Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » «Ξαναζωντανεύει» η ιδέα για «Οpen Mall» στη Λάρισα
ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Ξαναζωντανεύει» η ιδέα για «Οpen Mall» στη Λάρισα

«Ξαναζωντανεύει» η ιδέα για «Οpen Mall» στη Λάρισα

Η υλοποίηση θα αφορά κεντρικό τμήμα της αγοράς της πόλης

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για δημιουργία «Οpen Mall» στην Λάρισα, είναι τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα του 4o Συνέδριου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ το οποίο θα χρηματοδοτήσει «γενναία» την δημιουργία «Οpen Mall» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Μάλιστα η Λάρισα φαίνεται στην εκκίνηση να είναι αρκετά βήματα μπροστά, από τις άλλες υποψήφιες πόλεις, καθώς η υλοποίηση του ΣΒΑΚ που «τρέχει» έχει και πολλά στοιχεία που προβλέπονται στο εν λόγω πρόγραμμα υλοποίησης.

Ο προϋπολογισμός ξεκινάει από τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά σε παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. «Οpen Mall» θα δημιουργηθούν σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα με «κουμπαρά» για την υλοποίηση των παρεμβάσεων 1,8 εκ. ευρώ ανά πόλη. Το 1,5 εκ. ευρώ σε κάθε πόλη θα έρθει από το Δήμο και τα υπόλοιπα τα 300.000 ευρώ από τον εκάστοτε Εμπορικό Σύλλογο. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα κληθούν οι Δήμοι σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους σε κοινά σχήματα να καταθέσουν κοινή πρόταση που θα αφορά στη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου στο Δήμο. Η προηγούμενη δράση που τελικά δεν υλοποιήθηκε στη Λάρισα για δημιουργία «Οpen Mall» προέβλεπε μπάτζετ μόλις 180.000 ευρώ. Το νέο πρόγραμμα δίνει δυνατότητες για πολύ μεγάλες παρεμβάσεις πουν θα αλλάξουν την εικόνα των καταστημάτων και της πόλης γενικότερα.

ΝΤΑΗΣ ΠΑΝΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 19 ΜΑΡΤ 2015 (27)

Παν. Νταής: Θα καταθέσουμε φάκελο για το «Οpen Mall»

Η Larissanet μίλησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτη Νταή, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος από κοινού με το Εμπορικό Σύλλογο προτίθεται να καταθέσει φάκελο για τη δημιουργία «Οpen Mall» στο κέντρο της πόλης μόλις ανοίξει η διαδικασία στα μέσα Μαΐου. «Η κατάθεση αυτού του φακέλου μας βρίσκει σε μια φάση που στην πόλη έχουμε προγραμματίσει πολλά έργα καθώς οι δράσεις του προγράμματος με τα έργα σχεδόν ταυτίζονται. Το πρόγραμμα ζητά δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμους, ένα πρόγραμμα που εμείς ήδη τρέχουμε, όπως και την υπογειοποίηση των κάδων, άρα δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά θα είμαστε σε ένα σημαντικό επίπεδο όταν θα καταθέσουμε το φάκελο», υποστηρίζει ο κ. Νταής.

Ο αντιδήμαρχος λέει ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα είναι σε δρόμους που ήδη γίνονται ή θα γίνουν το επόμενο διάστημα οι παρεμβάσεις. «Μιλάμε για δρόμους όπως η Βενιζέλου, η Φιλελλήνων, η Κύπρου, η Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα πρέπει να καταγράψουμε και τον αριθμό των επιχειρήσεων ώστε να εξαντλήσουμε όλο το ποσό χρηματοδότησης. Αν δεν μαζευτεί ο απαιτούμενος αριθμός επιχειρήσεων, τότε μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμα και άλλους δρόμους», επισημαίνει ο κ. Νταής.

Μάλιστα ο Δήμος θα μπορέσει να βοηθήσει και στην μελέτη για την αρχιτεκτονική παρέμβαση στις προσόψεις των καταστημάτων. Προβλέπεται στο πρόγραμμα κίνηση με ηλεκτρικά λεωφορεία, χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και πολλά άλλα που περιλαμβάνονται και στο ΣΒΑΚ που τρέχει. «Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής στο δημόσιο χώρο καθώς και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας με την υιοθέτηση και χρήσης εφαρμογών έξυπνης πόλης», καταλήγει ο Αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Χαρ. Παπαδόπουλος: Σε γερές βάσεις η υλοποίηση του «Οpen Mall»

Σε γραμμή συνεργασίας με το Δήμο Λαρισαίων βρίσκεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, ο οποίος είναι ο έτερος που θα πρέπει να συμμετάσχει ώστε να συνταχθεί ο φάκελος και να κατατεθεί προς υλοποίηση το εγχείρημα του «Οpen Mall», όταν ανοίξει η διαδικασία, δηλαδή περί τα μέσα Μάϊου. «Μπαίνει σε γερές βάσεις η υλοποίηση του «Οpen Mall» στο κέντρο της Λάρισας. Είναι χρήματα που πρέπει να πέσουν στην αγορά και θα διαμορφώσουν καλύτερα την πόλη μας. Θα χρειαστεί μεγάλη βοήθεια από το Δήμο με τον οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε για να το κάνουμε πραγματικότητα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος για το που θα πρέπει να στηθεί το «Οpen Mall» ο πρόεδρος του ΕΣΛ σημειώνει ότι «μιλάμε κυρίως για το εμπορικό τρίγωνο της πόλης, το πιο κεντρικό σημείο της αγοράς της Λάρισας», σημειώνει.

Οι επαφές μεταξύ δήμου και ΕΣΛ θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα καθώς θα προχωρά η σύνταξη του φακέλου.

Το σχέδιο για το «Οpen Mall»

Η παρέμβαση θα αφορά μια εμπορική περιοχή που θα είναι τουλάχιστον 400 μέτρα. Μιλάμε για υφιστάμενο πεζόδρομο ή δρόμο, αλλά στο τέλος της δράσης θα παραδοθούν 400 μέτρα πεζοδρομημένου ή ήπιας κυκλοφορίας δρόμου ή συνδυασμός αυτών των δύο. Στο εγχείρημα θα συμμετέχει τουλάχιστον το 70% των επιχειρήσεων που αφορά η παρέμβαση και δεν μπορεί το 70% να είναι λιγότερο αριθμητικά από 50 επιχειρήσεις. Το κονδύλι για τον κάθε Δήμο θα ανέρχεται έως το 1,5 εκ. ευρώ για την συνολική παρέμβαση. Στην παρέμβαση περιλαμβάνεται και αλλαγή της αρχιτεκτονικής των προσόψεων των καταστημάτων η οποία θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ομοιομορφίας. Στις 10-15 Μάϊου αρχίζει η διαδικασία του προγράμματος.

Ειδικότερα η δράση έχει ως εξής:

• Ο Δήμος χρηματοδοτείται με επιδότηση 100% και το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ.

• Ο Εμπορικός Σύλλογος χρηματοδοτείται 100% και θα διαχειριστεί εκ μέρους των επιχειρήσεων, που θα μετέχουν ένα ποσό το οποίο αθροίζει έως 2.000 ευρώ για κάθε συμμετέχουσα επιχείρηση και έως 300.000 € συνολικά. Όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θέλουν να συμμετέχουν.

Οι προϋποθέσεις για την επιλογή της περιοχής παρέμβασης είναι:

α) Να είναι εμπορική περιοχή στα χωρικά όρια αρμοδιότητας του Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας με πληθυσμό 5.000 – 320.000 κάτοικων, με το μήκος της εμπορικής περιοχής να είναι τουλάχιστον 400 μέτρα εμπορικού δρόμου ή δικτύου εμπορικών δρόμων

β) να υπάρχουν πολιτιστικοί ή/και φυσικοί πόροι – δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων χρήσεων.

Θα πρέπει να εξασφαλιστεί:

• Συμμετοχή του 70% τουλάχιστον των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων στον εμπορικό δρόμο που έχει επιλεγεί, δηλ. ισόγεια καταστήματα με πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης

• Συμμετοχή τουλάχιστον 50 τέτοιων επιχειρήσεων

Ο Δήμος θα αναλαμβάνει να σχεδιάσει:

1. Την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η οποία είναι υποχρεωτική και υλοποιείται από τον Δήμο μέχρι το 85% (μέγιστο) του επιλέξιμου Προϋπολογισμού του. Έτσι θα μπορέσει να προβεί σε αναβάθμιση-κατασκευή πεζοδρόμων, οργάνωση υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, κατασκευή η αναμόρφωση παιδικών χαρών, χώρων ανάπαυσης , ανάπλαση πλατειών-περιβάλλοντος χώρου μνημείων, κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων ή απαλλοτριώσεις εκτάσεων, αποκατάσταση-ανάδειξη μνημείων. Επίσης μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μικρά πάρκα , φυτεύσεις ψηλού πρασίνου & δενδροστοιχιών, ανάδειξη υδάτινου στοιχείου, παρεμβάσεις υψηλής σκίασης, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, κάδους για οργανικά απορρίμματα, σύστημα απορροής όμβριων υδάτων, υπογειοποίηση καλωδίων κοινής ωφέλειας, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, αναβάθμιση-δημιουργία χώρων στάθμευσης εξυπηρέτησης εμπορικών περιοχών χωρίς αντίτιμο, mini bus τελευταίας τεχνολογίας, γλυπτά, εικαστικές εγκαταστάσεις, ειδικοί χώροι για αφισοκόλληση/γκράφιτι, κ.ά.

2. Την Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης. Εδώ μπορούν να συμπεριληφθούν έξυπνος οδοφωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, τηλεχειρισμός δημόσιων υποδομών και δικτύων, πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, κ.α.

3. Τις Προμήθειες και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας. Η δράση σε αυτή την κατηγορία αφορά: ηλεκτροκίνητα οχήματα για μεταφορά επισκεπτών αποκλειστικά στην εμπορική περιοχή από κόμβους μεταφορών, συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, ελεγχόμενης στάθμευσης & ελέγχου πρόσβασης σε πεζοδρόμους στην περιοχή παρέμβασης, σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ δεν είναι επιλέξιμη η προμήθεια και εγκατάσταση καμερών ασφαλείας.

ο Εμπορικός Σύλλογος αναλαμβάνει:

1. Την εφαρμογή ενιαίας αισθητικής ταυτότητας εμπορικής περιοχής. Θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφώτιστα στέγαστρα, ομοιόμορφα στέγαστρα, τέντες, πινακίδες & επιγραφές, χρωματισμός εξωτερικών όψεων, επενδύσεις εξωτερικών όψεων με ομοιόμορφα υλικά, κ.ά. Απομακρύνονται μη συμβατών στοιχεία που δεν αφορούν την αισθητική εικόνα που σχεδιάζεται.

2. Την Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής με event και εκδηλώσεις.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: