Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Τα ψέματα των αριθμών. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Τα ψέματα των αριθμών. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Τα ψέματα των αριθμών. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Με δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2017 της τάξης του 4,2% (που αντιστοιχεί σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ) στις αποσκευές του εμφανίστηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υιοθετώντας το ρόλο του «καλού μαθητή» σε μια προσπάθεια να πείσει τους δανειστές ότι η Ελλάδα «μπορεί».  Δεν θα μπω στους οικονομικούς όρους, προσπαθώντας να εξηγήσω τι σημαίνει να βγάζεις 7,5 δισ. από την καθημερινή δραστηριότητα μιας οικονομίας. Δεν είμαι άλλωστε οικονομολόγος και τις δουλειές των ειδικών τις εμπιστευόμαστε στους ειδικούς. Με την κοινή λογική ωστόσο μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα για το κόστος που μπορεί να προκαλεί μια τέτοια τακτική στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη.

Η «περηφάνια» του Ευκλείδη πάντως, λαβώθηκε την ίδια κι μέρα, από τα ευρήματα της Eurostat. Δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Έλληνες, αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης, που αφορούν κυρίως την πληρωμή λογαριασμών, τη θέρμανση και την κατανάλωση κρέατος πάνω από μια φορά την εβδομάδα.

Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων σημαίνει πολύ απλά, πως ζούμε σε μια χώρα, στην οποία όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν. Όσες ενστάσεις κι αν μπορεί να εκφράσει κανείς για την ευημερία των αριθμών (ζήτημα στη φύση του πολιτικό και οικονομικό) η ένδεια των καθημερινών ανθρώπων να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή θα στοιχειώνει πάντα τα νούμερα.

Η επινόηση του κράτους βασίστηκε ιστορικά πάνω σ’ αυτή την αρχή: Είναι μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται με μια κοινή επιδίωξη. Την ευημερία. Στην εξέλιξη της λειτουργίας των κρατών, ο όρος τη ευημερίας έγινε μετρήσιμος και στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης η Ελλάδα απλώς περνάει κάτω από το μέτρο. Κι αν η εφαρμογή των όρων του μνημονίου είχε στόχο να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, είναι μάλλον βέβαιο πως δεν τα κατάφερε: Στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής, με τα τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα, το ένα πέμπτο των κατοίκων της χώρας βρίσκεται πια αποδεδειγμένα σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι βρισκόταν πριν τη «σωτηρία» της. Κι όσο να κρυφτούμε πίσω από τους αριθμούς, πάντα θα ανακαλύπτουμε πως οι αριθμοί λένε βολικά ψέματα για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κατανοήσουν την αλήθεια…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: