Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα… Toυ Χρήστου Μπεχλιβάνου
ENA AKOMH ΣΗΜΑΔΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα… Toυ Χρήστου Μπεχλιβάνου

Η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα… Toυ Χρήστου Μπεχλιβάνου

Τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν για πρώτη φορά ότι αποκλιμακώνεται η ανεργία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και παρατηρείται μείωση κατά 3,82%! Η μείωση της ανεργίας είναι ένα ακόμη σημάδι ανάκαμψης της οικονομίας στην περιοχή μας»

Η εργασία ήταν, είναι και θα είναι μια συνταγματική επιταγή για κάθε άτομο και σταθερή για κάθε δημοκρατικό κοινωνικό σύνολο. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνο εξαιτίας της κρίσης οι δείκτες της ανεργίας εκτοξεύτηκαν στα ύψη και κάθε νοικοκυριό απέκτησε τουλάχιστον έναν άνεργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η ανεργία πλήττει περισσότερο τους νέους, τις γυναίκες και τους άνω των πενήντα ετών…

Στο παζλ της ανεργίας αναφέρεται το κεντρικό θέμα της εφημερίδας μας, η οποία παρουσιάζει τον χάρτη των ανέργων στον νομό μέσα από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και όλα τα ανοιχτά προγράμματα του Οργανισμού που επιδοτούν θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις. Τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν για πρώτη φορά ότι αποκλιμακώνεται η ανεργία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και παρατηρείται μείωση κατά 3,82%! Η μείωση της ανεργίας είναι ένα ακόμη σημάδι ανάκαμψης της οικονομίας στην περιοχή μας.

Στο νομό Λάρισας οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 25.642 άτομα, με τον Μητροπολητικό Δήμο Λάρισας να ‘ναι πρωταθλητής με το 70% περίπου των ανέργων! Οι πραγματικοί άνεργοι μπορεί να είναι και περισσότεροι διότι πολλοί δεν εγγράφονται στον ΟΑΕΔ για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Το οξύμωρο στην περίπτωση της ανεργίας στη Λάρισα είναι πως ενώ οι δείκτες καλπάζουν, υπάρχουν καθημερινά στις σελίδες αγγελιών των ΜΜΕ εκατοντάδες αγγελίες με θέσεις εργασίας. Τι πραγματικά συμβαίνει; Σε πολλές περιπτώσεις οι άνεργοι δεν αποδέχονται οποιαδήποτε εργασία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν το προσωπικό που αναζητούν. Για παράδειγμα στην υπάρχουσα τοπική βιομηχανία ελάχιστοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για βιομηχανικοί εργάτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αγροτικές εργασίες. «Δεν σπούδασα για να πάω στα χωράφια», «εγώ σπούδασε για να πιάσω το γραφείο», «τι θα γίνω, βιομηχανικός εργάτης;» ορισμένες από τις απαντήσεις ανέργων που φέρνουν στο προσκήνιο αφενός μια κουλτούρα που επικρατεί και αφετέρου μια απόσταση στη διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας.

Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και γίνεται πολύ κουβέντα για τις νέες Σχολές και τα υπό κατάργηση Τμήματα των Ιδρυμάτων. Οι προκλήσεις της εποχής και η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας άλλαξαν άρδην όλα τα δεδομένα και στις σπουδές και στην αγορά εργασίας. Οπότε, είναι μια χρυσή ευκαιρία οι εμπλεκόμενοι που θα δημιουργήσουν το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να δώσουν έμφαση στα πτυχία με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Είναι κρίμα να έχουμε νέους επιστήμονες με πάμπολλα εφόδια και να μην μπορούν να βρουν εργασία. Δεν ξεχνάμε και την αιμορραγία των ελληνικών μυαλών σε χώρες του εξωτερικού για μια δουλειά.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν σημαντικά βήματα και στον ΟΑΕΔ και στα εμπλεκόμενα υπουργεία για να «τρέξουν» πολλά προγράμματα που δίνουν επιδότηση σε επιχειρήσεις για προσλήψεις ανέργων. Ήδη, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα που αφορούν περίπου 100.000 επιδοτούμενες θέσεις.

Το στίγμα της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα έδωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ από την Αθήνα, μιλώντας για καθαρή έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια. «Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που ονομάζουμε «ευρωπαϊκή κανονικότητα», θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα, θα ξαναγίνει μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της Ελλάδας για να ξαναβρεί αναπτυξιακή τροχιά, η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Όλα τα σημάδια της οικονομίας και της αγοράς συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Με μοχλό την ανάπτυξη η ανεργία θα υποχωρήσει πραγματικά και η Ελλάδα θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα και στην αγορά εργασίας. Μόνο με εργασία για όλους χτίζεται το αύριο σε σταθερές βάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: