Λάρισα » Υπόμνημα για επίδομα σε 197 απολυμένους των ΣΜ «Λάρισα»

Υπόμνημα για επίδομα σε 197 απολυμένους των ΣΜ «Λάρισα»

Υπόμνημα για επίδομα σε 197 απολυμένους των ΣΜ «Λάρισα»

Με αφορμή την χτεσινή επίσκεψη της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ, κας Καραμεσίνη στην Περιφέρεια, η σωματειακή επιτροπή των απολυμένων ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ, κατέθεσε υπόμνημα του Σωματείου όπου εκθέτει αίτημα για την λήψη μέτρων από τον ΟΑΕΔ,  ώστε να χορηγηθεί το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 1000 ευρώ και στους 197 απολυμένους που δεν το έλαβαν.

«Σύμφωνα με το ΔΣ του ΟΑΕΔ, δε μπορεί να χορηγηθεί ένα τέτοιο επίδομα σε απολυμένους οι οποίοι δεν είναι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Κάτι που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί νωρίτερα, ούτως ώστε όλοι οι απολυμένοι της τοπικής αλυσίδας να το λάβουν, χωρίς εξαιρέσεις, μιας και οι αρνητικές συνέπειες τις κατάστασης δεν εξαίρεσαν κανέναν από αυτούς.

Το αίτημά μας έχει να κάνει με την αποδέσμευση του από τον συγκεκριμένο κωδικό του ΟΑΕΔ και μεταφορά του σε άλλο κωδικό, ακόμα και μεταφορά σε άλλο Υπουργείο αν χρειαστεί, ούτως ώστε να μπορεί να διατεθεί σε όλους τους δικαιούχους.

Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί πολιτική απόφαση και βούληση. Για το λόγο αυτό το υπόμνημα κοινοποιήθηκε εκτός από την Διοικήτρια του ΟΑΕΔ και στον Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας κο Νεφελούδη.

Επίσης κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, κα Τσιούρβα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικα, στο υπόμνημα προς την κ. Καραμεσίνη επισημαίνονται τα εξής:

«ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και οι πρώην εργαζόμενοι της τοπικής αλυσίδας ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ, αιτούμαστε την παρέμβαση από την πλευρά της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, για την χορήγηση έκτακτου εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ και στους υπόλοιπους 197 πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ. Αιτούμαστε την παρέμβασή σας ούτως ώστε να συζητηθεί το παραπάνω θέμα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα μη λήψης του επιδόματος από όλους τους δικαιούχους.

Το έκτακτο αυτό επίδομα σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 3455 2016, περιγράφει τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληροί ένας πρώην απολυμένος για να λάβει το επίδομα αυτό. Για το Σύλλογο είναι αδιανόητο να μπαίνουν προϋποθέσεις για το ποιοι από τους εν λόγω απολυμένους θα είναι δικαιούχοι, αφού δικαιούχοι πρέπει να είναι όλοι όσοι ήταν απλήρωτοι πριν την πτώχευση της επιχείρησης και όσοι πήραν απόλυση από τον σύνδικο της πτώχευσης, χωρίς αποζημίωση, δηλαδή οι 562 απολυμένοι, των οποίων τα στοιχεία περιγράφονται στον πίνακα που έχουμε καταθέσει ως Σωματείο, τόσο στον ΟΑΕΔ, όσο και στο Υπουργείο Εργασίας. 197 πρώην εργαζόμενοι της εν λόγω επιχείρησης, με τα κριτήρια του ΦΕΚ, δεν έλαβαν το επίδομα αυτό, διότι την χρονική στιγμή που δόθηκε δεν ήταν γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, συγκεκριμένα στις 15.12.2016, (ημερομηνία δημοσίευσης ΦΕΚ).

Η ένστασή μας έχει να κάνει με αυτούς τους  απολυμένους, που για κάποιο λόγο στις 15.12.2016 δεν ήταν γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να μη θεωρηθούν δικαιούχοι του επιδόματος. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όσοι δεν ανανέωσαν την κάρτα ανεργίας τους για κάποιους μήνες μέσα στο χρονικό διάστημα από την ημέρα που έλαβαν την απόλυσή τους από τον σύνδικο, έως και 15.12.2016, αυτοί που 3 και 4 χρόνια μετά την απόλυσή τους βγήκαν στη σύνταξη, αλλά και αυτοί που βρήκαν για κάποιο χρονικό διάστημα δουλειά, δηλαδή στις 15.12.2016 εργάζονταν, λίγο μετά ήταν πάλι άνεργοι και ήταν γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αλλά αποκλείστηκαν από το δικαίωμα της λήψης του επιδόματος.

Όσον αφορά το επίδομα, μέχρι σήμερα 365 από τους 562 έχουν λάβει το έκτακτο εφάπαξ επίδομα, ενώ το ποσό που έχει πιστωθεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό του ΟΑΕΔ για να διανεμηθεί, προέβλεπε όλους τους απολυμένους, αφού η πίστωση έγινε πριν την περιγραφή των προϋποθέσεων και προέβλεπε το συνολικό αριθμό των απολυμένων.

Μετά την διασταλτική ερμηνεία των σχετικών ΦΕΚ από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, η οριστική & τελική κατάσταση έχει ως εξής:

Αρχική λίστα = 562 πρώην εργαζόμενοι.

Α’ πληρωμή = 272 εργαζόμενοι,

Β’ πληρωμή = 1 εργαζόμενος,

Γ’ πληρωμή = 8 εργαζόμενοι,

Δ’ πληρωμή = 71

& Ε’ πληρωμή = 13 εργαζόμενοι.

Σύνολο = 365.

Όλη αυτή η κατάσταση προκύπτει από το ότι το εν λόγω επίδομα δεν δόθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων της τοπικής αλυσίδας δηλαδή το 2013 (όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις απλήρωτων ή απολυμένων επιχειρήσεων, στον κλάδο ή και σε άλλους κλάδους), αλλά 4 χρόνια μετά (αρχές του 2017). Από την στιγμή που πάρθηκε απόφαση να δοθεί έκτακτη ενίσχυση, δεν είναι δίκαιο ένας αρκετά μεγάλος αριθμός δικαιούχων (197)  να αποκλείονται, διότι οι συνέπειες της χρόνιας απλήρωτης εργασίας, αλλά και του κλεισίματος της αλυσίδας, επιβάρυναν όλους τους πρώην εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις και τους 562.

Αιτούμαστε το Υπουργείο Εργασίας να προνοήσει και για τους υπόλοιπους 197 απολυμένους της συγκεκριμένης επιχείρησης, να προχωρήσουν σε ΦΕΚ που να περιγράφει και εκείνους που αποκλείονται σύμφωνα με το προηγούμενο ΦΕΚ, με μοναδικά κριτήρια την αποδεδειγμένη εργασιακή σχέση τους με την επιχείρηση και την απόλυσή τους από τον σύνδικο της πτώχευσης. Το αν είναι ακόμη σήμερα άνεργοι ή όχι δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο. Διεκδικούμε τα χρήματα που έχουν πιστωθεί να αξιοποιηθούν για τον σκοπό για τον οποίο πιστώθηκαν και να αποδοθούν στους απολυμένους των ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ.

Σε ανάλογη παρέμβασή μας, ένα χρόνο πριν στην κα Αντωνοπούλου η απάντηση που πήραμε ήταν: «Ότι έλαβαν, έλαβαν από επιδόματα οι πρώην εργαζόμενοι των ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ….», επικαλούμενη και την προνομιακή τους κατάσταση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποστήριξης των απολυμένων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, στο οποίο έχουν ενταχθεί από το 2015. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης των απολυμένων για να αποκτήσουν εφόδια για να ξαναβγούν στην αγορά εργασίας, αλλά και κίνητρα για να ανοίξουν δικιά τους επιχείρηση.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε τέλος του 2017, αρχές του 2018 και σήμερα που έχει φτάσει στο τέλος του, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πούμε ότι ο απολογισμός είναι αρνητικός για τους πρώην εργαζόμενους των ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ. Οι περισσότεροι από τους μισούς δεν πήραν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια, ιδιαίτερα στον δεύτερο κύκλο σεμιναρίων λόγω δυσκολίας προσαρμογής του προγράμματος των μαθημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες των δικαιούχων, αφήνοντας απ’ έξω ακόμα και αυτούς που πήραν σύνταξη μετά την πτώχευση της επιχείρησης, όντας όμως σε παραγωγική ηλικία και αποκλείοντας τους από το δικαίωμα συμμετοχής τους,  αφού πλέον ένας συνταξιούχος μπορεί να δουλέψει αν θέλει και μετά την σύνταξη.

Όσον αφορά την επιδότηση για άνοιγμα νέων επιχειρήσεων που προέβλεπε το πρόγραμμα, μόλις 12 αιτήσεις έγιναν δεκτές. Τα προνόμια που παρείχε το εν λόγω πρόγραμμα δεν απορροφήθηκαν από την πλειοψηφία των πρώην απολυμένων, χωρίς να ληφθούν κατά τη γνώμη μας όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, ούτως ώστε να καταφέρουν όσο γίνεται περισσότεροι από τους δικαιούχους να συμμετέχουν, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από το κονδύλι να επιστραφεί πίσω στο ευρωπαϊκό ταμείο αναξιοποίητο.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς των ακινήτων της τοπικής αλυσίδας, είναι γνωστό ότι μια τέτοια διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, με άγνωστο το πότε και αν θα πάρουν κάποια (σίγουρα όχι όλα) από τα χρήματα που τους χρωστάει η επιχείρηση, 15 μισθούς δεδουλευμένα συν αποζημιώσεις απόλυσης. Επίσης άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα το καθεστώς που θα ισχύσει στην εν λόγω πτώχευση. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε τελευταία μοίρα, σε αντίθεση με δημόσιο, τράπεζες κι όχι με τον παλιό νόμο όπως θα έπρεπε κανονικά, όπου οι εργαζόμενοι ήταν σε ευνοϊκότερη θέση.

Σύμφωνα  με τα παραπάνω, αλλά και αξιοποιώντας την παράγραφο2 του άρθρου 2 του ΦΕΚ, η οποία αναφέρει ότι «……2. Οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει μεταξύ των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 1 και του ΟΑΕΔ επιλύεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ.», αιτούμαστε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, να προχωρήσει στην λήψη απόφασης, ούτως ώστε και οι υπόλοιποι 197 απολυμένοι, να λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση των 1000 ευρώ, έστω κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί το υπόλοιπο του ποσού που προβλέπεται για το σκοπό αυτό σε άλλο κωδικό, ή ακόμα και σε άλλο Υπουργείο. Πιστεύουμε ότι είναι ένα αίτημα άμεσα υλοποιήσιμο, αρκεί η συζήτηση στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και η λήψη θετικής για τους απολυμένους απόφασης γι’ αυτό, με δεδομένου ότι τα χρήματα υπάρχουν κι έχουν πιστωθεί στον συγκεκριμένο κωδικό του Οργανισμού.

Παρακαλούμε για τη θετική σας ανταπόκριση».

Διαβάστε επίσης: