Λάρισα » Μπαργιώτας για τσίπουρο: «Fake news ή fake υποσχέσεις;»
ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μπαργιώτας για τσίπουρο: «Fake news ή fake υποσχέσεις;»

Μπαργιώτας για τσίπουρο: «Fake news ή fake υποσχέσεις;»

Σε δήλωση – απάντηση του Κώστα Μπαργιώτα, βουλευτή Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής – μετά από χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με την οποία διαψεύδονταν πιθανότητα αύξησης φορολόγησης στο τσίπουρο  – επισημαίνονται τα εξής:

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Τύρναβο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δήλωσε πρόθυμος να αντικαταστήσει τον φόρο στο εμφιαλωμένο κρασί με ένα νέο, υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο. Εξέδωσα ανακοίνωσα τονίζοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί ταφόπλακα για το επάγγελμα των αμπελουργών. Εάν αυξηθεί ο φόρος στο χύμα τσίπουρο, μόνο στον Τύρναβο θα εγκαταλειφθούν πάνω από 12.000 στρέμματα με αμπέλια και πάνω από 200.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Σήμερα, το βράσιμο στο τσίπουρο κρατά στο επάγγελμα του αμπελουργού μικροκαλλιεργητές και στηρίζει πάνω από 25.000 οικογένειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας διέψευσε την τοποθέτηση του Υπουργού ως «fake news» και με εγκάλεσε  ότι βιάστηκα να ζητήσω «τον λόγο από την κυβέρνηση!». Παραθέτω αυτολεξεί το απόσπασμα της δήλωσης του Υπουργού «Είναι δική μου εντύπωση πως σε μια πρώτη κίνηση που θα συνοδεύει τη διακίνηση του τσίπουρου εκτός του τόπου παραγωγής με στοιχεία φορολογικά, δηλαδή με τυποποιημένη διαδικασία, εάν συνοδευτεί και από την αύξηση του φόρου από τα 57 λεπτά να πάμε, δική μου άποψη είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στα 6 ευρώ το λίτρο, τότε λοιπόν θα μπορέσουμε και να βάλουμε τάξη στο τσίπουρο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα έσοδα από πλευράς του δημοσίου από τον φόρο του τσίπουρου σε σχέση με τα έσοδα που έχουμε πάρει από τη φορολόγηση του κρασιού».

Για τους γνωρίζοντες ελληνικά, η δήλωση του Υπουργού όχι μόνο δεν συνιστά «fake news», αντίθετα αποτελεί πλήρη ομολογία των fake κυβερνητικών υποσχέσεων προς τον αγροτικό κόσμο για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και στήριξη των αμπελουργών. «Fake news» ήταν και ο φόρος στο κρασί, μέχρι που έγινε αληθινός βρόχος για τους μικρούς παραγωγούς από την κυβέρνηση. Αλήθεια, τελικά θα ανακληθεί ο φόρος στο κρασί και πότε;».

Παράλληλα, ο Λαρισαίος βουλευτής κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ίδιο θέμα, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

«Το βασικό ερώτημα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο θέτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Τύρναβο ο Υπουργός δήλωσε –μεταξύ άλλων-: «Είναι δική μου εντύπωση πως σε μια πρώτη κίνηση που θα συνοδεύει τη διακίνηση του τσίπουρου εκτός του τόπου παραγωγής με στοιχεία φορολογικά, δηλαδή με τυποποιημένη διαδικασία, εάν συνοδευτεί και από την αύξηση του φόρου από τα 57 λεπτά να πάμε, δική μου άποψη είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στα 6 ευρώ το λίτρο, τότε λοιπόν θα μπορέσουμε  και να βάλουμε τάξη στο τσίπουρο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα έσοδα από πλευράς του δημοσίου από τον φόρο του τσίπουρου σε σχέση με τα έσοδα που έχουμε πάρει από τη φορολόγηση του κρασιού».

Πρότεινε, δηλαδή, να αντικατασταθεί ο φόρος στο εμφιαλωμένο κρασί με ένα νέο, υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο. Αυτό λέγεται αρχή του ισοδύναμου πλήγματος. Ο φόρος στο κρασί πρέπει να καταργηθεί άμεσα χωρίς ισοδύναμες, καινούριες καταστροφές. Εάν αυξηθεί τελικά ο φόρος στο χύμα τσίπουρο, μόνο για τον Τύρναβο σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν πάνω από 12.000 στρέμματα με αμπέλια και πάνω από 200.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Σήμερα, το βράσιμο στο τσίπουρο κρατά στο επάγγελμα του αμπελουργού μικροκαλλιεργητές και στηρίζει πάνω από 25.000 οικογένειες. Το δε επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο είναι παντελώς αβάσιμο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Περιμένουμε να έρθει ο κ. Αποστόλου στη Βουλή και να ξεκαθαρίσει: 1) Επιμένει στις δηλώσεις που έκανε στον Τύρναβο; Σκοπεύει όντως να αυξήσει τον φόρο στο χύμα τσίπουρο των «διήμερων» από τα 57 λεπτά στα 6 ευρώ; 2) Έχει έρθει σε συνεννόηση με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με τις προτάσεις της;»