Αθλητισμός » Β. Γκουράβας: «Δημιουργία αξιών μέσω του αθλητισμού»
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Β. Γκουράβας: «Δημιουργία αξιών μέσω του αθλητισμού»

Β. Γκουράβας: «Δημιουργία αξιών μέσω του αθλητισμού»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Ένα άθλημα μη διαδεδομένο στη χώρα μας, το χάντμπολ, έχει βρει τη δική του «στέγη» στη Λάρισα, με τη δημιουργία του Larissa Handball Club, ενός συλλόγου που χρόνο με το χρόνο κερδίζει την εμπιστοσύνη των Λαρισαίων.

Ο προπονητής κ. Βασίλης Γκουράβας, μιλώντας στη larissanet, αναπτύσσει το σκεπτικό της δημιουργίας αυτής της ομάδας, αλλά και τους στόχους της.

Κύριε Γκουράβα, είστε καθηγητής Φυσικής Αγωγής καθώς και προπονητής Χειροσφαίρισης στην πόλη μας και από ότι ξέρω στην ομάδα «Larissa Handball Club», τη μοναδική ομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Θα ήθελα να μου πείτε πως αποφασίσατε να προχωρήσετε στη δημιουργία μια ομάδας χάντμπολ, ενός μη διαδεδομένου αθλήματος, σε μια τέτοια περίοδο κρίσης που διανύουμε ;

Καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την αναπαραγωγή θεμάτων που αφορούν το χάντμπολ από την έγκριτη εφημερίδα σας, ενός πολύπαθου αλλά και συνάμα όμορφου αθλήματος.

Η απαρχή αυτής της προσπάθειας έγινε πριν 3 χρόνια, με τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου χάντμπολ, που τώρα παίρνει σάρκα και οστά με την ίδρυση ενός συλλόγου – πρότυπου του «Larissa Handball Club», για το ήθος και τις αξίες που προβάλλει στα παιδιά, για ένα υγιή αθλητισμό, μακριά από πρωταθλητισμό, ως μια κούρσα αναγκαίας επιτυχίας, το ντόπινγκ, και με μοναδικό κριτήρια, την ανάδειξη της ανοιχτής συμμετοχής σε όλους –ες και του ευ αγωνίζεσθαι.

Θα πρέπει να τονίσω εδώ και να ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και των παιδιών, για το χάντμπολ στην πόλη μας, για τη στήριξη και τη δυναμική του από κάθε συμπολίτη μας, είτε μας εμπιστεύεται το παιδί του, είτε απλά μας στηρίζει.

Ποιο πραγματικά είναι το όραμά σας, σε μια συγκύρια που οι αξίες «πέφτουν» και οι περισσότεροι σύλλογοι, έχουν κοινό γνώμονα, μόνον το οικονομικό κέρδος;

Το όραμά μας στοχεύει στο να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα, για το άθλημα του χάντμπολ στις μικρές ηλικίες, έτσι ώστε να εξελιχτούν σιγά – σιγά σε σωστούς αθλητές, με ολοκληρωμένες προσωπικότητες, μέσα από υπευθυνότητα, ήθος, συνέπεια, ωριμότητα, εντιμότητα και αλληλεγγύη που μπορεί να τους προσδώσει το ευχάριστο άθλημα της Χειροσφαίρισης.

Ο απώτερος σκοπός σας, ποιος είναι;

Ο απώτερος σκοπός μας είναι, η δημιουργία μιας ομάδας με μακροπρόθεσμο πλάνο 5ετίας, που μέσα από αυτό θα προκύψουν

  • μια Ανδρική ομάδα από τα φυτώριά μας
  • καθώς και μια δυναμική γυναικεία ομάδα στη Λάρισα, που έχω την χαρά να σας ανακοινώσω, μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας, ως αποκλειστική είδηση, ότι τέλη Μαΐου, θα έχουμε την πρώτη, επίσημα ομάδα ηλικιακών κατηγόριων σε κορίτσια.

γκουραβας (1)

Η ονομασία σας είναι «Larissa Handball Club», γιατί προτιμήσατε μια ξενική ονομασία για να «βαφτίσετε» την ομάδα σας;

Το σκεπτικό μας είναι, να ερμηνεύει ο κάθε πολίτης της πόλης κι όχι μόνο, την κάθε λέξη χωριστά ανάλογα με τη σημασία της καθεμίας λέξης δηλ. Σημείο αναφοράς – η πόλη της Λάρισας, για το «Larissa», άθλημα το χάντμπολ, για το «HANDBALL» και το CLUB σημαίνει ότι μέσα από τη δημιουργία ενός κλαμπ, όχι κλειστού αλλά ανοιχτού στην κοινωνία μας, θέλουμε να προσδώσουμε αξίες όπως:

  • η συμμετοχή μας σε εθελοντικό και κοινωνικό έργο, είτε μέσω του Δήμου Λάρισας, με προγράμματα όπως το «BE ACTIVE», STREET HANDBALL στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, BEACH HANDBALL στο φεστιβάλ Πηνειού και στην «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»,  εθελοντισμός με αιμοδοσίες, σε προγράμματα όπως το «let s do it», για την καθαριότητα των αθλητικών χώρων,
  • οι ευαισθησίες μας με φιλανθρωπική χροιά, μαζεύουμε τρόφιμα, λάδι, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρισας, την Παιδική Στέγη, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Γηροκομείο κ.α.
  • Η οργάνωση εκδρομών για την οικογένεια, εκεί όπου ο κάθε αθλητής μας θα συνοδεύεται από την οικογένεια του με σκοπό να ξαναενώσουμε την οικογένεια και να αναδείξουμε το θεσμό της και τη σημαντικότητά του.
  • Ομιλίες, με συναφή θέματα διατροφής, ψυχολογίας του αθλητή από διακριμένους επιστήμονες κλπ.

Τέλος, θα θέλαμε να μας θέσετε τους φετινούς σας στόχους αγωνιστικά;

Για φέτος, έχουμε δημιουργήσει, ένα σημαντικό σε αριθμό, πυρήνα ηλικιακών κατηγοριών, πλήρης, σε όλες τις ηλικίες δηλαδή- Κατηγορία Προμινι – Μίνι (γενν. 2008++) , Κατηγορία Παμπαιδες Β’ (γενν. 2006 -2007 ).

Ο πυρήνας συμμετείχε φέτος σε 4 αναπτυξιακά τουρνουά στην Κεντρική Ελλάδα με τη συμμετοχή ομάδων από το Βόλο, τη Λαμία καθώς και σε φιλικούς αγώνες εντός και εκτός Λάρισας, με ιστορικές στο χάντμπολ ομάδες όπως, ο Φίλιππος Βέροιας, ο ΠΑΟΚ κ.ά.

Κατηγορία Παμπαίδες Α’ (2004-2005), Παίδες (γενν.2002 -2003 ), τα οποία τμήματά μας έχουν συμμετάσχει αυτή τη χρονιά, σε τουρνουά, φιλικούς αγώνες σε όλη την Ελλάδα, με Φίλιππο Βέροιας, Αεροπό Έδεσσας, ΠΑΟΚ, Α.Ο. Κοζάνης, Ευρυτος Βόλου καθώς και στα τουρνουά Κεντρικής Ελλάδος με Κένταυρο Αγριάς Βόλου, Εύρυτο Βόλου και Αμφικτύονες Λαμίας καθώς και σε επίσημους αγώνες με φύλλα αγώνα ανά ηλικία.

Επίσης, τα παιδιά αυτής της ηλικίας συμμετείχαν σε καμπ ανίχνευσης και αξιολόγησης ταλέντων από την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος, και έχουμε την τιμή, να συμμετέχουμε στο Διακλιμακιακό Καμπ Παμπαίδων Α’ ( γενν. 2004-2005 ), που αποτελεί προπομπός της Εθνικής Παίδων Ελλάδας στο Χάντμπολ, με 3 αθλητές του, τους Απόστολο Δοντά, Χρήστο Έξαρχο και Χρήστο Καραλή γεννημένοι το 2004 όλοι τους, ως αθλητικά ταλέντα, της Εθνικής ομάδας, στις θέσεις δεξί ακραίος επιθετικός, και πιβοτ, αντίστοιχα.

Αυτοί οι 62 αθλητές είναι επιλεγμένοι από τουλάχιστον 1200 αθλητές και αθλήτριες, όλων των σωματείων Χάντμπολ στην Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες!

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η διάκριση αυτή, σημειώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Χάντμπολ στη Λάρισα, όπου μέσα σε 3 χρόνια προσπαθειών και εξέλιξης της ομάδας LARISSA HANDBALL CLUB, και του προπονητή κου Γκουράβα Βασίλειο, επιλέγονται από το team των Ομοσπονδιακών Προπονητών της Ο.Χ.Ε.

Στα αξιοσημείωτα είναι, η επιλογή του κ. Β. Γκουράβα,  να παρίσταται ως παρατηρητής και ως ο μοναδικός εκπρόσωπος των προπονητών Ελλάδος των σωματείων  και μάλιστα άρχισε να δέχεται συγχαρητήρια για το επίπεδο της ομάδας και των αθλητών της.

Μία ομάδα που μέσα σε μόλις 3 χρόνια ύπαρξης έδειξε τη δυναμική της, διοργάνωσε τουρνουά στην Λάρισα και συμμετείχε σε αγώνες Πανελλήνιας εμβέλειας, με αρχή την διοργάνωση του μεγαλύτερου Επιστημονικού Συμποσίου Προπονητών Χειροσφαίρισης Ελλάδος στη Λάρισα.

Kλείνοντας για την πορεία του χάντμπολ ο κ. Γκουράβας τόνισε: «Η Λάρισα πρέπει να αισθάνεται για άλλη μια φορά υπερήφανη, ο Δήμος, η Περιφέρεια και ο λαρισινός αθλητισμός, σήμερα μπορούν να ελπίζουν, να πιστεύουν σε κάτι καλύτερο, με υγιή αθλητισμό, αξία στο ήθος και πολύ δουλειά για καλυτέρα αποτελέσματα στο Χάντμπολ, στην ομάδα μου, στον ευρύτερο τοπικό αθλητισμό…».

Να επισημάνουμε ότι to LARISSA HANDBALL CLUB έχει επισκεφτεί αυτή τη σχολική χρονιά 16 Δημοτικά σχολεία, 2 Γυμνάσια και 4 Λύκεια σε όλο το Νομό Λάρισας, έχει ενημερώσει όλους του καθηγητές Φυσικής Αγωγής του Νομού μέσα από σεμινάριο της ΠΕΠΦΑ για το χάντμπολ και επιδιώκει ξανά την διεξαγωγή ενός επιτυχημένου τουρνουά Δημοτικών σχολείων Ν. Λάρισας , με τη συμμετοχή πάνω από 350 μαθητές και μαθήτριες σε συνεργασία με τον κ. Ι. Τσιαπα, εκπρόσωπο ομοσπονδιακό προπονητή της Ο.Χ.Ε., αλλά και τον σχολικό σύμβουλο κ. Λαπούση.

Μέσα από τη στήριξη του Δήμου Λαρισαίων το LARISSA HANDBALL CLUB , θα διοργανώσει και φέτος τουρνουά street handball στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικών σχολείων με την αρωγή τα ΕΑΠ/ΟΧΕ.

Info

LARISSA HANDBALL CLUB

ΚΙΝ. 6942491626 , 6938213679 κος Γκουραβας Βασίλειος

E mail : vassilisgouravas@yahoo.gr

Face book : LARISSA HANDBALL CLUB

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: