Πολιτισμός » Παρατείνεται η έκθεση «γραμμισμός ΙΙ»

Παρατείνεται η έκθεση «γραμμισμός ΙΙ»

Παρατείνεται η έκθεση «γραμμισμός ΙΙ»

Χρήστος Σαμαράς: Σύγχρονος ζωγράφος ο Ιωάννης Κυπαρισσούς

Μέχρι τις 12 Μαΐου παρατάθηκε η έκθεση «γραμμισμός ΙΙ» του Λαρισαίου γιατρού και συλλέκτη Ιωάννη Κυπαρισσούς. Η έκθεση λειτουργεί στην Art gallery Μαργώνη.

ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο Λαρισαίος ζωγράφος Χρήστος Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει επί σειρά ετών το έργο του Ι. Κυπαρισσού, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης υπογράμμισε: «Η συγκεκριμένη δουλειά δεν εγκλωβίζεται στα όρια του φακού του μικροσκοπίου, αλλάζουν οι κλίμακες και την ζωγραφική του δεν την καθορίζει το τυχαίο, είναι θα έλεγα μια ζωγραφική ενός ανθρώπου που τελικά αποφασίζει να εκφρασθεί με όρους και κανόνες που επιτάσσει η ίδια η ζωγραφική. Είναι στην βάση της μια οπτική ζωγραφική αυτό που λέμε «op art» ανεικονική, άπστρε και εκείνο που την χαρακτηρίζει είναι η ιδιότυπη γραφή της».
Ο Χρήστος Σαμαράς προσεγγίζει με δυο τρόπους την ζωγραφική του Κυπαρισσού, ένα τεχνολογικό που ονομάζει ανόργανη ζωγραφική, που παρομοιάζει τις γραμμές σαν μεταλλικά ελάσματα, που οι χρωματισμοί τους δεν έχουν το χρώμα της παλέτας αλλά τους ιριδισμούς που παίρνουν τα μέταλλα κατά την επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες και ο άλλος τρόπος είναι «η ανθρώπινη πλευρά της ζωγραφικής του όπου εκλαμβάνοντας το έργο σαν ένα κύτταρο που οι γραμμώσεις αλληλοκαλύπτονται η αλληλοεμπλέκονται σαν να είναι οι ιστοί του κυττάρου».

«Όπως και να έχει» καταλήγει ο Χρήστος Σαμαράς «είναι μια ζωγραφική σύγχρονη, μοντέρνα, μια ζωγραφική του καιρού μας. Ξέρω πολλούς ζωγράφους που δεν ζωγραφίζουν, όμως αποδεικνύουν την ιδιότητά τους με χαρτιά. Ο Κυπαρισσούς είναι ζωγράφος και το αποδεικνύει με την ζωγραφική του».

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: