Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Όλα μαύρα. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Όλα μαύρα. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Όλα μαύρα. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

«Πρέπει να βγάλεις μια προσφορά για παροχή υπηρεσίας χωρίς απόδειξη» μου συνέστησε κάποιος φίλος, συμβουλεύοντας με πώς να αυξήσω τα έσοδα μιας δραστηριότητας. «Εννοείς να φοροδιαφύγω» του απάντησα. «Εννοώ να αμυνθείς» ήταν η αποστομωτική απόκριση του.

Συνειδητοποίησα ότι η φοροδιαφυγή επανέρχεται στην αγορά και μάλιστα δριμύτερη. Αυτή τη φορά, όχι σαν βολικός τρόπος για να αυξήσεις τα έσοδα κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά σαν νομιμοποιημένη αντίδραση στην «επίθεση» που έχει εξαπολύσει το ελληνικό κράτος στους επαγγελματίες, μέσω της υπερβολικής φορολόγησης. Φυσικά έχει λογική. Όταν είσαι υποχρεωμένος να επιστρέφεις το 55 έως 70 τοις εκατό των εσόδων σου σε φόρους και εισφορές, ψάχνεις να βρεις τρόπους να αμυνθείς. Κι ο τρόπος είναι απλός: Προσφορά με έκπτωση για το μαύρο χρήμα.

Ωστόσο, το μαύρο χρήμα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα διαβρωτικός κίνδυνος σε μια οικονομία: Τα δημόσια οικονομικά πέφτουν, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες του κράτους παραμένουν σταθερές: Μισθοί, συντάξεις και δαπάνες που βαραίνουν έναν κρατικό προϋπολογισμό, θεωρούνται στη συνείδηση της κοινωνίας μεγέθη ανελαστικά. Κάθε μείωση στις συντάξεις, κάθε περικοπή στο χώρο της υγείας ή της παιδείας, ακόμα και οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, είναι αιτίες πολέμου. Όμως είναι ταυτόχρονα και αυτονόητα μέτρα, κάθε φορά που αδειάζουν τα δημόσια ταμεία, λόγω της αύξησης στην κυκλοφορία του μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση μοιάζει με το αυγό του Κολόμβου. Δεν είμαι σίγουρος αν η υψηλή φορολογία φέρνει περισσότερη φοροδιαφυγή, ή αν η μεγάλη φοροδιαφυγή προκαλεί αύξηση της φορολογίας. Ξέρω σίγουρα ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Και τα δύο οδηγούν προοδευτικά σε κατάρρευση μιας οικονομίας, η οποία είναι ούτως ή άλλως εύθραυστη. Και είναι εύθραυστη κυρίως επειδή λείπει η εμπιστοσύνη. Ούτε το κράτος εμπιστεύεται τον επαγγελματία (τον θεωρεί εξ’ αντικειμένου φοροκλέφτη) ούτε ο επαγγελματίας εμπιστεύεται το κράτος (το θεωρεί εξ’ αντικειμένου σπάταλο και άδικο στην κατανομή των βαρών). Και στις δύο πλευρές η έλλειψη εμπιστοσύνης προκαλεί ένα καθοδικό σπιράλ το οποίο σπρώχνει την οικονομία σε καταστροφή. Μη με ρωτήσετε τη λύση. Μπορώ να σας πω μόνο το αποτέλεσμα: Τα «μαύρα» λεφτά στην αγορά οδηγούν στο μαύρο την ίδια την οικονομία. Και στο τέλος όλοι έχουν δίκιο κι όλοι άδικο μαζί…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: