειάζεται βελτιώσεις που να δίνουν ένα μικρό μπόνους στον συνδυασμό που θα πλειοψηφήσει. Μάλιστα ζήτησε να μη υπάρχει απλή αναλογική στις επιτροπές.  Μάλιστα αναγνώρισε και αρκετά θετικά στο νομοσχέδιο.

Δημοτικό Συμβούλιο 2

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανέναρξη του διαλόγου εξ’ αρχής. Μάλιστα παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά μόνο την απλή αναλογική άρα «δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μεταρρύθμιση». Μάλιστα αναφορικά με το εκλογικό σύστημα που εισάγει ο νόμος αναρωτήθηκε « τί είδους συναλλαγές θα γίνουν την δεύτερη Κυριακή με το σύστημα που προτείνεται;. Πρέπει να βρεθεί ένα άλλο εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση», κατέληξε.

Δημοτικό Συμβούλιο 3

Ο Πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης χαρακτήρισε το σχέδιο άτολμο ια σχολίασε ότι «δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορεί όλη η προοδευτικότητα της κυβέρνησης να εξαντλείται στο σύστημα εκλογής».

Δημοτικό Συμβούλιο 6

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα- Ανθρώπινη Πόλη» Έκτορας Νασιώκας σημείωσε ότι στην Αυτοδιοίκηση υπάρχουν ανάγκες για αλλαγές. «Ο Κλεισθένης είναι παρέμβαση δεν είναι μεταρρύθμιση. Δεν είναι καλοπροαίρετο να έρχεται ενώ έχουμε μπροστά μας εκλογές», παρατήρησε. Κατέληξε λέγοντας ότι η πολυδιάσπαση της απλής αναλογικής δεν θα βοηθήσει τους δήμους, «για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης», ξεκαθάρισε ο κ. Νασιώκας.

ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» Ντίνος Διαμάντος δήλωσε υπέρμαχος των αλλαγών σημειώνοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται ανοιχτός διάλογος». Μάλιστα φάνηκε να συμφωνεί με την απλή αναλογική που φέρνει το νομοσχέδιο ως τρόπο για την εκλογή.

Δημοτικό Συμβούλιο 4

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πέτρος Κρίκης μιλώντας για το νομοσχέδιο επισήμανε ότι «στόχος του είναι στη Αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε περισσότερα σχήματα».