Θεσσαλία » Κάλεσμα «Οικολογικής Θεσσαλίας» για το συλλαλητήριο στο Βόλο

Κάλεσμα «Οικολογικής Θεσσαλίας» για το συλλαλητήριο στο Βόλο

Κάλεσμα «Οικολογικής Θεσσαλίας» για το συλλαλητήριο στο Βόλο

Να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών καλεί τα μέλη της και τους πολίτες της Μαγνησίας η Περιφερειακή παράταξη “Οικολογική Θεσσαλία”.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η «Οικολογική Θεσσαλία» τονίζει ότι η ευαισθητοποίηση και η μαχητική διεκδίκηση των πολιτών μπορούν να ανατρέψουν σχεδιασμούς και πρακτικές που δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους το δημόσιο συμφέρον. Η δημόσια υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ούτε μπορεί να μπει στη ζυγαριά του κόστους / οφέλους των μεγάλων πολυεθνικών που όλοι μας ξέρουμε ότι εξαντλούν τα περιθώρια με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Από την άλλη θεωρούμε ότι η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις πολιτικές επιλογές  του Δήμου Βόλου. Δεν μπορεί να κατηγορείται η ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών και από την άλλη ο Δήμος Βόλου να σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή τους.  Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός έχει πάει περίπατο με “λύσεις” που όχι μόνο δεν θα είναι βιώσιμες αλλά έρχονται σε αντίθεση με το πραγματικό  συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Το πρώτο βήμα για την πόλη του Βόλου θα έπρεπε να είναι η μείωση των απορριμμάτων που παράγονται από τα νοικοκυριά μέσα από ενημερωτικές εκστρατείες και ενεργές πολιτικές και να εφαρμόσει ολοκληρωμένο σχέδιο, διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης ώστε μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των απορριμμάτων να καταλήγει στους ΧΥΤΑ ή να χρειάζεται επεξεργασία.

Η περιφερειακή αρχή από την πλευρά της, οφείλει να διατυπώσει μια ξεκάθαρη θέση, για το θέμα, χωρίς αστερίσκους και να δώσει πειστικές διευκρινίσεις για όλα τα θέματα που καθημερινά προκύπτουν για το ζήτημα και να απαντήσει πρωτίστως αν το φορτίο που εντοπίστηκε με επικίνδυνο υλικό προ κάποιων ημερών, χρησιμοποιήθηκε για καύση και αν αυτό έπρεπε να κατασχεθεί ή όχι.

Η Οικολογική Θεσσαλία είναι στο πλευρό των πολιτών που παλεύουν συμμετέχοντας στους αγώνες και δεσμεύεται για την προώθηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσεων που θα αλλάξουν, τόσο τη λογική, όσο και την κατεύθυνση όλου του κύκλου παραγωγής και διαχείρισης σκουπιδιών, ώστε σαν κοινωνία να κατακτήσουμε ποιότητα  ζωής  με συμμετοχή και κοινωνική υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα».

Διαβάστε επίσης: