Πολιτισμός » Εγκαινιάστηκε το agro.design workshop
ΤΙ ΗΡΘΕ ΠΡΩΤΑ, Η ΓΕΩΠΟΝΙΑ Ή ΤΟ DESIGN

Εγκαινιάστηκε το agro.design workshop

Εγκαινιάστηκε το agro.design workshop

φωτό: tsantopoulos

Με τις ρίζες τους να χάνονται στα βάθη της Ιστορίας, η σχέση της γεωπονίας και του design είναι πολύ παλιά και μάλλον άγνωστη στους περισσότερους.

wise dog (6)

Κι όμως, θεμελιώδεις αξίες του design υπάρχουν στις βασικές διαδικασίες της γεωργίας: στην εξέλιξη των εργαλείων της, στο μπόλιασμα των φυτών, στις διασταυρώσεις για νέες ποικιλίες σπόρων, στις μεταλλαγές της απόχρωσης των καρπών όπως η ντομάτα και πολλές άλλες.

wise dog (1)

Ωστόσο,   τι θα μπορούσε να συμβεί στη σημερινή συνθήκη, αν μεταφυτεύαμε στο design ιδέες της γεωπονίας; Τι είδους αντικείμενα θα μπορούσαν να προκύψουν από τη σύγχρονη εκδοχή αυτής της άρρηκτης σχέσης;

Σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω επιχείρησε ν’ απαντήσει το agro.design workshop, μια πρωτοβουλία του εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.

Μέσω της διεπιστημονικής σύμπραξης, εκκινήθηκε μια ανοικτή διαδικασία βασικής έρευνας με σκοπό τον  επαναπροσδιορισμό της σχέσης γεωπονίας  και design.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, στόχος υπήρξε να καλλιεργηθούν δημιουργικές συνέργειες μεταξύ του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού και των  φοιτητών -τριων διαφορετικών τμημάτων του          Πανεπιστημίου.

wise dog (4)

Γεωπόνοι, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες συνεργάστηκαν εντατικά ανταλλάσσοντας τις γνώσεις και τις πρακτικές τους για να καταθέσουν αναλυτικά μια σειρά από προτάσεις. Αυτές, απαντούν σε ένα ευρύ φάσμα προβληματισμών για τη γεωπονία και το design.

Τα αποτελέσματα του agro.design workshop επιστρέφουν στην Ελλάδα και παρουσιάζονται κυκλικά σε πόλεις της Ελλάδας με μια από τις στάσεις τους στη Λάρισα ως έναν από τους σημαντικότερους πόλους πρωτογενούς παραγωγής της χώρας.

wise dog (12)

Οκτώ ολοκληρωμένα πρωτότυπα σχεδιαστικά αντικείμενα που απευθύνονται με ενημερωτική και εκπαιδευτική διάθεση προς το σύνολο της κοινωνίας, μια συλλογική έκδοση γι’ αυτά και αποσπάσματα από τη δημιουργική διαδικασία παραγωγής των πρωτότυπων αντικειμένων παρουσιάζονται στη Λάρισα από σήμερα ως και τις 20 Μαϊου υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας στον εκθεσιακό χώρο του Wisedog.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε συναυλία των Τhe Taoster California.

Διαβάστε επίσης: