Λάρισα » Δωρεάν εξέταση για μελάνωμα στο ΓΝΛ

Δωρεάν εξέταση για μελάνωμα στο ΓΝΛ

Δωρεάν εξέταση για μελάνωμα στο ΓΝΛ

Τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος σε όποιον το επιθυμεί δίνει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (7-11 Μαΐου 2018).

Οι εξετάσεις στη Λάρισα διενεργούνται κατόπιν ραντεβού από δερματολόγους-μέλη της ΕΔΑΕ στο Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ-ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ», κατόπιν ραντεβού στη γραμματεία της Δερματολογικής κλινικής -τηλέφωνο 2413-502792 κ. Αικατερίνη Τσατήρα.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη φτάνει μέχρι και 8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περσινή Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος εξετάστηκαν 1.420 άνδρες και 2.579 γυναίκες, κατά μέσο όρο 45 ετών.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (49%) ωθήθηκε να συμμετάσχει στη δωρεάν εξέταση επειδή είχε πολλές ελιές, το 14% γιατί κάποια ελιά είχε πρόσφατα αλλάξει σχήμα, ενώ το 31% γιατί θεώρησε χρήσιμη την εξέταση δέρματος.

Το 32% των ατόμων δήλωσε ότι είχε υποστεί κάποιο σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο στο παρελθόν, ενώ μόνο το 39% χρησιμοποιούσε πάντοτε αντηλιακό προϊόν όταν βρισκόταν σε ανοιχτό χώρο για πάνω από μία ώρα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι έκανε ηλιοθεραπεία. Αντιθέτως, το 64% χρησιμοποιούσε πάντα αντηλιακό κατά την ηλιοθεραπεία.

Από την περσινή δράση διαπιστώθηκε επίσης ότι στο 49% των περιπτώσεων η ύποπτη βλάβη είχε γίνει αρχικά αντιληπτή από τον ίδιο τον εξεταζόμενο και στο 48% από τον δερματολόγο. Εν τέλει με μελάνωμα διαγνώστηκαν 69 άτομα.

Διαβάστε επίσης: