Πολιτισμός » Αυλαία σήμερα για την παράσταση «Οι Ηλίθιοι» των Ενεργών Πολιτών

Αυλαία σήμερα για την παράσταση «Οι Ηλίθιοι» των Ενεργών Πολιτών

Αυλαία σήμερα για την παράσταση «Οι Ηλίθιοι» των Ενεργών Πολιτών

Της Μερσίνας Τσαντοπούλου

Την τελευταία τους παράσταση  στην πολύ επιτυχημένη πολιτική κωμωδία του βραβευμένου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Νηλ Σάιμον, ανεβάζει η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα των Ενεργών Πολιτών Λάρισας σήμερα στις 8.30 το βράδυ στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Αντί εισιτηρίου, όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να φέρουν τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής για τους δικαιούχους του Δωρητηρίου Τροφίμων των Ενεργών Πολιτών.

Με παιγνιώδη και παρωδιακή διάθεση ο Νηλ Σάιμον θίγει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα που απορρίπτουν την σκέψη και τη λογική, αναδεικνύοντας συγχρόνως το φλέγον ζήτημα της μόρφωσης και της παιδείας, πλέκοντας μία φανταστική ιστορία των κατοίκων του χωριού Κουλιέντσικωφ της Ουκρανίας, καθώς μια κατάρα τους έχει καταδικάσει  σε αιώνια ηλιθιότητα.

Κριτική της θεατρικής παράστασης των Ενεργών Πολιτών από τον Διδάκτωρα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Δρ. Νικόλαο Α. Παντελίδη

«Μπορεί να μην έχω κάνει θεατρικές σπουδές, η αγάπη μου όμως για το θέατρο, μου έχει διδάξει να ξεχωρίζω εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια ποιοτική παράσταση, έτσι ώστε να μπορώ να εκφέρω τεκμηριωμένη γνώμη. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας εκθέσω δημόσια τις εντυπώσεις μου από την παράσταση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας των Ενεργών Πολιτών, που παρακολούθησα στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης την Πέμπτη το βράδυ. Ήταν η πολιτική κωμωδία του Νηλ Σάιμον, «Οι ηλίθιοι».
Είναι αλήθεια ότι η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα των Ενεργών Πολιτών, στο ντεμπούτο της πριν μερικούς μήνες, με ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο όπως το δραματοποιημένο ποίημα του Γ. Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», με είχε εκπλήξει πολύ θετικά. Επομένως στη νέα τους παράσταση, πήγα προϊδεασμένος ότι πρόκειται να παρακολουθήσω τη δουλειά μιας πολύ σοβαρής ομάδας, που αγαπάει αυτό που κάνει, και γι’ αυτό το κάνει καλά.

Όμως, η κωμωδία, με την οποία θα καταπιανόντουσαν αυτή τη φορά οι Ενεργοί Πολίτες, είναι ένα πολύ δύσκολο είδος θεάτρου, γιατί αν δεν παιχτεί με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να καταφέρει να κάνει το κοινό να γελάσει, εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε…τραγωδία! Θα μπορούσαν λοιπόν οι Ενεργοί Πολίτες να αποσπάσουν το γέλιο από τα χείλη των θεατών τους, και ταυτόχρονα να περάσουν τα βαθιά, και διαχρονικά επίκαιρα μηνύματα που εμπεριέχει το έργο του Νηλ Σάιμον;

Η ποιότητα μίας παράστασης κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εισερχόμενος ο θεατής στο θέατρο της Πινακοθήκης και κοιτάζοντας τη σκηνή, εντυπωσιάζεται αμέσως από τα υπέροχα σκηνικά. Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος, ότι ο σκηνογράφος (Ν. Αγγελέτος) δεν είναι επαγγελματίας, καθώς η αναπαράσταση του ουκρανικού χωριού είναι τόσο καλοφτιαγμένη, και η χωροθεσία και σκηνογραφική ευρηματικότητα τόσο πολύ επιτυχημένη, που κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον του θεατή.

οι ηλιθιοι ενεργοι πολιτες (2)

Τεχνικά, η ροή του έργου εξελίχθηκε ομαλά. Οι ηθοποιοί είχαν τέλειο συγχρονισμό μεταξύ τους, και η ετοιμότητά τους σε συνδυασμό με την καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί στην ομάδα, διαφάνηκε στον τρόπο που καλύπτονταν τα αναπόφευκτα μικρά λαθάκια, που όλοι οι ηθοποιοί, σε όλες τις παραστάσεις οπωσδήποτε κάνουν. Αυτή η συνοχή της ομάδας, οφείλεται βεβαίως, στην εξαιρετική δουλειά που έκανε η σκηνοθέτρια Θεοδώρα Κακάτσιου, που κατάφερε με τη σωστή διανομή των ρόλων, να αποδώσει στον κάθε ηθοποιό τον κατάλληλο χαρακτήρα που μπορεί να ερμηνεύσει με τα στοιχεία που διαθέτει, καθώς και να εμφυσήσει στους ηθοποιούς το πραγματικό πνεύμα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας. Οι ατάκες έβγαιναν αβίαστα, και το κοινό ανταποκρίνονταν με αυθόρμητο γέλιο, βγαλμένο από την καρδιά του. Οι ηθοποιοί φαίνονταν να είναι απαλλαγμένοι από το τρακ της πρεμιέρας, πράγμα αξιοθαύμαστο αν σκεφτούμε ότι είναι ερασιτέχνες με ελάχιστη εμπειρία παραστάσεων.

Παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουν οι Ενεργοί Πολίτες, καθώς δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά, γίναν φιλότιμες προσπάθειες ώστε τα κοστούμια να προσεγγίσουν τις ουκρανικές παραδοσιακές φορεσιές της εποχής όπου διαδραματίζεται η πλοκή του έργου, και το κατάφεραν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Θα μπορούσα να αναφερθώ στις ερμηνείες του κάθε ρόλου χωριστά, και ιδιαίτερα των πρωταγωνιστικών, όπου οι ηθοποιοί πραγματικά ήταν εξαιρετικοί, αλλά δε θα το κάνω, και για την οικονομία του χώρου που ευγενικά φιλοξενεί το κείμενό μου, αλλά και για να αφήσω να σχηματίσει ο καθένας από σας τη δική του εντύπωση, πηγαίνοντας να δει το έργο. Θα σταματήσω λοιπόν εδώ, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της παράστασης για την όμορφη βραδιά που μου πρόσφεραν και θα προτρέψω όλους τους συμπολίτες μας να δούνε την παράσταση των Ενεργών Πολιτών, γιατί αξίζει διπλά.
Αξίζει και για την ποιότητά της, αλλά και για τον ευγενικό σκοπό της, που είναι η συγκέντρωση τροφίμων για τους δικαιούχους του Δωρητηρίου Τροφίμων των Εν.Πο.Λ.
Μην το χάσετε!

Με εκτίμηση

Δρ. Νικόλαος Α. Παντελίδης
Διδάκτωρ των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων»

οι ηλιθιοι ενεργοι πολιτες (1)

Το έργο σκηνοθέτησε η Θεοδώρα Κακάτσιου και συμμετέχουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι:
Μαρία Σγουρδαίου, Αλεξάνδρα Παπαναστασίου, Γιάννης Γκουγκουλής, Θανάσης Χαλκιάς, Κατερίνα Κυπαρίσση, Νίκος Αγγελέτος, Μαρία Γιαννίκη, Φανή Ντάβου, Καλλιόπη Γκαρλέμου, Χρυσούλα Μπαλή – Μαστοροδήμου, Εύη Καλούδη, Γιάννης Νταλώσης, Άννα Χριστοδούλου, Πολυξένη Τζανακούλη, Δημήτρης Γιαννούσης.
Συντελεστές της παράστασης:
Διασκευή κειμένου: Θεοδώρα Κακάτσιου – Λευτέρης Σιάκης

Σκηνικά: Νίκος Αγγελέτος

Επιμέλεια Μουσικής – φωτισμός: Βαγγέλης Κυπαρίσσης

Επιμέλεια αφίσας, προγράμματος: Πάνος Σαρλάνης

Χορογραφία: Γκαρλέμου Στέλλα

Φωτογραφίες :ομάδα φωτογραφίας Ο.Κ.Α.Ν.Α ,Βιντεοσκόπηση : Λευτέρης Σιακής, Βασίλης Μπούσιος

Συντονισμός: Εύη Καλούδη

Διαβάστε επίσης: