Παραπολιτικά » Σε θέσεις μάχης για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση
Ο "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ" Τ' ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΑ...

Σε θέσεις μάχης για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Σε θέσεις μάχης για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Το ήδη γενικευμένο κλίμα έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να γενικευτεί με τη  δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τον κωδικό τίτλο «Κλεισθένης 1».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά οι αντιδράσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων (περιφερειάρχες και δήμαρχοι) θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Αιτία πολέμου για την πλειονότητα των αιρετών της αυτοδιοίκησης, όπως άλλωστε εκφράστηκε στο πρόσφατο κοινό και ιστορικό, όπως χαρακτηρίστηκε, συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αποτελεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 13 Οκτωβρίου του 2019. Βεβαίως το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει σειρά μέτρων για τη  συνολική λειτουργία της  Αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β’ βαθμού), τα οποία επίσης θα κριθούν για το κατά πόσο συντελούν στην ομαλή λειτουργία των Δήμων αλλά και την έννοια της αποκέντρωσης.

Κρίσιμα ζητήματα για το βαθμό αποδοχής ή απόρριψης του νομοσχεδίου είναι εάν το εκλογικό σύστημα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο θα είναι η απλή και άδολη αναλογική ή ένα σύστημα αναλογικότερο μεν, αλλά το οποίο με κάποιον τρόπο θα διασφαλίζει και την «κυβερνησιμότητα» σε Περιφέρειες και Δήμους. Είναι λοιπόν προφανές ότι σε περίπτωση της υιοθέτησης της απλής και άδολης αναλογικής οι αντιδράσεις θα είναι ιδιαίτερα έντονες.

Σημειώνεται ότι και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι δήμαρχοι θέτουν ως βασικό και κρίσιμο παράμετρο του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση, την κυβερνησιμότητα, με τους περισσότερους ωστόσο δημάρχους να τάσσονται με θετικό τρόπο στην εφαρμογή αναλογικότερου συστήματος στην ανάδειξη των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων. Κάθετα αντίθετος στην απλή αναλογική δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός.

Πολλά ωστόσο, αναμένεται να κριθούν σε δεύτερο χρόνο και ειδικότερα στο πλαίσιο της διαβούλευσης, επί του νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί. Όπως διαφαίνεται θα υπάρξει ικανοποιητικός χρόνος  διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου. Τονίζεται πάντως ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε ειδικές συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και στο τέλος ένα νέο κοινό συνέδριο με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, όπου θα καθοριστεί η τελική στάση.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, άπαντες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, αναμένουν με έκδηλη αγωνία το νομοσχέδιο αλλά και την τελική μορφή που θα έχει πριν φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο «Κλεισθένης» τα αλλάζει όλα…

Χρ. Μπ. 

ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: